İrlanda’daki Veri Koruma Komisyonu (DPC), veri kurallarının ihlali nedeniyle WhatsApp İrlanda‘ya 225 milyon Euro para cezası verdi. Bu, DPC’nin şimdiye kadar verdiği en büyük para cezası. Ayrıca AB veri yasaları kapsamında bir kuruluşa verilen en büyük ikinci ceza oldu.
Ayrıca düzenleyici, mesajlaşma uygulamasına, bir dizi belirli önlem alarak sistemini uyumlu hale getirmesini emretti. Popüler platform ise, karara katılmadığını, cezaların tamamen orantısız olduğunu iddia ederek, karara itiraz edeceğini açıkladı.
Para cezasının yanı sıra WhatsApp için yeni talimat
DPC, Avrupa genelinde WhatsApp için baş denetim otoritesi olarak hareket ediyor. Söz konusu soruşturma üç yıl önce başlatılmıştı. Soruşturmanın kaynağı ise AB’nin yürürlüğe koyduğu veri korumayla ilgili yeni kurallar.
Ocak ayında şirket, politika değişikliklerine gitti. Ancak şirketin, hangi verileri topladığı ve bu bilgileri Facebook ile nasıl paylaştığı konusunda kullanıcılardan ve düzenleyicilerden tepkiler geldi. Tepkilerin ardından şirket, düzenlemeyi Mayıs ayına ertelemek zorunda kaldı.
Yetkililer, WhatsApp’ın, WhatsApp servislerinin hem kullanıcılarına hem de kullanıcısı olmayanlara bilgi sağlanması ve bu bilgilerin şeffaflığına ilişkin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini inceledi. Ayrıca platformun ve diğer Facebook şirketlerinin verilerinin işlenmesi hakkında kullanıcılara sağlanan bilgilerin şeffaflığını da incelediler.
DPC, yaptığı açıklamada 225 milyon Euro’luk ceza verdiklerini açıkladı. Ayrıca idari para cezasının yanı sıra platformun bir dizi belirli düzenleyici eylemde bulunarak faaliyetini uygun hale getirmesini de emretti. Bununla birlikte bir kınama mesajı yayımladı.
Bunun yanı sıra, daha önce olası bir para cezası için 77,5 milyon Euro ayırmış olan WhatsApp İrlanda, karara katılmadığını söyledi. WhatsApp sözcüsü, “Sağladığımız bilgilerin şeffaf ve kapsamlı olmasını sağlamak için çalıştık ve bunu yapmaya devam edeceğiz. 2018’de insanlara sağladığımız şeffaflık konusunda bugün alınan karara katılmıyoruz ve cezalar tamamen orantısız. Bu karara itiraz edeceğiz.” dedi.
Facebook’un sahibi olduğu şirkete yakın kaynaklar, kararın daha kısa ve daha az karmaşık hale getirmek yerine, zaten uzun ve karmaşık olan gizlilik politikasına daha da fazla bilgi eklemek zorunda kalacağını belirtti.