Otomobil üreticisi Ford, 2021 yılı gelir rakamlarını açıkladı. Otomobil şirketinin üretimini kesintiye uğratmaya devam eden küresel yarı iletken çip krizi nedeniyle şirketin geliri beklentileri biraz aştı. Şirket, tüm yıl için vergi öncesi kazanç beklentisini yaklaşık 3.5 milyar dolar artırarak 9 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasına çıkardı. Ayrıca küresel çip krizinden etkilenen araç üretiminin yılın ikinci yarısında toparlanmasını bekliyor.
Çip krizi, GM’yi vurdu! Bir özellik daha kaldırıldı
Tüm dünyada etkisini gösteren çip kıtığı nedeniyle General Motors, yeni SUV araçlarından bir özelliği daha kaldırmak durumunda kaldı.Ford, 2021 kârını 3,5 milyar dolar artırdı
Ford Motor, ikinci çeyrekte gelirini artırdı. Bronco SUV gibi yeni araçlara olan talebin artmasıyla yıl için de gelirini yükseltti. Şirket, kritik parçaların tedariğinin arttığını ancak ikinci çeyrekte yaklaşık 700 bin araç üretimini kaybettiğini belirtti.
Nisan ayında Ford, ikinci çeyrek üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini kaybedeceğini tahmin ediyordu. Bununla birlikte, şirket genelinde faiz ve vergi öncesi 1,1 milyar dolarlık kazanç elde etti. Şirkete göre, pazar faktörlerindeki iyileşmeye bağlı olarak satış hacminin yılın ilk yarısından ikinci yarısına kadar yaklaşık yüzde 30 artması bekleniyor. Ancak şirket, artışa rağmen yılın ikinci yarısının faaliyet kârı açısından ilkinden daha zayıf olacağını ekledi.
CEO Jim Farley, kâr duyurusunda Mustang Mach-E modeline olan taleple birlikte kârın arttığını söyledi. Tüm bu veriler iyimser görünüyor. Ancak Farley biraz daha temkinli ve gerçekçiydi: “Bu yıl boyunca devam eden çip krizini görüyoruz. Gelecek yılın ilk çeyreğinde de kanamayı görebiliriz. FAB tedarikçileriyle görüştük. Bize sermayeyi yeniden tahsis ettiklerini, otomotiv arzını artırdıklarını söylediler.” Ardından CEO, henüz rahatlamak için erken olduğunu belirtti.
Küresel çip krizinde son durum
Ayrıca Farley, üçüncü çeyrekte sektörde çip krizi sorununun biraz daha aşılacağını düşünüyor. Semiconductor Industry Association‘a göre, Mayıs ayında yarı iletken satışları Nisan ayına göre yüzde 4,1 arttı. Haziran ayında ise World Semiconductor Trade Statistics benzer bir rapor yayımladı. Küresel yıllık satışların 2021’de yüzde 19.7 ve 2022’de yüzde 8.8 artacağını tahmin etti.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company de artan üretim nedeniyle yarı iletken sıkıntısının bu çeyrekten itibaren büyük ölçüde azalmasını beklediğini açıkladı.
Ford Motor, mikrodenetleyici birimi üretimini yılın ilk yarısında yüzde 30 artırdı. Kulağa umut verici geliyor ancak öyle değil. Küresel çip üreticisi Singapur merkezli Flex bir açıklama yaptı. Küresel çip krizinin, özellikle elektrikli otomobillere ve video oyun konsolları, tablet, bilgisayar gibi ürünlere olan talebin artmasıyla daha da kötüleşerek 2022’nin ortalarına kadar süreceği konusunda uyardı.
Yarı iletken çip krizinin en önemli nedeni pandemi. Çünkü geçtiğimiz yıl bahar aylarında otomobil satışları düşüşe geçti. Ardından otomobil üreticileri de çip siparişlerini durdurdu. Daha sonra ürünlere olan talep artınca şirketler yeniden çip talep etmeye başladı. Ancak bu kez de çip üretimi aksadı.