Son yıllarda uygulama mağazaların komisyonları, yalnızca geliştiricilerin odağında olmaktan çıktı. Zira son beş yılda ücretli aboneliklere olan ilgi büyük oranda arttı. Aktif bir dijital medya tüketicisinin olmazsa olmazı olan bu ücretli aboneliklerin fiyatları, komisyonlardan dolayı tepki çeken seviyelerde olabiliyor. Play Store’un aldığı karar, geliştiricileri fiyat konusunda önemli oranda rahatlatacak.
Google Play Store, geliştiricilerden daha az komisyon almaya başlıyor
Uygulama mağazalarında komisyonlar olduğu sürece tüketicilerin de üyelikleri ucuza alması zorlaşıyordu. Bu komisyonlardan kaçmak isteyen Epic Games gibi şirketler, oyunlarının mağazadan yasaklanmasıyla bile karşılaştı. Bu can sıkıcı ücretler, yeni yıl ile birlikte yüzde 30’dan yüzde 15’e iniyor. Böylece geliştiriciler, abonelik ücretlerinden daha fazla gelir elde edebilmiş olacak.
Bu komisyon kararı, 1 Ocak 2022 itibariyle geçerli olacak. 2022 yılında abonelik ücretlerinde düşüşler görmesek bile geliştiriciler artık bize daha fazla fırsat sunabilir. Google, geliştirici ortaklarından bu kararla ilgili olumlu dönüşler aldığını söylüyor ve aşağıdaki açıklamalar da ortaklar tarafından yapıldı:
Google ile olan ortaklığımız, işletmemiz için güçlü bir ortaklık oldu ve ölçeklendirmemize yardımcı oldu ve sonuçta kadınları küresel olarak güçlendirme misyonumuzu ilerletmede kilit bir rol oynadı. Açıkladıkları fiyatlandırma değişikliği, ürünlerimize daha iyi yatırım yapmamızı ve kullanıcıların çevrimiçi güvenle bağlanmalarını daha da güçlendirmemizi sağlayacaktır.
Whitney Wolfe Herd, Bumble Inc.’in kurucusu ve CEO’su
Her insanın farklı şekillerde öğrendiği gibi, her geliştirici de farklıdır. Google’ın hem geliştirici hem de platform için çalışan modeller bulmak için ekosistemle işbirliği yapmaya devam ettiğini görmek bizi heyecanlandırıyor. Abonelik ücretlerindeki bu indirim, Duolingo’nun evrensel olarak kullanılabilen dil öğrenimi misyonumuzu hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Luis von Ahn, Duolingo’nun kurucu ortağı ve CEO’su.
Her halükarda, azaltılan komisyon oranı bir şekilde tüketicilere de fayda sağlayacaktır. Netflix, Spotify ve Duolingo gibi abonelikle çalışan servislerdeki değişimi ancak gelecek yıl görebiliriz. Fakat fiyatların tüketiciye yansıyıp yansımayacağı tamamen geliştiricilere kalmış bir durum. Yani abonelik ücretlerinde düşüş görmemiz pek de yüksek bir ihtimal olmayabilir.