Türkiye’yi uzay hedeflerine ulaştırmak için kurulan Türkiye Uzay Ajansı için bütçe belli oldu. Uzay yarışında NASA ve ESA gibi uzay ajanslarını duysak da yarışa katılmaya hazırlanan ajans için verilen bütçe merak ediliyor. Zira uzay araştırmaları bilimin en maliyetli olabilen dallarından bir tanesi. Orta Vadeli Programı ile açıklanan bütçe dağıtımında TUA da dikkat çekiyor.
Türkiye Uzay Ajansı bütçesi iki yıl için 129 milyon TL
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Orta Vadeli Programı ile ülkemizde ajansların ve bakanlıkların bütçeleri belli oldu. Uzay araştırmalarının maliyetli olması, akıllara çiçeği burnunda bir uzay ajansı olan TUA’nın bütçesini getirdi. Sputnik’in haberine göre ajansın 2022 bütçesi 61.2 milyon TL, 2023 yılında ise 67.9 milyon TL. “2023 yılında Ay’a gidiyoruz!” söylemiyle kurulan ajansın bu hedefinin de açıklanan bütçe ile gerçekleşmesi planlanıyor.
Uzay denince akla ilk gelen ajanslardan biri olan NASA, bu yılın başında 2024 yılında Ay’a gitmenin maliyetini açıklamıştı. NASA, Ay’a gitmeleri için mevcut bütçeye ek olarak 35 milyar doların harcanması gerektiğini açıklayarak çoğumuzun merakını gidermişti.
2018 yılının sonunda büyük umutlarla kurulan Türkiye Uzay Ajansı, yakın gelecekte akla kazınan isimlerden biri olmayı hedefliyor. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir alt kuruluşu olan TUA kurulduğunda bazı büyük hedefler beraberinde açıklanmıştı. Ajansın ilerleyen yıllarda da bu hedefleri gerçekleştirme yolunda adımlar atmasını bekliyoruz.
puhahahahaahaha butceye bak. Aya gidiyoruz SIKI tutunun.
Bu kadar az bütçe mi olur? 2 yılda 12 milyon euro’ya uzay hayal. Futbolcular bile kaç milyon alıyor. Bu kadar önemli bir konuya daha fazla bütçe ayrılmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığının 2021 bütçesi yaklaşık 13 Milyar TL der ve susarım.
Diyanetin 2021 bütçesi 13 milyar TL idi ve ek bütçe istedi Temmuz ayı sonunda. Varın gerisini siz düşünün. Tek dileğim bu projeye gönülden inanan akademisyenler ve Türk milletinin duyguları ile oynanmaması.
Ayrılan bütçe TUA’da ki beyefendilerin makam arabalarının benzin bakım şoför vb giderlerine yetmez.
Hoş, TUA’ya atanacak imam ve imam-hatip personelinin maaşları için de ek bütçe gerekir ileride…
Neyse, biz ileride Ay’a mı gideriz, yaya mı kalırız bilinmez ama hayali bile güzel aslında.
Yine de bu hayali bize kurduralara teşekkür etmeyecek kadar nankörlük yapmayarak “emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyelim.
İnsan cahil olunca böyle oluyor. TUA NASA değil , TUA’nın olayı uzay şirketlerinin(ROKETSAN , Delta V vb) projelerinin bir şemsiye altında yapılması için var TUA.
dedim ki götür beni aya aya aya ayyayee ahsdajksdkjas
Bazı arkadaşların anlamadığı bir şey var TUA NASA ile aynı yapıda olan bir kurum değil , TUA’nın olayı Delta V ya da Roketsan gibi şirketler tarafından yapılan bütün uzay projelerinin bir şemsiye altında yapılmasını sağlamak ve bu tarz kurumların birbiri ile sürekli iletişimde olup bir arada çalışmalarını sağlamak. Savunma Sanayii Başkanlığı gibi düşünün.
Ayranı yok içmeye, tahtıravanla gider uzaya
Ne denir ki 🤦
Bu yılki harcamalar araştırma ve hazırlık için..önemli olan bütçe aya gidilen yıldaki bütçe olacaktır. Hem de bunun uzmanları, planlama çıkarı boş yorum yapanlardan iyi biliyordur
Bu bütçe ile araştırma yapamazsınız.
Ay’da olmaz, 1 haftada çekmemiz lazım. “Erşan Kuneri”
Yorumlara bakıyorum insanların TUA’nın amacını anlamadığını görüyorum. TUA uzay hakkında olan projelerin bir şemsiye altında toplanması için kurulmuş bir ajans. Burada uzaya gidecek roket ve benzeri şeyleri yapan şirketler Delta V
, Roketsan vb şirketler.
Doğru olmayan yalan bir haver olmuış. 2022 Bütçesi 1 milyar 800 milyon TL ve Yazıyı yazan arkadaş Ay’a TUA roket yapıp göndermeyecek onu bi anla roket meselesi roketsan ve DeltaV de 😀