Kalpazanlık olarak da anılan sahte para basma işi belki de paranın icadıyla aynı yaştadır. Kağıt paraların yaygınlaşması ile birlikte hızlanan sahte para işi günümüzde de hala tüm dünyada devam ediyor. (Yüzünüze Gülen Tehlike)

Ekonomiye büyük zarar verebilen kalpazanlığın önüne geçmek için ülkeler para basarken artık teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanmak istiyor.

Bugüne kadar ülkeler ve kalpazanlar arasındaki mücadele sonu gelmez bir güreş gibiydi.

Gizli işaretler, özel mürekkepler, taklit edilemediği iddia edilen renkler ve bunun gibi birçok önlem alınsa da kalpazanlar bunların hepsini kısa bir süre içinde aşıp gerçeğinden ayırt edilmesi neredeyse imkansız sahte paralar basmaya devam etti.

Paranın etrafı çok ince transistörlerle kaplanacak

Transistörlü Para

Şimdi ise kalpazanların önüne çok ciddi bir engel çıktı. Çok ince transistörlerle sarılacak paraların taklit edilmesinin neredeyse imkansız olduğu iddia ediliyor.

ABD Hazinesi tarafından geliştirilen ve altın, organik moleküller ve alüminyum oksitten yapılan transistörler özel bir desen halinde kağıt paraların üzerini kaplayacak. Böylece kağıdın iki yüzeyinde 100 adet görünmez iz bulunacak.

Bu izler sadece özel bir cihazla, paraya verilen 3 voltluk elektrikle görülebilecek. İzler çıkmazsa paranın sahte olduğu anlaşılacak.

:: Sizce bu yöntem sahte para basımını engeller mi?