Michigan ve Tokyo üniversitelerindeki araştırmacılar, “şarj odası” isimli bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Michigan bilgisayar bilimi ve mühendisliği profesörü Dr. Alanson Sample, telefonların ve dizüstü bilgisayarların kablolu şarja ihtiyaç duymayacağını söyledi. Buna ek olarak, implante tıbbi cihazlara güç sağlayabileceğini ve evlerde ve üretim tesislerinde mobil robotik için yeni olanaklar açabileceğini de belirtti.

Bunları telefonunuzdan silin! En çok pil tüketen uygulamalar

Bunları telefonunuzdan silin! En çok pil tüketen uygulamalar

Akıllı telefon kullanıcıları dikkat! En yüksek pil tüketimine sahip Android ve iOS uygulamaları belli oldu.

Şarj odası sisteminin özellikleri

Araştırma ekibinin çalışması oldukça işlevsel görünüyor. Tüm binaları potansiyel kablosuz şarj bölgelerine dönüştürerek, elektriği havadan güvenli bir şekilde iletmek için bir sistem geliştirdiler. Sistem, ışıklara, telefonlara ve dizüstü bilgisayarlara kablosuz olarak güç sağlama potansiyeline sahip.

Şarj odası

Nature Electronics‘te yayınlanan yeni bir çalışmada ayrıntılanan teknoloji, manyetik alanları kullanarak 50 watt güç sağlayabilir. Ayrıca ekip, sistemi daha küçük alanlarda uygulamak için çalışıyor. Örneğin, içindeki cihazları şarj eden bir alet kutusu gibi.

Çalışmanın yazarlarından Sample, “Bu, her yerde bulunan bilgi işlem dünyasının gücünü gerçekten artırıyor. Bir bilgisayarı şarj etme veya takma konusunda endişelenmenize gerek kalmadan herhangi bir yere koyabilirsiniz. Birçok klinik uygulama da var. Örneğin, günümüzün kalp implantları kablo gerektiriyor. Çalışmamız, enfeksiyon riskini azaltarak ve hastaların yaşam kalitesini artırarak bunu ortadan kaldırabilir.” dedi.

Kablosuz güç aktarımı için yeni sistemler

Tokyo Üniversitesindeki araştırmacıların yönettiği ekip, teknolojiyi yaklaşık 3 metre x 3 metre ölçülerinde amaca yönelik olarak yapılmış bir alüminyum test odasında gösterdi. İnsanların ve mobilyaların yerleşiminden bağımsız olarak cihazlar, odanın herhangi bir yerinden güç alabiliyor. Bu arada araştırmacılar, sistemin ticari veya konut ortamlarında uygulanmasının muhtemelen yıllar sonra olacağını ekledi.