İnternet dünyasının gelişimiyle birlikte yazılımların da pabucu dama atılır hale geldi. Yazılımlar, sisteme kurulduktan sonra internet bağlantısına ihtiyaç duyarak ya da hiç ihtiyaç durmadan işlevlerini gösterirlerken, online hizmetlerden yararlanmak için sadece internet bağlantısı yeterlidir. Hal böyleyken birçok kullanıcının tercihi online hizmetler olmaya başladı.

Bir yazılım düşünelim. Piyasa fiyatı 100 Dolar olsun. Kullanıcı, 100 Dolar vererek bu hizmeti satın alıyor ve kullanmaya başlıyor. Öteki tarafta aynı hizmeti internet üzerinden veren ve ücretsiz veya daha düşük ücret talep eden bir online hizmet var. Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Üstelik bilgisayarınız yanınızda değilken, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayar aracılığıyla, bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz.

İşte internet dünyası son aylarda bu tartışmaya cevap arıyor. Bir tarafta yazılımların gücünü hafife almayanlar, diğer tarafta online hizmetlerin ne kadar faideli olduğunun altını çizenler. Biz de kendimizce bir karşılaştırma yapalım.

{pagebreak::MS Office vs Google Docs}

MS Office vs Google Docs

Microsoft’un Office yazılım paketini bilmeyen yoktur herhalde. İçerisinde barındırdığı Word, Excel, PowerPoint başta olmak üzere ofis yazılımları ile kullanıcıların bu tür isteklerine hizmet veriyor. Tabii ki belli bir ücret karşılığında. Karşısında ise Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Google Docs var.

Google Docs aracılığıyla Word, Excel, PowerPoint başta olmak üzere, popüler ofis yazılımlarının online servislerinden yararlanabiliyoruz. Bu dökümanları arşivimize yükleyip, internet üzerinde yeni döküman oluşturabiliyoruz. Ayrıca arkadaşlarımızla bu dökümanları paylaşabiliyor ve klasörleyebiliyoruz.

{pagebreak::Paint.NET vs Pixlr.com}

Paint.NET vs Pixlr.com

Microsoft’un, üniversite öğrencileriyle beraber  geliştirdiği Paint.NET, PSD formatındaki dosyaları da okuyabilen bir fotoğraf işleme editörü. İsminin sonundaki .NET takısı, bu hizmetin online verildiğini düşündürmesin size. Kendisi bir yazılım. Üstelik ücretsiz ve de başarılı bir yazılım.

Diğer tarafta ise Pixlr.com var. Basitçe Pixlr, online bir fotoğraf editörü. Pixlr ile fırça aracılığıyla tasarım yapabilir, düzeltme araçları aracılığıyla yüklediğiniz fotoğraflar üzerinde oynama yapabilirsiniz. Üstelik Pixlr da bedava.

{pagebreak::Avira Antivir vs Virustotal.com}

Avira Antivir vs Virustotal.com

Avira Antivir, ücretsiz antivirüs desteği bulunan popüler antivirüs yazılımlarından biridir. Sistemi yormayan, kaynakları çok fazla harcamayan bir yapısı ve sade bir arabirimi vardır. Avira Antivir güncel virüsleri tespit etme konusunda da bir hayli başarılı. Virüs veritabanı hiç de hayal kırıklığına uğratmayacak cinsten.

Online antivirüs servisi olarak ise Virustotal.com var. “Bir internet sitesi, sistemin güvenliğini nasıl sağlayabilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Fakat bu site, anlık koruma yerine, bire bir dosya inceleme servisini bizlere ulaştırıyor. Siz, virüslü olduğunu düşündüğünüz dosyayı ya da dosyaları siteye yolluyorsunuz, site sizin için o dosyaları inceliyor. Elektronik posta destekleri de mevcut. Tabii ki ücretsiz.

:: Sizce yazılımlar, yavaş yavaş yerlerini online hizmetlere bırakacak mı?