Yayınlanan yeni bir araştırma raporuna göre, büyük sosyal medya platformlarındaki antisemitik (Yahudi karşıtlığı) gönderilerin yüzde 80’ninden fazlası hala varlığını sürdürüyor.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), toplamda 7,3 milyon kez görüntülenen ve Yahudilere karşı nefret söylemi içeren 700’den fazla gönderinin bildirildiğini açıkladı. Yapılan araştırma Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube‘u kapsarken, platformların gönderilerin yüzde 29 oranında şikayetleri önemsemediği belirtildi.

Twitter’dan yalan haberle mücadele için önemli anlaşma

Twitter’dan yalan haberle mücadele için önemli anlaşma

Sosyal medya devi Twitter, platformdaki yalan haberlerle mücadele etmek için iki büyük haber ajansıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

Antisemitik ifadeler en çok Facebook’ta

Araştırma raporunda en kötü performansı sergileyen sosyal medya platformu olarak Facebook gösterildi. CCDH, şirketleri Yahudilere karşı ırkçılık ve propaganda yaymak için güvenilir yerler olmakla itham etti.

Araştırmacılar, her bir platformun sunduğu raporlama araçlarını kullanarak Mayıs ve Haziran ayları arasında 714 gönderi topladı. Toplanan gönderilerde Yahudilerin hükümetleri ve bankaları kontrol ettiği ya da dünya olaylarını düzenlediği hakkında yanlış iddialarla komplo teorilerini içerdiği aktarıldı.

antisemitik-faaliyetler-sosyal-medyada-devam-ediyor

CCDH yetkilileri kendilerini sıradan kullanıcı hesapları olarak gösterirken, ayrıca topladıkları gönderileri, araştırmacıların yargısına göre belirli kategorilere ait olarak etiketlediklerini ifade etti. Holokost inkarı olarak etiketlenen ifadeleri kullananların yüzde 80 oranında çevrimiçi oldukları, neo-Nazi içeriklerinde ise oranın yüzde 71 olduğu ifade edildi.

CCDH ayrıca, bazı şirketlere bireysel gönderiler üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına rağmen Yahudi karşıtı içerikler için tartışma forumlarının bulunmasına izin verdikleri nedeniyle eleştiri yöneltti. Instagram, TikTok ve Twitter’da da antisemtik içeriklerin yaygın olarak kullanıldığını söyleyen kuruluş, #fakejews, #rothschild ve #soros gibi etiketlerin de kullanılmasını sakıncalı bulduğunu belirtti.