Uzay yolculuğunun maliyeti gün geçtikçe azalıyor. Bir zamanlar sadece dünya lideri ülkeler için olan bu macera, günümüzde özel sektöre açılmış durumda. SpaceX, Blue Origin ve Rocket Lab gibi pek çok şirket, bu alandaki çalışmalarına her gün bir yenisini ekliyor.

Özellikle devletlere yarayan bu durum, NASA gibi organizasyonları her yıl milyarlarca dolar zarar etmekten kurtarıyor. Ancak gelen bilgilere göre Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, daha fazla tasarruf etmenin yollarını arıyor. Belirlenen hedef ise herkesi şaşırtacak cinsten. ABD uzaydaki üssünden vazgeçiyor.

SpaceX’in ilk sivil uzay görevi için geri sayım başladı!

SpaceX’in ilk sivil uzay görevi için geri sayım başladı!

Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX'in dünyanın ilk tamamen sivil uzay görevi Inspiration4 için geri sayım başladı.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun alternatiflerini arıyor

Alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir. ABD, Rusya, Japonya, Avrupa Birliği ve Kanada tarafından finanse edilen istasyon, adeta dış uzay görevleri için bir üs görevi görmektedir. İnşası için harcanan para ise yaklaşık 150 milyar dolar civarındadır.

NASA

Ancak üssün tek maliyeti bu değil. Uzay uçuşlarının yanı sıra istasyonu ayakta tutmak için harcanan para bile yılda 5 milyar dolar. Bu durumdan rahatsız olan NASA, alternatifleri aramak için çalışmalara başladı. SpaceX gibi özel uzay şirketlerine başvuran kurum, uzayda yeni bir üs için projeler istiyor.

Kendi istasyonunu kurmanın maliyetinin farkında olan NASA, artık vadesini doldurmaya başlayan ISS emekli olduktan sonra yeni bir projeye girişmek istemiyor. Ne yazık ki kurumun kimlerle görüştüğü ve kimin istasyonunu kullanacağı şu an için belirsiz. Ancak ABD‘nin ödemeye hazır olduğu bütçenin 400 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

NASA

Oldukça ilginç olan bu durum, başka tartışmaları da akıllara getirdi. Bildiğiniz üzere geleceği anlatan bilimkurgu filmlerinin çoğunda uzay devletlerin değil, genellikle özel şirketlerin kontrolünde bulunuyordu. Son dönemlerdeki artan özel girişim sayısı, söz konusu senaryonun gerçekleşme ihtimalini akıllara getirdi.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? NASA, bir başka uzay istasyonu inşa etmek yerine özel şirketten yer kiralamakla doğru olanı mı yapıyor. Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.