11 yaşında olan Xiaomi, yıllarca Çin’in Apple’ı olarak anıldı. Bu durumun sebebi ise kuşkusuz iOS ile benzerlik gösteren MIUI arayüzüydü. İlk sürümü 16 Ağustos 2010‘da yayınlanan bu yazılım, Android‘i çeşitli özellikler ile harmanlıyordu.
Xiaomi modellerinin ana birimi olan MIUI’ın her yıl yeni sürümü yayınlanıyor. Renkli yapısı ve işlevsel özellikleri ile birçok insanın beğenisini kazanan arayüz bugünlere nasıl geldi? İşte MIUI’ın gelişimi…
MIUI V1
İlk MIUI sürümü, Android 2.1 Froyo tabanlıydı. Piyasaya sürülen hiçbir Xiaomi arayüzü Android 1.0 (Apple Pie) ve Android 1.1 (Banana Bread, Cupcake, Donut, Eclair ve Honeycomb) ile donatılmamıştı.
Global pazara 20 Eylül 2010 tarihinde sunulan arayüz, şirketin ilk modeli olan “Mi 1“in adını referans alıyordu. Mi ismine getirilen “UI” (arayüz) eki insanları Android–iOS sentezli Xiaomi arabirimi ile ilk kez buluşturmuştu.
MIUI V2
Piyasaya sürdüğü telefonların ardından ilk sürümüyle kendi iç pazarında hatırı sayılır bir kitle elde eden Xiaomi, MIUI V2‘yi kullanıcıların beğenisine sundu. İlk olarak yine Android 2.1 tabanlı olan sürüm, sonrasında Android 2.3.6‘ya güncellenmişti. MIUI V2‘de yalnızca uygulama ikonlarında oynama yapılmıştı.
MIUI V3
Diğer arayüz sürümlerine oldukça benzeyen üçüncü güncelleme 2012 yılında tanıtıldı. MIUI V3‘ün beta süreci, Android 4‘e geçişi hızlandırdı. Önceki sürümlere göre daha estetik olan bu versiyonda kullanıcı arayüzü de güncellenmişti.
MIUI V4
Popülerleşmeyi sürdüren Xiaomi, Android 4.0.4 tabanlı ilk arayüzünü 2013 Şubat‘ında duyurmuştu. Ayrıca yakın gelecekte gerçekleşecek devrimin öncesindeki son sürüm de MIUI V4 olmuştu. App Store’dan Temalar’a kadar birçok yeni sistem uygulaması da dördüncü büyük güncellemede yer almıştı. Antivirüs sistemi de Xiaomi cihazlarında ilk kez kullanıma sunulmuştu.
MIUI V5
Yıllardır süregelen tasarım çizgisinden vazgeçen Xiaomi, MIUI V5 ile adeta devrim yaptı. Hala birçok insan için efsane olan yeni ikonlar MIUI’ın bu sürümünde yer aldı. 1 Mart 2013‘te tanıtılan ve Android 4.1.2 ile Android 4.4.2‘yi beraberinde getiren arabirimde Google uygulamaları için düzenleme de yapılmıştı. Sürümün Çin versiyonunda Google Servisleri kaldırılmıştı.
MIUI 6
Bir önceki sürümde ikonları değiştiren Xiaomi, 29 Ağustos 2014 tarihinde yeni bir güncelleme yayınladı. Bu versiyonda isim tarafında düzenlemeye giden üretici, V takısını sürümlerden kaldırdı. Ayrıca ikonlar daha basit bir hale geldi. Son olarak MIUI 6‘da yer alan Android sürümü 5.0.2‘ydi.
MIUI 7
Gelişmeye devam eden Xiaomi arayüzü MIUI 7 ile birçok moda sahip oldu. DND modu, Çocuk modu ve Veri Tasarrufu gibi yenilikler, bu sürümde arayüze eklendi. Ayrıca hala hayatımızda olan Bootloader kilidi telefonlara bu versiyonda karşımıza çıktı. O günden beri tanıtılan tüm telefonlarda bu koruma yer aldı. MIUI 7’de daha çok performans ve kullanım kolaylığı ön planda oldu.
MIUI 8
2016 yılında duyurulan MIUI 8; İkinci Alan ve Çift Uygulama gibi iki büyük özelliği beraberinde getirdi. Yıllardır kullanıcıların severek kullandığı bu yenilikler, Android 7.1.1‘lı sekizinci versiyonun en beğenilenlerinden oldu. Ayrıca güncelleme ufak çaplı arayüz ve simge değişikliklerine sahipti.
MIUI 9
Türkiye’de de popülerleşmeye başlayan Xiaomi, 2017 yılında MIUI 9 güncellemesini kullanıcıyla paylaştı. Klasik ikonların yanı sıra kimilerine göre daha estetik bir ikon paketini bu versiyona dahil eden üretici; bölünmüş ekran, yeni geçiş efektleri, yüz tanıma sistemi ve daha başarılı bildirim panelini MIUI 9’la kullanıcıya sundu.
MIUI 10
Özellikle daha akıllı bir arayüz için çalışmaya başlayan Xiaomi, onuncu versiyonda buna odaklandı. Kamerada yapılan düzenlemelerin yanı sıra XiaoAI isimli sesli asistan MIUI 10‘da kullanıma sunuldu.
MIUI 11
22 Ekim 2019‘da tanıtılan ve Android 10 tabanlı olan MIUI 11, klasik ikonlara bir kez daha güncelleme getirdi. Yeni ikonların yanı sıra karanlık mod, ultra güç tasarrufu modu, yeni animasyonlar gibi yeni işlevler bu sürümde Xiaomi’lere dahil edildi.
MIUI 12
Tanıtılan sürümler arasında en dikkat çekicisi MIUI 12 oldu. 2020 Nisan’ında duyurulan versiyon, iOS’da yer alan çeşitli özellikleri beraberinde getirdi. Uygulama geçişlerinin yanı sıra Süper Duvar Kağıtları, iOS benzeri bildirim ve görev çubuğu, uygulama kasası, kayan pencereler ve yeni nesil karanlık mod MIUI 12 ile kullanıcılara sunuldu.
MIUI 12.5
Geçtiğimiz yılın sonunda duyurulan arayüz, MIUI 13 öncesinde MIUI 12‘ye yeni eklemeler kazandırdı. Yeni ses efektleri ve yeni duvar kağıtlarının dışında çeşitli optimizasyonlar bu versiyonda yer aldı.
MIUI 13
Bu yılın Kasım ayında resmiyet kazanması beklenen MIUI 13, yeni widgetlar ve Android 12 ile harmanlanacak. Birçok Xiaomi ve Redmi modeli bu güncellemeden faydalanacak. Arayüzde her zamanki gibi iOS esintileri görmemiz oldukça muhtemel.
10 yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan MIUI işte böyle gelişti. Kiminin bug’lar sebebiyle eleştirdiği, kimininse görsellik açısından övdüğü arayüz, her ne olursa olsun pazarın en popüler ve en güçlülerinden biri.
Peki siz MIUI hakkında ne düşünüyorsunuz? En dikkat çekici sürüm hangisi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
bi one ui veya oxygen os kadar iyi olmasada idare eder
Çoğu kişi bu arayüzü eleştiriyor ama bence oldukça güzel hem… ios ve android karışımı hibi bişey baya hoş duruyor
Simge kalıbı olarak göze en güzel görünen biçimi kullanıyor, o kalıba ne kadar basit ve sade bir simge yerleştirse de yine de çok güzel görünüyor. O yüzden dönüp dolaşıp yine bunu kullanıyorum.