İlk olarak statik web siteleriyle başlayan internet serüveni, Web 3.0 teknolojisiyle birlikte bir üst seviyeye çıktı. Bu makalemizde internet deneyiminde çağ atlatacak Web 3.0 kavramı nedir? ve ne işe yarar sorularını cevaplayacağız.
Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ortaya çıkan Web 1.0, internetin en eski sürümü için kullanılan terim olarak nitelendiriliyor. 1989 yılında Tim Berners-Lee tarafından ortaya atılan Web 1.0 kavramı, 2004 yılında yerini Web 2.0 teknolojilerine bıraktı. Web 2.0, yazılım dünyasında dinamik web siteleri geliştirme oranını büyük ölçüde artırdı.
Windows 11 indir – Windows 11 Türkçe ISO dosyası
Microsoft'un yeni işletim sistemini yüklemek isteyenler, Windows 11 indir kelimesini sıkça aratıyor. İşte Windows 11 Türkçe ISO dosyası!Web 3.0 nedir ve ne işe yarar?
Web 2.0 sayesinde popüler hale gelen sosyal medya platformları, kullanıcılara dinamik alt yapıyla hizmet veriyor. 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kullanılan Web 3.0’ün temelini blockchain ve yapay zeka kavramları oluşturuyor.
Yakın zamanda popüler hale gelen Metaverse evreniyle de ilişkilendirilen Web 3.0, günümüzde güvenlik ve merkeziyet sorunlarının çözülebilmesi için ortaya atıldı. Merkeziyetsiz platformlar ile tekelcilik faaliyetlerini en aza indirgemeyi hedefleyen Web 3.0, blockchain teknoloji sayesinde güvenlik konusunda oldukça iddialı.
Kripto para, NFT, DeFi, dApp ve Cross-chain gibi kavramların oluşmasında rol oynayan Web 3.0, bir çok farklı alanda alışılmışın dışında çözümler ile karşımıza çıkıyor. 2009 yılında Bitcoin ile ortaya çıkan kripto para sektörü, günümüzde en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer alıyor.
Web 3.0 teknolojilerinin avantajları neler?
Web 2.0 ile hayatımıza giren birçok kavram, Web 3.0 teknolojileri aracılığıyla farklı bir boyut kazandı. Örneğin, merkezi olmayan finans anlamına gelen DeFi kavramı sayesinde geleneksel finans platformlarına olan bağımlılık azaldı.
Merkeziyetsiz uygulama anlamına gelen DApp, Blockchain ve P2P (eşler arası protokol) olmak üzere iki farklı şekilde temele inşa edilebiliyor. Blockchain tabanlı DApp uygulamaları, geliştirilen platform üzerinden kripto para işlemlerine olanak sağlıyor. Kullanıcılar, oluşturulan kripto paralar ile kullandıkları platform üzerinden para kazanabiliyor. P2P temeli üzerine inşa edilen uygulamalar ise kullanıcıların biri birileri arasında doğrudan veri alışverişi yapmasına imkan tanıyor.
Web 3.0’ın bir diğer avantajı ise şeffaflığının yüksek olması diyebiliriz. Kullanıcılar, blockchain teknolojileriyle oluşturulan platformların bir parçası haline geliyor. Bazı blockchain tabanlı uygulamalar, kullanıcıların katılımıyla oluşturulan zincirler ile doğrulama işlemini gerçekleştiriyor.
Reddit ve Discord başta olmak üzere birçok platform Web 3.0 teknolojilerini platformlarında kullanmak için çalışma yürütüyor. Her sistemde olduğu gibi Web 3.0’da da bazı dezavantajlar mevcut. Merkeziyetsiz sistemlerde siber suç, zorbalık ve nefret söylemi gibi yasa dışı davranışların tespiti oldukça zor. Kullanıcıların blockchain zincirlerini oluşturduğu uygulamalarda ise kullanıcı sayısına bağlı olarak güvenliğin riskli hale geleceğini söylemek mümkün.
Siz internetin geleceği olarak görülen Web 3.0 hakkında ne düşünüyorsunuz? Web 3.0 teknolojilerini yeterli buluyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlarda ve SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
Mevzuyu tam olarak anlasak bir yorum yapardık ama seviye biraz yüksekte kaldı.
muhteem yorum 🙂
dogru yazaydın zaten yukarda beynım sulandı anlamak ıcın bıde senın yorumu anlamaya calışıyorum 🙂
Cevap zinciri
Aynen
VR gözlükler ve beyin sensörleri hakkında ; Savaş pilotu , Tank pilotu , Denizaltı kaptanı , Siha yönetmeni bunları kafasına takacak uzaktan uydu ağ bağlantısı ile yapay zeka idareli Siha , Tiha … asker ve personel kaybı olmaksızın savaştıracak
cahil birine anlatır gibi anlatsanız ne olur? bu anlattıklarınızdan kaç kişi anlar? örnekleri, sebep sonuçları daha iyi anlatmalısınız. “Çünkü içerik sahipleri, oluşturdukları eseri direkt olarak kullanıcıya ulaştıracak ve arada herhangi bir aracı olmayacak.” ne demek? bize ne sağlıyor? faydası ne, zararı ne?
Sen örneğin bir rock grubunun yeni albümünü dinlemek istediğinde Spotify, Apple Music, Youtube Music vb. gibi platformlara para ödüyorsun ya da gidip CD satın alıyorsun (hala alan varsa). Buradaki uygulamalar aracı kurum ve eser sahibine ödediği para, dinleyicilerden aldığı paranın tamamı değil. Web3 sayesinde o rock grubu albümünü herhangi bir aracı olmadan, direkt dinleyici ile buluşturacak. Böylece aracı kuruma giden para gruba kalacak. Tabii ki bu durumda dinleyici de ilgili albüme daha ucuza ulaşacak. Hem eser sahibi hem de dinleyici için avantajlı bir durum.
Bunu da anlamayan varsa artık internet’i kapatsın bence 🙂 ,çok güzel açıklama , teşekkürler.
Web2 ile de grup şarkısını doğrudan dinleyici ile buluşturabilir. Herhangi bir platformda kullanıcıya bedavadan ulaşabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Muhakkak bir servis sağlayıcı olacaktır ve bunun da bedava olmasını düşünmek hayal olur. Çok hayalperestsiniz gençler, ne söylenirse ve kulağınıza ne hoş gelirse inanıyorsunuz.
aslında özetle şöyle. lucy filmi vardı. ilk başta karakter kendi sınırlarından dışarı çıkamıyordu yani bedeninden. filmin finalinde yok olup evrenin her yerinde ve her zamanında bulunabiliyor hale gelmişti.
web 2.0 da sunuculara platformlara bağlıydık ama artık web 3.0 da kripto paradan örnek verirsen bir data her yerde ve her zamanda erişilebilir olacak ancak aynı zamanda var olmayacak. sonuç olarak merkeziyetsiz sistemle hiç kimse hiç birşeye sahip değilken aslında o bilgi her yerde var olmuş olacak. bununla ilgili yeni çıkacak projeleri takip etmek gerekiyor. bunu nft üzerindende örnek verebilirsiniz. web 3.0 da bir şeye tek bir kişi sahip olabilir. veya orjinalinin sayılı orjinal kopyasına bir kaç kişi sahip olabilir. ama onu yine merkeziyetsiz bir şekilde bir cüzdanda saklayabilir.
metaverse dediğimiz şey ise bunun bir avatar sayesinde sosyal bir sanal alemde çalıştığını buluştuğunu oyun oynadığını bir tık ilersi matrix gibi bir simulasyonun içinde bulunduğunuzu düşünün. belki ilk başta o kalitede bir sanal dünya olmaz görsellik ve grafik anlamında ancak gidişat o tarafa. bu konuda ready player one filminin ve black mirror dizisini önerebilirim.
Kardeşim seni takip edeceğim bir mecra varmı. Yorumların çok hoşuma gitti
Dostum çok güzel yorumlamıssın. Lucy uzun zamandır aklımdaydı, dün yorumunu okur okumaz izledim. Bu aksam da diğer filme bakacağım. Yazdıklarınla bahsedilen evrimi değişimi biraraya getirdiğimizde sistemi anlatan esaslar daha net oturuyor.
Bu arada şunu da söylemeliyim ki; artık çok daha hızlı değişen ve gelişen yeni dijital dünya düzenini, dijital dönüşümü yakalamak , arastırmak , anlamaya calısmak çok çok önem kazanmıs durumda.
Block zincirleride sunucularda çalışır, sunucu olmadan web olmaz, örneğin cloud sunucular da aynı görevi görevilir yada failover çalışn sunucu blokları biri kapanırsa diğeri devam eder , blockchain teknolojiside bunu kullanır tek farkı blok (veri) oluştururken her veriyi bir önceki veriye şifreler,
Yani google şimdi bütün verilerini başka bir yerde mi barındıracak token , kripto para denilen şey bazı ülkelede yasaklanmayacağının bile garantisi yok, kripto tüm dinyada fiat ın yerine geçtide bizim mi haberimiz yok, web3 denilen şeyi. Ben dahil hiçkimse bilmiyor eğer web3 bu bahsettikleriniz ise hiçbirşey vaad etmiyor,
Failover çalışan vir sunucu bloğu bu bahsettikleriniz
bence değişen ekonomik yapının nominal değerlerde belirli süre etkisini izleyip görmek lazım konu neyni ki meali var mı bu işin
olması gayet muhtemel ve mümkün bi durum ben anladım
Bu sistem benim anladığım kadarıyla blockchain üzerinde çalışacak kripto paraların dahada fazla yayılmasına sebep olacak gibi bunun tehlikeli bir tarafı gerçek varlıklarınızı sanal varlıklara dönüştürmek ileride quantum süper bilgisayarları olan birkişi sizin bütün varlıklarınızı ele geçirebilir ve güvenlik olayıda çok önemli ne kadar merkeziyetsiz bir uygulama olsada birilerinin elinde olacak yinede tanrılık iddiasında bulunanların işlerine yarayacak gibi duruyor bir yapay zeka seni istediği gibi yönlendirebilir
Güzel bir projeye benziyor
Umarım başarılı olur
muhteşem
muhteşem bu bilgilendirici metin için teşekkür ederim
CBU UYGULAMA ÇOK YARARLI BİLGİLER İÇERİYOR ÖĞRETMENİNİZİ MUTLU ETMEK İÇİN ŞAHANE
Makaleyi yazmışsınız ama yarım kalmış. Siz kendiniz anlamadan ziyaretçilere sormuşsunuz ne düşünüyorsunuz diye. Merkeziyetsiz olacak dediğiniz dapplar nerede bulunacak. Bulunduğu ortamın giderini kim karşılayacak ta sadece üretici ücret alacak. Bu şekliyle bu yapının web1 den farkı yok.
İşte bu güzel bir yorum. Ancak makaleyi yazan da fazla detaya giremez. Burası magazinsel bir site, öbür türlü akademik bir yazı olurdu ki çoğu kişi yazının uzunluğunu görünce kaçıyor.
Web 2.0 üzerinde çalıştırdıkları şeylere web 3.0 diyecekler, yersen.
HTML programlama dili bazlı bir şeyi kalkıp ne ara yüzyılın dolandırıcılığı kriptoya getirdiler anlamadım.
kendi dijital kölelerini oluşturmak için teknoloji hızla yükseliyor. birileride bunları kullanarak para kazanıyor.
yani teori gibi masa lgibi geliyordu ama dijital para çıktı sonra aradaki aracılar parayı götürdü. olan alan satana oldu. zarar edip durdu insanlar. aradaki aracılar yüzdesini alıp kenara çekiliyor.
dijitalden ne kadar uzak durursak o kadar iyi.
Muhteşem bir açıklama olmuş elinize sağlık 🤠