İlk olarak statik web siteleriyle başlayan internet serüveni, Web 3.0 teknolojisiyle birlikte bir üst seviyeye çıktı. Bu makalemizde internet deneyiminde çağ atlatacak Web 3.0 kavramı nedir? ve ne işe yarar sorularını cevaplayacağız.

Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ortaya çıkan Web 1.0, internetin en eski sürümü için kullanılan terim olarak nitelendiriliyor. 1989 yılında Tim Berners-Lee tarafından ortaya atılan Web 1.0 kavramı, 2004 yılında yerini Web 2.0 teknolojilerine bıraktı. Web 2.0, yazılım dünyasında dinamik web siteleri geliştirme oranını büyük ölçüde artırdı.

Windows 11 indir – Windows 11 Türkçe ISO dosyası

Windows 11 indir – Windows 11 Türkçe ISO dosyası

Microsoft'un yeni işletim sistemini yüklemek isteyenler, Windows 11 indir kelimesini sıkça aratıyor. İşte Windows 11 Türkçe ISO dosyası!

Web 3.0 nedir ve ne işe yarar?

Web 2.0 sayesinde popüler hale gelen sosyal medya platformları, kullanıcılara dinamik alt yapıyla hizmet veriyor. 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kullanılan Web 3.0’ün temelini blockchain ve yapay zeka kavramları oluşturuyor.

Web 3.0 nedir?

Yakın zamanda popüler hale gelen Metaverse evreniyle de ilişkilendirilen Web 3.0, günümüzde güvenlik ve merkeziyet sorunlarının çözülebilmesi için ortaya atıldı. Merkeziyetsiz platformlar ile tekelcilik faaliyetlerini en aza indirgemeyi hedefleyen Web 3.0, blockchain teknoloji sayesinde güvenlik konusunda oldukça iddialı.

Kripto para, NFT, DeFi, dApp ve Cross-chain gibi kavramların oluşmasında rol oynayan Web 3.0, bir çok farklı alanda alışılmışın dışında çözümler ile karşımıza çıkıyor. 2009 yılında Bitcoin ile ortaya çıkan kripto para sektörü, günümüzde en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer alıyor.

Web 3.0 teknolojilerinin avantajları neler?

Web 2.0 ile hayatımıza giren birçok kavram, Web 3.0 teknolojileri aracılığıyla farklı bir boyut kazandı. Örneğin, merkezi olmayan finans anlamına gelen DeFi kavramı sayesinde geleneksel finans platformlarına olan bağımlılık azaldı.

Merkeziyetsiz uygulama anlamına gelen DApp, Blockchain ve P2P (eşler arası protokol) olmak üzere iki farklı şekilde temele inşa edilebiliyor. Blockchain tabanlı DApp uygulamaları, geliştirilen platform üzerinden kripto para işlemlerine olanak sağlıyor. Kullanıcılar, oluşturulan kripto paralar ile kullandıkları platform üzerinden para kazanabiliyor. P2P temeli üzerine inşa edilen uygulamalar ise kullanıcıların biri birileri arasında doğrudan veri alışverişi yapmasına imkan tanıyor.

Web 3.0 ne işe yarar

Web 3.0’ın bir diğer avantajı ise şeffaflığının yüksek olması diyebiliriz. Kullanıcılar, blockchain teknolojileriyle oluşturulan platformların bir parçası haline geliyor. Bazı blockchain tabanlı uygulamalar, kullanıcıların katılımıyla oluşturulan zincirler ile doğrulama işlemini gerçekleştiriyor.

Reddit ve Discord başta olmak üzere birçok platform Web 3.0 teknolojilerini platformlarında kullanmak için çalışma yürütüyor. Her sistemde olduğu gibi Web 3.0’da da bazı dezavantajlar mevcut. Merkeziyetsiz sistemlerde siber suç, zorbalık ve nefret söylemi gibi yasa dışı davranışların tespiti oldukça zor. Kullanıcıların blockchain zincirlerini oluşturduğu uygulamalarda ise kullanıcı sayısına bağlı olarak güvenliğin riskli hale geleceğini söylemek mümkün.

Siz internetin geleceği olarak görülen Web 3.0 hakkında ne düşünüyorsunuz? Web 3.0 teknolojilerini yeterli buluyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlarda ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.