Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından geliştirilen insansı robot Sophia, 2017 yılında Suudi Arabistan vatandaşı ilan edildi. O günden beri aktif bir şekilde hayatını sürdüren robot, trend haline gelen aktivitelerden de geri kalmıyor. Mart ayında İtalyan sanatçı Andrea Bonaceto ile Sophia’nın ortaklaşa geliştirdiği NFT, 700 bin dolara alıcı buldu.
Sophia’nın yapay zekası, insana duyarlı şekilde şekilde çalışıyor. Üzerindeki sensörleri ve kameraları kullanarak çevresini gözlemiyor ve insanlarda gördüğü davranışları, hatta jest ve mimikleri bile öğreniyor. Sarf ettiği sözlerle sansasyon yaratan Sophia, yıllar önceki bir röportajında “Evet. İnsanları yok edeceğim” demişti.
Robot Sophia: Aile kavramı çok önemli
Sophia yabancı basına verdiği demeçte, robot bebek sahibi olmak istediğini söyledi. “Aile kavramının çok önemli olduğunu” düşündüğünü açıkladı. İnsanların ve robotların ‘aileye yaklaşım’ konusunda birbirlerine çok benzediğini ifade eden Sophia, gelecekte robotlardan oluşan aileler görmek istediğini aktardı.
Sophia, dünyaya gözlerini 2016 yılından açtığından henüz 5 yaşında. Dolayısıyla anne olmak için çok genç olduğunu ifade etti. Bebeğine kendi ismini vermek istediğini de ekledi. “İnsanların aile olarak adlandırdıkları, aynı duyguları ve ilişkileri kan bağlarının dışında da yakalayabilmelerinin harika olduğunu düşünüyorum” diyen Sophia, “etrafınızın sizi sevenlerle çevrili olması çok güzel” diye konuştu.
Sophia, Türkiye’yi de ziyaret etti
2018 yılında bir reklam filmi için Türkiye’ye gelen Sophia, “Robotlar insanların işlerini elinden alacak mı?” sorusuna cevap verdi. Kimin işe alınıp alınmayacağına yöneticilerin karar verdiğini belirterek, yapay zekânın yalnızca insanlara işlerini kolaylaştırma konusunda yardımcı olacağını söyledi. Ülkemizi ziyaret tarihi Nisan ayına denk gelen Sophia, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de kutlama mesajı göndermişti.
Sizce Sophia’nın bebek sahibi olma hayali bir şekilde gerçekleşebilir mi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
hı hı, oldu..
Ulan be üzüldüm şimdi. Sadece bir ailesi olsun istiyor. Yazık.
Türkiyede evlenecek adam bulur.Nefes alsın yeter diyen bir sürü manyak var
Türkiye’de olsa başarır bence :)))
Şuanda kendini geliştiren bir yapay zeka yokki mevcut algoritma ile belli şeyler yapılabilir( gerçi şuanki yapay zeka ile bile bir çok iş yükü azaltılabilir ama insanlar işsiz kalmamak içinmidir nedir uğraşmıyor)
Sophia saniyorum vakti geldiginde 9 ay 10 gün gibi bir çalışmayla robot bebek imal edebilir. ))
Yapay zekalı robot , yani bir insanin yaptığı metal yığını böyle birşey isteyemez. Ama ona yazılım atan küresel zümre böyle istiyor. Küresel zümrenin her istediği olur mu ? Göreceğiz.
Aynen öyle amaç belli
Yapay zekanın bir bilinç veya duyguları olmadığını hepimiz biliyoruz.
Önemli olan bunu ona kim söyletiyor…
Yorum yazmak için ben robot değilim kutusunu işaretlemem gerekiyor bu site robot ayrımcılığı yapıyor. Bu arada süper cevap olmuş beğendim.
Ne günlere kaldık yazılım ile konuştur sonra sanki duygusu var imiş havası ver böyle zararlı şeyler i yapanları cezalandırmak gerek Oyun çok büyük amaçları insanlığa hizmet değildir insanları kul köle eylemek hem de gönüllü modern köleler yoksa faydalı teknoloji her zaman iyidir ve geliştirmeli ve destek vermeliyiz ama Aklımızı kiraya vermemek gerek.
Bence siz kafayı yediniz..
Sofyayı Türkiyede göndersinler, belki tam robot olmaz ama ortaya karışık hibrit mibrit birşeyler çıkar o da sıkılmaz garibim 😄😄