Linux’a Çoklu Dokunma Desteği Geliyor
Bu İşletim Sistemlerini Duydunuz Mu?
Temmuz 2009 ‘da duyurulan PARDUS 2009’un yetenekleri geliştirilmiş yeni sürümü Pardus 2009.1 Anthropoides virgo kullanıma sunuldu.
Kararlılığı ve performansı iyileştirilmiş güncelleme sürümü olan Pardus 2009.1 ile tüm Pardus sürümlerinde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, kararlı, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sunuluyor.
Pardus 2009.1 Anthropoides Virgo’nun Getirdiği Yeni Özellikler
Pardus 2009.1 Anthropoides virgo ile gelen özelliklerin başında yeni nesil Plasma teknolojisi ve görsel efektlerle zenginleştirilmiş KDE serisinin en son kararlı sürümü KDE 4.3.4 masaüstü ortamı geliyor.
Ayrıca bu sürümde çok daha fazla donanıma destek veren Linux çekirdeğinin 2.6.31.11 sürümü, internet üzerinde güvenle gezebilmek için Firefox tarayıcısı 3.5.7 , grafik işleme yazılımı Gimp 2.6.8, ofis araçları ailesi OpenOffice.org 3.1, ekran kartı ve masaüstü efektlerinin bel kemiği Xorg 1.6.5, programlama araçları Python 2.6.4, GCC 4.3.3 gibi önemli teknolojiler yer alıyor.
Pardus’un 2009.1 sürüm Anthropoides virgo (Telli Turna) olarak adlandırılıyor.
Bilgisayara kurulmaya ihtiyaç duymadan kullanılabilen Çalışan CD’nin 2009.1 sürümü de yeni Pardus ile gelen özellikler arasında.
Kullanıcılar Çalışan CD’yi bilgisayara takıp çalıştırıldığında otomatik olarak gelen masaüstü ortamı sayesinde herhangi bir sürücü tanıtma ya da kurulum işlemi ile vakit kaybetmeden Firefox ile internet üzerinde gezip, Kmail ile e-postalarını okuyabiliyor, Amarok ile müzik koleksiyonlarını dinleyip, SMPlayer ile film seyredebiliyor ve OpenOffice.org ile tüm ofis işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Çalışan CD’de ayrıca ihtiyaç duyulduğunda kullanıcının bilgisayarında oluşan sorunları kolaylıkla düzeltebilmesi için dosya sistemi tamir araçları, disk bölümleme yöneticisi araçlar ve çeşitli analiz yazılımları da yer alıyor.
Hibrit Görüntü Teknolojisi ile Tanışın
Bir başka yenilik olan Hibrit Görüntü Teknolojisi ile oluşturulan Pardus ISO dosyaları ister CD ortamına, ister DVD ortamına yakılarak, istenirse USB çubuk ve SD kart gibi tak çıkar disk ortamlarına aktarılarak kullanılabiliyor.
Ayrıca bilgisayarda yeterli miktarda hafıza var ise açılış sırasında tüm görüntünün hafızaya aktarılması yöntemi ile Kurulan ya da Çalışan Pardus çok daha hızlı çalışıyor.
:: Pardus’u başarılı buluyor musunuz? En çok beğendiğiniz Linux işletim sistemini bizimle paylaşın?