Google, Buzz hizmeti ile Google Mail servisini bir sosyal ağ projesine dönüştürüyor. Bu servis sosyal ağlardan bildiğimiz kişilerin durum bilgisini ve bağlantılarını gösteriyor. Buna ek olarak resim ve video verilerini paylaştırıyor.

Uzaktan bakıldığında bunun gayet hoş bir servis olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat Google bu treni kaçırmadı mı? Google, bu alanın bir numarası olan Facebook’a karşı ne yapabilir ki? 400 milyon kullanıcılı Facebook herkesin ilgisini çekiyor ve herkes de bu yolda ilerliyor. Bu iş bu kadar kolay mı gerçekten?

Google, Buzz’u dünyaya tanıttığında kimse havalara uçmadı, hatta bu hizmetin kimsenin ilgisini çekmediğini de söylemeliyim. Bu, esasında bizi şaşırtmadı (Google’dan Masaüstü İçin Kehanet).

Çünkü Google benzer projelerle sosyal ağ hizmetini denedi ve başarısız oldu. Orkut, Google’dan çıkma ve sadece Brezilya’da iş yapıyor. Wave buna karşın hiç başarılı olamadı. Hatta Wave’i uzun zamandır duymadığımı söylemeliyim.

 


 Google, sosyal ağ hizmeti Buzz ile geleceğin reklam pastasından pay kapmak istiyor. Fakat bu düşünüldüğünden çok daha zor.

 

Tabii bir de şunu unutmayalım. Google son zamanlarda o kadar çok göze battı ki, İnternet dünyasının yaramaz çocuğu oldu. Google’a karşı inanılmaz sert rüzgarlar esiyor. Bu rüzgar bir zaman Microsoft’a karşı esen rüzgarlardan çok daha şiddetli.

Google ne zaman bir proje veya bir servis duyurursa, inanılmaz derecede karşıt görüş ve protestolar yükseliyor. İnsanlar birleşerek Google’a karşı cephe alıyor.

Özellikle veri güvenliğinde uzmanlaşmış olan şirketler, bu konuda insanları uyarıyor. Kullanıcılar Google’a para ödemiyor ama buna karşın kimliklerini açığa çıkarıyor. Google zaten kullanıcıların bu verilerine sahip olmak istiyor.

Tıpkı Facebook’un yaptığı gibi... Çünkü bu bilgiler inanılmaz büyük paralar ediyor. Veri güvenliğini sağlamayı bir yana koyun, Google Buzz farklı özellikleri desteklemesi sayesinde, bir çok dezavantajı da beraberinde getiriyor.

{pagebreak::Google Buzz Facebook’a Rakip Olacak mı?}

Google, Facebook’tan farklı olmak adına değişik özellikler destekliyor. Bu özelliklerden kullanıcıların birbirine bağlanmamaları, Buzz’a ileride epey problem çıkaracak.

Neticede insanlar resim ve videoları görmek, seyretmek, duymak ve yorumlamak istiyor. Kendi yazdıklarını tanımadığı insanlarla paylaşmak istiyor. Google’da bu tür bir özelliğinin olmaması, uzmanların Google Buzz’un başarısız olacağını düşünmesine yol açıyor.

Oysa Google’in yapacağı şey çok basit. Kendi standartlarını belirlemek yerine kullanıcıları dinlemeli. Hatta geçmişten ders almalı.

Buna en güzel örnek, Microsoft’un yıllar önce MP3 formatlarını kendi oynatıcısında inatla desteklememesi. Hatırlayanlar bilir. Birçok kullanıcı Fraunhofer Enstitüsü‘nün geliştirdiği ses sıkıştırma formatını benimseyip kabul ettiler. Fakat Microsoft çoğunlukta olan kullanıcıları dinlemeyip, MP3 formatını Windows Media oynatıcısına entegre etmedi (Street View’e Resim Desteği Geliyor).

 

Google kendi standartlarını belirlemek yerine kullanıcıları dinlemeli.

 

Microsoft, Windows kullanan kullanıcılarını WMA formatına yönlendirmek için elinden geleni yaptı. MP3 formatına hiçbir destek vermedi. Fakat kullanıcılar seçimlerini çoktan yapmışlardı.

Microsoft, iPod’un üç sene içinde başarıya ulaşması ile birlikte Windows Media oynatıcılarında MP3 encoding fonksiyonunu ekledi. İnanılmaz güçlü olan ve pazara hakim olan Microsoft o zamanlarda istediğini elde edemedi ve kullanıcılarına mecburen boyun eğdi.

Kullanıcılarından olumsuz tepkiler alan şirketlerden bir başkası da kuşkusuz Intel’di. Firma, yıllar önce RAMBUS bellek teknolojisini geliştirip piyasaya sürdü. Intel o zamanlarda standartları belirleyen bir firma rolündeydi.

Dolaysıyla firmaların Intel’i takip edeceği tahmin ediliyordu. Fakat bu böyle olmadı. RAMBUS yerine, bildiğimiz ve uygun fiyatı ile dikkat çeken DDR bellekler piyasaya hakim oldu. AMD bu belleklere yatırım yaptı ve bu işten de kazanç elde etti.

Müşterilere karşı ikna kabiliyeti oldukça yüksek olan Intel, istediğini elde edemedi ve mecburen geri adım attı.

{pagebreak::Uzun Lafın Kısası}

Google, Buzz hizmeti ile Microsoft’un WMA standardında inat etmesinin aynı şey olduğunu söylemeliyim. Buzz, Facebook’a karşı çok geç kalmış durumda. Ayrıca bir yenilik de sunmaması işin çabası.  

Facebook’un E-mail işine girmesi piyasada bir yenilik. İşte o zaman inanılmaz bir savaşa şahit olacağız. Sonuçta herkes reklam pastasından pay almak istiyor.

Bugün Google, sosyal ağlardan gelir elde etmeyi düşünürken, Facebook yarın E-mail hizmetleri ile reklam pastasını artırmak isteyebilir (Tüm Resimleri İndirin).

Google Buzz hizmeti sayesinde sosyal ağlardan para kazanmak istiyor.

 

:: Google Buzz başarılı olabilecek mi?