İnsanoğlu ilk defa Ay‘a 1969 yılında gitti. O tarihten sonra birkaç defa daha Ay’a ayak basıldı. Ay’a ayak basan ilk insan olan Neill Armstrong‘un ve Buzz Aldrin ile birlikte diğer görevlerdeki astronotların bu eşsiz deneyimi, yüzyıllarca anlatılacak olan bir insanoğlu mirası olması, şüphesiz ki bizim için de bu döneme yaşamamız vesilesiyle bir şans olarak nitelendirilebilir.
Daha önce defalarca kere Dünya üzerinden Ay’ın fotoğrafını çektik. Ay, şüphesiz ki bizim uzaydaki en yakın dostumuz. Bu doğal uyduya bir de Ay yüzeyi üzerinden çekilen fotoğraflarla bakmak istemez miydiniz? Eğer cevabınız isterdik ise, sizleri ilerleyen sayfalarımıza davet ediyoruz…
{pagebreak::Apollo 15}
Apollo 15
İnsanoğlunun Ay’a insan yollama konsepti üzerine kurulu 9. görevi olan Apollo 15, bunu başaran 4. görev olma özelliğini taşıyor. Apollo 15 mürettabı David Scott, Alfred Worden ve James Irvin‘den oluşan bu görevde, Ay ile ilgili eşsiz fotoğraflar çekildi. O esnada takvim yaprakları 26 Temmuz 1971’i gösteriyordu.
{pagebreak::Apollo 15}
Apollo 15
Apollo 15 ile birlikte insanoğlu Ay’a artık iyice alışmıştı
{pagebreak::Apollo 14}
Apollo 14
İnsanoğlunun Ay’a insanlı araç yollama ile ilgili 8. görevi olan Apollo 14, tıpkı Apollo 15 gibi Ay’a inmeyi başarabilmiştir. Bu da Apollo 14‘ü, insanlık tarihinin 3. Ay görevi olarak tarihe yazdı. 31 Ocak 1971 tarihinde Ay!a iniş yapan mekiğin mürettabatı ise Alan Shephard Jr. Stuart Rossa ve Edgar Mitchell’den oluşuyordu.
Apollo 14, astronotların Ay yüzeyinden taş ve kaya örnekleri almasıyla geçti
{pagebreak::Apollo 14}
Apollo 14
Bayrağın dalgalanmaması gerekiyor iddialarıyla dalgalanan bu fotoğraf,
bayrağın dalgalanması için özel bir sistem geliştirildiği açıklamasıyla düzlüğe çıkartıldı
{pagebreak::Apollo 14}
Apollo 14
Apollo 14 ile birlikte astronotlar, Ay yüzeyine çeşitli araçlar da taşıdı
:: Gök cisimleri ilginizi çekiyor mu?
Burdaki bayrak ve astronot gölgeleride biraz problemli gibi. 🙂
CS5 te bu sorunlar çok kolay toparlanabiliyor 🙂
Ayda hava yoksa 4. resimdeki bayrak nasıl dalgalanıyor?
Bayrağın aşağıya doğru sarkmış olması gerekmez mi? İlginç.
discovery de MythBusters programında bu konuyu ele aldılar çeşitli test yaptılar nasa ya gittip ordada vakum testi yaptılar vce sonuç bu resim tamamen gerçek.
Ayda hava yoksa 4. resimdeki bayrak nasıl dalgalanıyor?
Bayrağın aşağıya doğru sarkmış olması gerekmez mi? İlginç.
Bayrak ve astronotun gölgeleri birbirine yaklaşıyor. Oysa paralel olması gerekirdi.
bayrağa iyi bakarsan üst tarafın sabitleyici çubuğun olduğunu görürsün yani bayrak dalgalanmıyor kardeş:)
amerikan bayrağındaki yıldızlar sağda olması gerekiyordu
Arkadaş herhalde ayda halen yer cekımı kuvvetı var sanıyo ki bayragın asagıya doru sarkması gerekmezmi diye soruyo hiçde ilginç degil ilginc olan senmissin gıbıme geliyo kardeş 🙂
bu fotoyu yüksekten çekmeleri lazım kı arkadakı gölge küçülsün ama fotonun duruş açısına bakarsak tam dik bir açıdan çekiliyor buda gölgenın küçük değil bıraz daha buyuk olmasını gerektirir
Bu sözde ayin hep gece fotograflari yayinlanmis,yoksa orada gündüz olmuyormu.? Tabi bunlar hep ABD nin oyunlari aya cikmadiklari yavas yavas günyüzüne cikiyor.
ayda hava yok bayrak dalgalanmamlı diyenler haklı. ama blimsel gerekçeye dayandırmak koşuluyla. rüzgar yani hava akımı oluşabilmesi için o ortamda atomların olması gerekir. yani duyduğumuz sesi kulağıma getiren gördüğüm görüntüyü gözümüze getiren ışığı çevreye yansıtan atomların olması gerekiyor. aslında dünyaya güneş ışınlarının dağılmaının sebebi atom değilmidir. peki atom olmasa ışık yayılırmıydı. hayır olmazdı yani bu fotoğraflarda ışık kullanılmış bu uzay aracının ışığı da olabilir güneşin de bu nedenle o ortamda gölgeden bahsetmek bile bilim dışı. bi de düz mantık yapalım onlarca yıl önce o teknolijiyle oraya giden adamlar niye şimdi gidip bir kare alamıyorlar ordan.???? asıl soru bu olmalı bence. nacizane fikirlerimdi. zaman ayırıp okuyanlara saygılar…
HER KONUDA UZMAN YORUMCULAR DESTEKSİZ ATIYOR HERKES FİZİKÇİ OLDU INANIYORUM Kİ ÇOK YORUMCU apartman ın 5.katına çıkmamıştır
her şeyi bi kenara bırakın o araçların yer çekimi olmayan bir yerde, rahatça durabilmelerine ne diyeceksiniz. hadi bir müddet başarabildiklerini düşünelim , o araçlar orada geziniyor, hemde çok raht.
aya çıkan astronotlar aya bir yansıtıcı koyduğunu biliyormuydunuz ? nasa senede 100 kere fln aya lazer ışını yolladyıp yansıtıcıları kontrol ediyor.
ayda yer çekimi yoktur bayrak dalgalanmıyor ama dik duruyor bu yüzden dalgalanıyor gibi görünüyor
bu ne ya biz 14 gün önceki ay resiimlerini istiyoruzz önemsiiz önemsiz şeyller
ayda yer çekimi yok mu????
yerin olduğu her yerde çekimi de vardır
yani ayda çekim kuvveti varsır kütle çekimi diye bişey var
neden bahsediyorsunuz siz?????
Astronotun gölgesinde bir sıkıntı var bence bayrak sonradan dalgalanan bayrak eklenmiş. gölgede bayrak baska hiza da gercekte baskaa
BEnçe Gerçek Bayrak Dalgalanmıyor farkındaysanız üstünde yana doğru çubuk var gölgeler normal adam biraz uzakta olduğu için küçülüyor kamerayla çeken adam bayrağı tutan adamı küçük olarak görüyor bu nedenle gölgesi küçük görünüyor ayrıca ayda sabah olmaz çünkü uzay karanlıktır güneş tüm uzayı aydınlatamaz sadece ayın yüzeyi aydınlatır