Bir yıldız patladığında neler olur merak ediyor musunuz? Bunu merak eden bilim adamları, Max Planck Astrofizik Ensitiüsü’nde bu patlamaların üç boyutlu bir modelini oluştudular.
Patlamadan sonraki ilk milisaniyelerden itibaren neler olduğunun simülasyonunu hazırlayan bilim adamları bunun üç boyutlu görüntülerini oluşturmayı başardılar. (Süpernova duvar kağıtları)
Üstteki iki resimde patlamadan 350 saniye sonrası, alttakilerde ise 9000 saniye sonrası gösteriliyor. Yeşil renk karbonu, kırmızı oksijeni, mavi ise nikeli temsil ediyor
Süpernova adı verilen bu patlamalar, yıldızların ömürlerinin sonlarına doğru giderek büyüyüp içlerindeki yakıtları tüketmesinden sonra küçülüp patlaması şeklinde gelişiyor. Samanyolu galaksisinde ortalama her 50 yılda bir, yıldızlardan biri patlıyor.
{pagebreak::Daha önce böylesi yoktu}
Daha önce böylesi yoktu
Bilim adamları SN1987A adını verdikleri bir süpernova üzerinde yaptıkları incelemeden sonra geliştirdikleri simülasyon ile üç boyutlu görüntü elde etmişler.
Çekirdeğin patlamadan birkaç milisaniye sonraki hali
Patlamaların nasıl gerçekleştiği konusunda bugüne kadar yapılan modellemeler sadece bu süpernovaların bazı parçalarını içeriyordu ve iki boyutlu görüntüler elde edilebiliyordu.
Max Planck Enstitüsü’nde yapılan modelleme patlamanın tüm aşamalarını üç boyutlu olarak gösteren ilk simülasyon olma özelliğini taşıyor.
:: İnsanoğlunun evren hakkında bu kadar az şey bilmesi sizi ürkütüyor mu?