İnsanoğlu iş dünyasında onlarca farklı sektör arasında birbirleriyle iletişim kurarak, sektörel çalışmalara imza atıyorlar. İş dünyasında onlarca farklı sektör mevcut ve her bir sektör, kendi içerisinde birçok alt kategoriye ayrılabiliyor. Teknoloji de bu sektörlerden biri.
Öyle ki, belki de en fazla alt kategoriye ayrılan sektör, teknolojidir. Teknolojinin en önemli taraflarından bir tanesi ise, işlem gücü olarak en hızlı yol alan sektör olmasıdır diyebiliriz. Zira teknoloji sektöründe yaşanan yenilikler her zaman insanları şaşırtmıştır.
Her ne kadar teknoloji hızlı yol alan bir sektör olsa da, ortaya çıkan ürünler, diğer bir deyişle sektörün izlediği yol, oldukça tahmin edilebilirdir. Teknoloji tarihinde kullanıcıları bir anda yepyeni emsalsiz bir teknolojiyle tanıştıran örnekler, bir elin parmaklarını geçmez.
İçerisinde bulunduğumuz dönemi, bir geçiş döneminin başlangıcı olarak tanımlayabiliriz. 1900’lü yılların ikinci yarısından itibaren pozitif ivmelenerek yol alan sektör, birçok yeni ürünü kullanıcılarla tanıştırmış oldu. Şu anda geçiş döneminin başındayız zira, firmalar 2000’li yılların konsept çizgilerini oluşturmakla meşgul. Peki dönemimiz itibariyle ufukta bulunan teknolojileri merak ediyor musunuz? Hep beraber bir göz atalım o zaman…
{pagebreak::Katlanabilir Televizyon}
Katlanabilir Televizyon
Bir televizyon düşünün, katlayıp cebinize atıyorsunuz ve evinizin dışında istediğiniz yere yanınızda taşıyorsunuz. Uygun bir yerdeyseniz de televizyonu cevinizden çıkartıp, katlı halden kurtararak duvara yerleştiriyorsunuz. İşte gelecekte televizyonların ilerleyeceği yollardan biri de bu olacak: Katlanabilir televizyon!
FLEx Lighting isimli bir teknoloji firması, bu fikre dayalı olarak bir sistem geliştirdi bile! Daha temiz bir LED kullanımı aracılığıyla ekran üzerinde oluşabilecek olan sorunların da önüne geçmesini planlayan firma, katlanabilir ekranı, kullanıcılarının, televizyonu istedikleri boyuta getirebilmelerini de sağlayacak.
Bu teknolojinin en büyük avantjalarından bir diğeri ise, kullanıcıya LED tasarrufu sağlıyor olmasıdır. Katlanabilir yapısı, LED güç tüketimini etkiliyor gibi düşünülse de, milimetreler mertebesindeki inceliği sayesinde FLEx, geliştireceği ekranların her açıdan (güç tüketimi dahil) daha çok tasarruflu olacağını söylüyor.
{pagebreak::Görüntü ile Güvenlik Artışı}
Görüntü ile Güvenlik Artışı
Dünya üzerindeki her görselin, özellikle dijital görselin bizim göremediğimiz bir izi, taşıdığı bir izi vardır. Kimi yerlerde bu izler görülebilir alanlara yerleştirilmiş oluyor, kimi yerlerde tamamen saklanmış oluyor. Guardian Technologies isimli bir teknoloji geliştirme firması, güvenlik işini birkaç adım birden öteye taşımaya hazırlanıyor.
Zira firma, yeni geliştirdiği PinPoint isimli bir yazılım aracılığıyla fotoğraf ve videoların içerisindeki bu izleri tarayarak, medyanın oluşturulduğu tarihten, bilgisayara, internet erişimi olması durumunda o bilgisayarlardaki dosyalara erişim avantajına sahip olacak.
Henüz geliştirme ve araştırma döneminde olsa da PinPoint‘in havaalanı gibi halka açık ve çoklu uluslu insanların olduğu bölgelerde veya benzeri her türlü güvenlik önleminin alınabileceği bölgelerde terörist saldırısı olması durumunda bu kişilerin her türlü bilgisi elde edilebilecek.
{pagebreak::Her Albümünüz Satsın}
Her Albümünüz Satsın
Diyelim ki müzisyen olmak istiyorsunuz, fakat sizi dinleyecek olan kitlenin size ne kadar sadık kalacağını kestiremiyorsunuz. Ne kadar bestelerinize kafa patlatırsanız patlatın, şarkılarınızın dinlenmemesinden korkuyor olabilirsiniz.
Gelecekte bu duruma bir son verilecek gibi gözüküyor. Zira Uplaya.com adresinde ikamet eden bir site, oldukça sıra dışı bir hizmet veriyor. Sitenin içerisinde yer alan ve mevcut başarılı şarkılar baz alınarak oluşturulan onlarca parametre, birçok farklı kategoriye ayrılıyor ve her bir alt parametre, kullanıcının siteye yüklediği şarkıyla eşleşmeye başlıyor.
Bunun akabinde şarkıyı baştan aşağı analiz eden site, bünyesine yüklenen şarkının başarılı olup olamayacağını ön görüyor. Bu sistem halen daha geliştirilme aşamasında. Fakat orada büyük bir ironi var gibi gözüküyor. Düşünsenize her şarkıcı bu sitedeki sistem aracılığıyla albüm alıyor. O halde piyasaya sürülecek olan tüm albümler, başarılı olacaktır.
{pagebreak::Elektromekanik Zırh}
Elektromekanik Zırh
Artık savaşlar cepheden çok masa başında gerçekleştiriliyor. Bürokrasi, mermiden bile daha etkili bir koz haline geldi. Günümüz dünyasında durum bu şekilde fakat öte yandan, herhangi bir cephe savaşı sırasında kimse de silahsız kalmak istemiyor.
Nanotüpler gerçekten güçlü bir teknolojinin altyapısını oluşturuyorlar. Her türlü materyalin oluşturulmasında kullanılabilen bu tüpler savaş esnasında vücuda geçirilen zırh benzeri üniformalarda, elektronik devreler aracılığıyla kullanıcı ile iletişime geçecek ve zırhı giyen kişinin karşılaştığı duruma göre zırh tepki gösterebilecek.
Uçuk kaçık, bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi duruyor olsa da Nanocomp isimli firma, çalışmalara başladı bile. Hatta geliştirdiği karbon nanotüplü zırh, sadece 1-2 mm kalınlığında olmasına rağmen, 9 mm’lik kurşunu durdurmayı başarmış. Yani bu karbon nanotüp olayını hafife almanızı tavsiye ediyoruz.
{pagebreak::Kişiye Özel Şarkı Yayını}
Kişiye Özel Şarkı Yayını
Belki de gelecekle ilgili insanoğlunu heyecanlandıran en önemli teknoloji, kişiye özel şarkı yayını yapılabilmesidir. RSF Interactive isimli bir firma, kişiye özel şarkı yayını için düğmeye bastı. Firma, ses kaynağından iki farklı frekansta (buna bağlı olarak farklı dalgaboylarında) sesi, düşük güçte iletilecek ve bu iki ses dalgasının bir noktada birleştirilmesini sağlayacak.
Dolayısıyla, kalabalığın içerisinde yolda yürürken, sinyal kapsama alanının içerisinde olduğunuz süre zarfı boyunca, kulaklık kullanmadan sadece size özel şarkı yayınını dinleyebileceksiniz. MP3 çalar teknolojisinin bu teknoloji üzerine gitmesi bekleniyor.
:: Sizce teknolojinin izleyeceği yolda hangi teknolojiler olmalı?