‘İnternet üzerinden anlık mesajlaşma’ deneyimi sunan platformların sayısı çok fazla. Kuvvetle muhtemel bu noktada aklınıza ilk WhatsApp gelmiştir. Aslında buna çok şaşırmamak gerekiyor. Zira WhatsApp’ın Google Play Store’da 5 milyardan fazla indirme sayısı, ayrıca aylık 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor. Haliyle sokaktaki 10 kişiden 9’unun aklına ‘mesajlaşma’ kelimesini duyduklarında bile bu platform geliyor.
WhatsApp kadar olmasa da, azımsanamayacak kadar fazla kullanıcısı olan uygulamalar da pazardaki yerlerini koruyorlar. Bunlardan bir tanesi de: Viber. 2010 yılında yalnızca iPhone kullanıcılarına hizmet verecek şekilde kurulan Viber, 2012’de Android‘e ayak bastı. Aynı yıl BlackBerry ve Windows Phone desteği kazanan platfom günümüzde Windows, macOS ve Linux’ta da varlığını sürdürüyor.
Viber, Play Store’da 1 milyar indirmeye ulaştı
Viber; Telegram, WhatsApp veya diğer rakipleri kadar konuşulmuyor. Bunun olası birçok sebebini sayabiliriz. Diğer uygulamalar kullanıcıların istekleri doğrultusunda yeni özellikler sunmaya çalışırken, Viber hep bir adım geriden gelmekteydi.
COVID-19 salgınının başlangıcında tüm dünya eve kapanmışken fırsattan istifade etmek isteyen şirket, grup görüşmelerinde katılımcı sınırını 20’ye çıkarmıştı. Halihazırda bu limitin 30 olduğunu da eklemekte fayda var.
Viber, Android işletim sisteminin uygulama mağazası Google Play Store’da 1 milyar indirme sayısına ulaşmayı başardı. Elbette ki Google Mesajlar, Spotify, Snapchat, Google Kişiler gibi popüler mobil uygulamaların da aynı indirme sayısına sahip olduklarını göz önüne alırsak, ayrıca çok daha fazlasına ulaşanları da hesaba katarsak; ‘1 milyar’ın artık klasikleştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ancak Viber gibi fazla konuşulmayan bir anlık mesajlaşma uygulamasının 1 milyar kişi tarafından indirilmesi, insanların farklı alternatiflere yönelmeye meyilli olduklarını gösteriyor. Özellikle WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesini kullanıma sunmasının ardından yoğun tepkilere neden olunca kullanıcılar adeta bir dijital göç başlatmışlardı. Bu krizden olumlu anlamda en çok Telegram, Signal gibi rakipler etkilenmişti.
Peki siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Viber kullandınız mı veya kullanıyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Viber kullandım lâkin 3 yıldır viber türkiyede hizmet vermiyor sesli yada görüntülü arama yapılmıyor anca mesaj yazabiliyorsunuz