İşlemcilerdeki transistörlerin üretiminde kullanılan silikonun fiziksel sınırlarına yavaş yavaş yaklaşılıyor. Mühendislerin silikon yerine düşündükleri maddenin adı ise grafen.
Kendi Kendini Soğutacak İşlemciler
Bazı firmalar grafen transistörlü işlemciler geliştirmeye başladı bile. IBM de bu isimlerin arasında yer alıyor.
Daha önce 100 GHz‘lik bir grafen işlemci üreten IBM, şimdi ondan daha güçlü ve aynı zamanda daha küçük bir işlemci geliştirdiğini açıkladı.
Yeni geliştirilen işlemci, önceki modelden yaklaşık %50 daha da hızlı olarak 155 GHz frekansta çalışıyor. Ayrıca işlemcideki 40 nm‘lik grafen transistörler türünün en küçük örnekleri olma özelliğine de sahip.
Grafen işlemciler henüz sadece belli alanlarda kullanılabiliyor
Yaygın Kullanım Ne Zaman?
ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) ile IBM’in ortak yürüttüğü projede geliştirilen işlemci, grafen kullanımında önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Grafen işlemciler yüksek frekans gerektiren kablosuz bağlantı, ağ, radar ve görüntüleme alanlarında büyük avantajlar sağlıyor. Grafen işlemciler çok yüksek frekanslarda çalışabilse de henüz günümüzde kullandığımız bilgisayarlarda yer alacak yapıda değiller.
Mühendisler halen grafenin sunduğu avantajları ve bu maddeyi nasıl kullanacaklarını araştırmaya devam ediyorlar. Yakın gelecekte grafenin, silikonun yerini alabileceği iddia ediliyor.
isteseler ömür boyu bozulmayan bilgiseyar üretiller ve 5000 ghz nasıl para kazanacaklar şimdi böyle yapmasalar
Hadi canım… Allasen…
Bu haber gerçek mi ya ? 1 nisan da geçti ama!?!
155 Ghz mi… Nutkum tutuldu…
Kaç çekirdek olacak peki?
Valla olmuş artık! Eğer Elektro Manyetik etkilere ve sıcaklığa karşı dayanıklı ise öncelikle uydu sistemlerinde kullanırlar.
155 Ghz… deli bir hız… Çılgınca…
oy oy oy ne olur birden su teknoljiye gecsekte deli gibi hizli bilgisayarlarimiz olsa 🙁
Buna ne oc yapılır be iyi bir soğutma ile 😀 250Ghz olur en az
tamamda o hızla ne enerji çeker o evin yanına trafo yaptırtmasında 🙂
işlemci hızından çok enerji verimliliği çok önemli mobilite yoksa satamazsın bkz. ARM işlemcilerinin yükselişi . Ayrıca şunu unutmayalım nekadar hızlı bir işlemci olursa olsun algılamanın da bir sınırı var ve yazılım kısmıda çok önemli birden sıçrama yapamazsın. Nemi olur piyasaya donanım satarsın sadece bkz. Motorola Xoom faciası .yazılımı geliştirdin peki ne olur anca video edit codec render işlerini daha hızlı yaparsın…
Nedir bugün bu forumda her haber DARPA dan geliyor …? SDN ye sponsor buldunuz da haberimiz mi yok ? Bu DARPA insanları yok etmek amaçlı kurulmuş, o işlemciyi ne için kullanacaklarını sanıyorsunuz ? Bize satacak değiller herhalde…