2006 yılında kurulan ve internet medyasının sorunlarını çözmek, sektörü daha ileriye taşımak için popüler haber sitelerinin bir araya gelerek kurduğu İnternet Medyası Derneği, Olağan Genel Kurul Toplantısı sonrasında, yeni yönetimini belirledi.
3 dönemdir İnternet Medyası Derneği‘ne başkanlık yapan Hadi Özışık‘ın üyelere yaptığı konuşmayla başlayan toplantıda, sektörün sorunları ve İnternet Medyası Derneği’nin bu sorunlarla mücadele etmesi için izleyeceği harekât planı paylaşıldı.
Özel Röportaj
#video_5653#
İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, derneğin yeni vizyonunu ve yapılanmasını, internet medyasının önemli sorunlarını konuştuk.
Hedefte İki Madde Var
İnternet Medyası Derneği‘nin gündeminde iki madde var. Bunlardan ilki “İnternet Yasası”. Bu yasa ile yayınların güvence altına alınması, belli standartlara ulaştırılması ve yayın yapan şirketlerin ihtiyaç duyduğu yasal zemine oturtulması hedefleniyor.
Diğer mesele ise yayıncılık maliyetlerinin daha da düşürülmesi için devlet tarafından sunulması beklenen teşviklerin hayata geçirilmesi. Bu alanda ilk sırayı hosting ücretleri alıyor. Data Center‘ların enerji ihtiyacının tıpkı sanayi tipi enerji sarfiyatında olduğu gibi kabul edilmesi bekleniyor.
Eleştiriler Var
Derneğin yeni tüzüğüyle beraber, bireysel üyelik yerine kurumsal üyeliğe geçmesine farklı eleştiriler geliyor.
İnternet medyasının daha kurumsal hale gelmesi için kabul edilen bu değişiklik, internetin özgür ruhuna aykırı olmasıyla beraber bloglar gibi vatandaş gazeteciliğinin sivil toplum örgütünden ayrılıp, derneğin patronlar kulübüne çevrilmesi gibi eleştirilere maruz kalıyor.
Neye göre TV’mi, gazete mi, internet mi? Soru eksik bence. Yani "insanları etkileme yönünden sizce…" ya da "sağlıklı iletişim yönünden sizce…" veya "kullanım kolaylığı yönünden sizce…" vs.
Genel olaraksa, bütün yönleriyle internet diyorum. Gazete ve TV’de tek bir hat vardır ne verirlerse onu alırsın. Ama internette çok yönlü hatlar mevcuttur, mantığına en uygunu neyse onu alırsın ve karlı çıkarsın.
En etkili medyayı sormuş olalım size.
Sizce hangisi en etkili medyadır?
Sanırım güncellendi
Yerine göre değişir. Tüm medya organlarının ayrı bir kitlesi vardır.
Ama sanırım daha özgür bir ortam olduğu için İnternet Medyası daha etkili olmaya başladı.
TV mi? Herkez
Gazete mi? Belirli Yaş Grubu
İnternet mi? Belirli Yaş Grubu
Etkisi 5 üzerinden
TV mi? 4
Gazete mi? 2
İnternet mi? 5
Etkiyse kesinlikle TV. Dediğim gibi tek bir hat var ve o hattan ne verilirse izleyici onu alıyor. Sorgulamak isteyenler geri dönüş söz konusu olmadığı için çoğunlukla verileni kabul ediyorlar. Sorgulamayı öteliyorlar ve bir zaman sonra istemdışı verilen şey bireyde kalıcı hale gelebiliyor. Birilerini etkilemek ve belirlediğim bir fikri kitlelere empoze etmek istiyorsam bunu TV kullanarak yaparım.
Ama internet yaygınlaştıkça, TV’nin hiç bir etkisi kalmayacak. Çünkü artık TV’de verilen etkeni, internete girip kolaylıkla sorgulayabilmek mümkün hale geldi.
Misal TV’de biri çıkıpta Hakkı’yı (Troy) "terör örgütü üyesidir" diyerek tanıtırsa, Hakkı artık insanların gözünde teröristtir. Ama insanlar internetten bunun öyle olmadığını kolaylıkla görebiliyorlar. (Uçuk bir örnek oldu sanırım ama konusu vardı bunun )
Kısaca diyorum ki, TV olumsuz etki, internet olumlu etkidir. Gazeteye hiç girmeyeyim ben
Tüm dünyada internet medyası, yazılı ve görsel medyayı geçebiliyor. Ancak internet medyası için 4.kuvvet tanımını yapmak biraz zor. Medyayı esas olarak etkili kıllan dördüncü kuvvet ilkesi şu anda internet gazeteciliğinin tam olarak oturmamış bir meslek olmasından dolayı, yazılı ve görsel medyada sürüyor.
Ancak internet medyası da bence bir geçiş süreci. Gelecek dijital medyada olacak. İnsanlar haberi aramayacaklar haber onların ayağına gelecek. Metrolardaki barkvizyonlar, cep telefonları, kişisel iletişim araçları vs. gibi kitle iletişim aygıtlarında yer alacak haberler. Böylece medya gelecekte ücretsiz ve her yerden ulaşılabilir hale geldiği için kitleleri her zamankinden daha etkileyecek.
Gazeteler sadece nostaljik bir ürün olarak satılacak.
İnternet > TV > Gazete
en etkilisi hala tv. gazete çok okuyan bir millet değiliz. internet de maalesef hala lüx. her eve girebilen tek kitle iletişim aracı tv.
şöyle de bir gerçek var ama, mısır, libya ve tunus’ta gerçekleşen devrimler ne tv ne de gazeteler tarafından yapıldı. hepsi de internet üzerinden yapıldı.
Bence etkili medya TV…