Gün içerisinde milyarlarca kişinin girdiği internet ortamında her çeşit insan var. Sosyal medyayı siz sadece boş vaktinizi öldürmek için kullanıyor olabilirsiniz. Ancak herkesin ortak amacı bundan ibaret değil. Sanal dünyada uyuşturucu kaçakçılığından dijital tacize, dolandırıcılığa varana kadar adını saymanın mümkün olmadığı türlü suçlar kol geziyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesine göre, “hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan bir kişi” dolandırıcılık suçu işlemiş sayılıyor. Bu doğrultuda da ilgili yaptırımlara tabi tutuluyor. Halk ağzıyla ‘üfürükçü’ olarak bilinen, insanların manevi duygularına oynayan kimseler son yıllarda interneti gözlerine kestirmiş durumdalar.

Dünyanın en hızlı internetine sahip ülkeleri açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?

Sıkça başvurdukları yöntem: Google reklamları

Hürriyet’ten Tuğba Öztürk’ün haberine göre, sosyal ağlar dahil internet ortamında üfürükçüler adeta kol geziyorlar. İsimlerini duyurmak için ise kendilerine özel internet sayfaları açıp oradan müşteri çekmeye çalışıyorlar. Üstelik Google vb. arama motorlarına reklam dahi veriyorlar. Muhtelif kelimeleri arattığınızda karşınıza verdikleri reklamlarla beraber iletişim kanalları çıkıyor.

Yani anlaşıldığı üzere üfürükçüler, internet ortamını tıpkı bir dükkân gibi kullanıyorlar. Hürriyet’e göre kaynanayla kocanın arasını bozma, kısmet açma, patrona büyü yaptırıp zam alma ve daha birçok “ürün”leri için internete reklam vererek müşterilerini beklemekteler. Peki arama motorları nasıl oluyor da bu reklamları kabul ediyor?

google ads

Aslında üfürükçüler reklamı ‘ben üfürükçüyüm’ diye vermiyor; insanların kendilerini Google’da hangi kelimeyle aratacaklarını tahmin edip, o kelime üzerinden hedef kitlelerini belirliyorlar. Örneğin bir e-ticaret sitesi açtığınızı farz edin. Bir akıllı telefonu satın almak isteyen kullanıcının arama motorlarında sizi bulmasını ve dolayısıyla sizden alışveriş yapmasını istediğinizi düşünün.

Bu noktada o akıllı telefonla alakalı ‘anahtar kelime’ üzerinden hedef kitlenizi belirliyorsunuz ve o kelimeyi arayanların sizin sitenizi bulma olasılığı yükseliyor. Üfürükçülerin de başvurduğu yöntem tam olarak bu. “Kocamla kaynanamın arasını bozmak istesem arama motorlarında hangi kelimeyi aratırdım?” sorusunun cevabı olma potansiyeli taşıyan kelimeyi ‘hedef grubu’ olarak seçip, bunun üzerine reklamlarını kolaylıkla verebiliyorlar.