Güneş enerjisi sistemleri genellikle büyük çatı veya geniş açık alanlara yerleştirilen paneller olarak biliniyor. Ancak bir apartman dairesinde ya da müstakil bir evde yaşıyorsanız, balkona güneş paneli kurmak sizin için mantıklı bir seçenek olabilir. İşte detaylar…
Balkona güneş paneli kurmak mantıklı mı?
Öncelikle “balkona güneş paneli kurulur mu?” sorusunun cevabı evet! Balkona yerleştirilebilen taşınabilir, fişe takılabilir güneş enerjisi sistemleri sayesinde, artık balkonlarda ve küçük alanlarda da güneş paneli kullanmak mümkün.
Bu sistemler özellikle Avrupa’da oldukça popüler. Örneğin, Almanya’da 2023’ün ortasından itibaren kayıtlı balkona monte edilen güneş enerji sistemlerinin sayısı neredeyse iki katına çıkarak toplamda 400 bin’e ulaştı. Amerika’da da giderek yaygınlaşan bu balkon güneş enerjisi panelleri, az alanı olan kent sakinleri için çekici bir seçenek haline geliyor.
Yalnız, balkonunuzun uygun olup olmadığını anlamak için bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Öncelikle yerel bina kuralları ve imar yasalarını kontrol edin. Çoğu yerde, balkonunuza güneş paneli kurmak için bir izin almanız gerekebilir. Yani bağlı olduğunuz belediyeyi arayıp bilgi edinmekte fayda var. Eğer sorun olmayacaksa, balkonunuzun boyutunu ve ne kadar alanınız olduğunu değerlendirin.
Güney yönüne bakan balkonlar, güneşten en iyi şekilde faydalanmak için idealdir. Eğer kuzey yönüne bakan bir balkonunuz varsa, güneş panelleri yeterli güneş ışığı almayacağından, pek verimli olmayacaktır. Balkona monte edilen güneş enerjisi sistemleri, çatıdaki sistemlere göre daha küçük ve genellikle bir veya iki panelden oluşuyor.
Bu paneller elektrik prizine bağlanıyor ve doğrudan akımı alternatif akıma dönüştürerek evdeki cihazların kullanabileceği elektrik sağlıyor. Ayrıca, fazla enerjiyi depolamak için bir pil depolama sistemi ekleyerek gece veya bulutlu günlerde bu enerjiyi kullanabilirsiniz.
Balkon güneş paneli sistemleri genellikle tak ve çalıştır şeklinde olduğu için montajı genellikle bir DIY (Kendin Yap) projesi olarak kolayca yapılabilir. Ancak, bu sistemler tüm evi elektrikle beslemeyecektir. Yine de, küçük cihazlarınızı çalıştırmak ve elektrik faturalarınızı düşürmek için mantıklı bir yol olabilir.
Peki sizce, balkona güneş paneli kurmak mantıklı mı? Bu sistem denemeye değer mi? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Mantiklibir fikir
Balkona sistem kurup anca cep telefonunuzu şarj edebilirsiniz.
Gunde 1kwh uretiyorum
Boş konuşma hiç birşey bilmeden konuşuyorsun. Ben evde kullanıyorum. üstelikte fransız balkonda… Sen git 550 watt bir panel bir tane 30 amper mppt şarj kontrol cihazı al ilerde 2. panelide takarsın bir tanede de tam sinüs inverter ve 100 amper Lifepo4 batarya neleri çalıştırdığını görünce şaşırırsın.
Maliyeti yazıcaz demişiniz yok izin vs,maliyet nedir ?
Peki 3 -4 panel kurulsa ve evdeki makinelere yönlendirilse herhangi bir izin filan gerekmiyor mu
Bu ülkede vergi alırlar,siteye ağaç ve yeşil alan sulamak için su kuyusu açtık ,atık su bedeli diye bişey geldi ve çok yüksek ,mecburen sistem iptal edildi.Bu ülkede faydalı birşeye izin yok
Afedersiniz de tezzekten sıvılaştırılmış yakıt yap bokun bile vergisi gelir acayip bir sistem içindeyiz
:))) çok haklısın
Cok haklısın bu kadar güneşi olan ülkede bunlar devlet teşvik vermeli
Sadece yesil alan sulamasinda kullaniyorsaniz atik su bedeli odemezsiniz insaatlara yesil alanlarda atiksu bedeli odemezsiniz ayrica mekamda kanal yoksa atiksu bedeli odemezsiniz
Bunu iski kabul etmedi,500 daireli site.Ne yapıldıysa olmadı,en son bıktık, iptal ettik.Bundan iki önceki ak parti döneminde oldu olay.Siyaset toplum menfaatinin önüne geçiyor.Siteden çıkan oy belli,biliyorlar kime ne oy verilmiş.
Eee şimdi ne oldu chp izin verdi mi
Bu ülkede dadesa
Önce izin gerekiyor. Çağrı mektubu gelmeden olmuyor.
Selamün Aleyküm Balkona Güneş paneli koymak mantıklı ülkeye faydası olur daha az dışa bağımlı olur ülkemiz
Aynen Arabistan uyguluyor, sormak lazım
Türkiye de yasaklarlar. Bina estetiğini bozar diye.
Ne gerek var böle şeylere elektrik üreten pencereler ve balkon camlı ise oda panel cam olabilir yeni binalara zorunlu olabilir ancak sonradan yaptırmak yada güneş paneli almak çok pahalı arıcılık da kullanılıyor ancak verimi düşük her sene akü almalısın güneş olmadığını düşünün kışın dahi elektrik üretmeli ki paneller hatta dışarı firmalara satmalısın ki 3 4 yılda kar edebilesin büyük firmalar dahi başarılı olamıyor daha çok yol almalı ayrıca kamp için vs. Solar sistemler yeterli değil sadece aydınlatma için kullanılabilir
Tv icin yeterli 230 w panel 170×63 cm olculerinde bundan 3 ad yerleşim oluyorsa masaya oturulur. Bu 12 v icin ama sistemi 24 v yapmak daha mantıklısı
Farklı bir uygulama. Uygun fiyatlar bulursam ben de yapabilirim. Umarım bir sıkıntı çıkmaz. İyi bir araştırma yapmam gerekecektir.
Kat Maliklerinin izini şart. Apartman yönetim kurulunun kararı alınması ve deftere yazılıp, 3/2 çoğunluğun kararı şart. Haber eksik olmuş.
Apartmana ait bir sistem kuruyorsunuz ve maliyeti paylaştıracaksanız karar gerekli. Ama sadece kendine ait, kimseyi de fiziki olarak rahatsız etmiyorsan sorun olmaz.
Bina dış cephesinde ki görsel değişim içinde kat maliklerinin izni gerekiyor…
Hayır kendi evinizde olsa yapamazsınız kat mülkiyet kanunu açık ve net kat maliklerinin 3/2 onayını istiyor cam balkon dahi yaptirsaniz kurul kararı yoksa kaldırmak zorunda kalabilirsiniz. Boşa masraf etmiş olmayın bir şikayete bakar.
Komple ev için kurulacak sistem en az 15 kw civarında olunca astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bu 15 kw’a yapılan yatırım en az 100.000TL ile kendini amorti etmesi demek aylık 800TL’den fazla elektrik faturası ödemek demektir ki bu da 10 yıllık elektrik faturanı baştan öde demektir. Bununla da kalmıyor, zaten günün her saatinde Antalya’da bile güneş yok ve baştan vereceğin 100bin TL nin dışında kuracağın akü sistemi vs bakımlar ile güneş panelinin ömrü 20 yıl deseler de düzenli temizlik vs ilgilenmezsen 7-8 seneyi bulmadan panel ölüyor, aslında ödenen aylık 800 TL elektrik parasının çok üstünde parayla güneş enerjisi sistemi kurmuş oluyorsun. Dolayısıyla TR’de kurulum vb. maliyetlerin en az yarıya düşmesi lazım ki bir evin ihtiyacı için rantabl olsun. Buna göre de sanırım maliyetlerin düşürülmesi bir 10 yıl alır bu enflasyonla. Yani boşverin kardeşim, keşke bu hesaplarımı bir g.enerji firmasına yaptırmakla zaman kaybetmeseydim dersiniz. Yine de siz bilirsiniz, sorun arastırın, sözüme gelirsiniz.
Hem yanılmıyorsam radyasyon yayiyor
Radyasyon yaymaz sadece kablolar aküye kadar manyetik alan yayar, mıknatıs gibi, doğru akım üretiyor bunu alternatif akıma çevirecek düzenek lazım,depolamak içinde akü.
Maliyeti kaç yıllık elktr. Ücreti?
Bir dairenin balkondan 80/ seksen ihtiyacını sağlar kırsalda 100/ oranında ihtiyacı sağlar invertör sistemleri gelişti.
Gereksiz b3n sadece tv izlemek yada telefon tablet gibi ufak cihazlari sarj etmek icin milyonlar verme taraftari degilim
Kullanışlı
Chatgpt yazdı sanırım
Çatıya 3 amper çekebilecek panel kurdum iki adet jel akü bir iki yıl olmadan bozuldu ayrıca güçlü bir inverter lazım ki mantıklı olsun.güç alabilmek için amperi yüksek aküler lazım o lazım bu lazım derken fiyat performans ikilemi sıkıntı yaratıyor
Bir zamanlar onca çabaya karşı çanak antenlerin sonra güneş panelleriyle sıcak su tesisatının çevreye verdiği görüntü kirliliği aklıma geldi. Kesinlikle çok kötü bir fikir uygulandığı alan yanlış bir kere. Bunun yerine araçlarda olan rezistansı camlara benzer bir teknoloji ile ev camlarına balkon canlarına yapılması çok daha iyi olur. Bu yapılan en kolay yolu ve gerçekten çok kötü bir kirliliği olur.
Belediyeye yeni ceza kapısı. Fırtınada bakalım hangi garibani 2ye bölecek haberlerini duyarız. 2 kuruş kar edecem diye milletin cellaadi olacaklar.
Çok doğru …
Sistem güzel güneş enerjisi fabrikasında çalışan biri olarak yazıyorum Bizdeki yönetim sistemi iyi değil belediyeler Yapılacak yeni binalara güneş enerjisi mecburi olarak yaptırılması lazım Olmayana iskan verilmesin devlet de teşvik verirse daha avantajlı olurdu Bizde iyi şeyler cezalandırılır Birdaha yapmaya çalışmasın diye vergileri artırılır Bizdeki yöneticiler vicdanlarını cüzdanlarından çıkartmadiklari taktirde böyle devam.eder Yanlışa yanlış demezsek doğruyu göremeyiz Vesselam
Giyilenebilinir teknoloji kullanılarak kurulmalı
Slm.Madem Öyle!İzellikle Buyükşehirletde(Kentsel Dönüşüm varken.Yeni yapilan,Binlaraın çatı ve diş Cephesine,Güneş Enerjiyi Panelini Mecbur kıl,HES leri yadalla.Her istedigini yapan hükümet ettik ya.Bak Enerji sarfiyat bir anda%50 düşüyor.
Sadece bilinen şeyler yazılmış. Teknik bir bilgi yok. Zaman kaybı.
Onemli iki konu var. 1. Balkonun gun boyu alacagi gunes miktari, 2. Balkonun panel konulabilecek alaninin olmasi.
Balkon genis ve kesinlikle izin almayi gerektirmemesi icin, panellerin balkonun icine yani bir masada oturur gibi konulabilmesi cok onemli. Diger turlu yani panellerin dis cepheye montaj isi kesinlikle izin gerektirir ki tum apartman da olmayacaksa bence hic bulasmayin cok daha iyi.
Doğu cephe en üst katta güneş gören balkonum var Kurmak istemiyorum
Gelistirdigim prototip splarve ruzgar girisli makinam24 saat kullanilma ozelligi ve depo etme ozelligine saip
Akü kullanmadan düzgün bir kullanım elde etmek zor. Akü kullanınca da kullandığın enerjiden kara geçecek bir durum kalmıyor.
20 senedir CHP belediyesi yüzünden bir türlü panele izin alamıyoruz Aydın’da
Elektrik faturaları normalde şu su faturalarına çözüm bulmak lazım gaskinin yüzüne evde kardeş olacağız
Gereksiz, saçmalık. 2 panel ile ne üreteceksiniz. Tak çalıştır 220 vol AC zaten yok. En ucuz, elektrik kapı hat ile gelen elektrik.
Biz, karavancıyız. En baş derdimiz elektrik enerjüsi. 3000 dolarlık malzeme yatırım ile en verimli mevsim de en yüksek üretim günlük 6 kw. Yani ortalama ayda 150 kw. Onunda bu günkü elektrik fiyatı karşılığı 400 TL. Yani 10 – 12 dolar. Mo tajı biz yaptık işçilik yok. 250 ayda amortisman eder. Yani 10 yılı geçer. 10 yılda inverter akü vs arıza yaparsa işin cabası n
Bu ülkede ürküttüğün kurbağaya değmez. Astarı daha pahalıya gelir 20 yılda amorti eder felan. Hayal etmesi güzel ama.
1 kva lık sistem bile 40.000 TL den başlıyor..
Ancak elektriğin olmadığı yerlerde mantıklı olabilir.
3 harfli marketlerde satılabilir.
Ülkemizde kullanılan ve yapılan çoğu araç gereç ve yapılar çok kötü niyetle uygulanıyor,apartmanlaşma ülkemizde çok saçma bir sistem üzerine inşaa ediliyor, bu yapılar daha gelişmiş bir model sistem üzerine inşaa edilmiş olsaydı elektriğini ve kullanım suyunu bedavaya getirirdi ama ülkemizde uygulanan sistemden dolayı milletin gözünde paradan başka gerçek olmadığı için gerçekleri görmekte zorlanıyorlar, ülkenin gelirleri heba olması üzerine kurulduğu ve millette birlik beraberlik olmadığı için bizi her yönden parçalayıp ayrıştırıyorlar.ülkenin hazinesi ve yeraltı üstü zenginliklerin hepsi göz göre göre yağmalanması sağlanıyor, ülkede eğitim sistemi iyi olmuş olsaydı böyle olmazdı