Apple yeni bir yasa tasarısıyla mücadele etmeye hazırlanıyor. Son zamanlarda sıkça mahkeme ve yasa denemeleriyle boğuşan şirket, yine App Store üzerinden sıkıştırılıyor. iOS uygulamalarının dağıtımında değişiklik yaratmak isteyen hükumet, firmanın sert geri dönüşüyle karşılaştı.
Güvenlik nedeniyle böyle bir konunun gündeme gelmesini istemeyen Apple, tasarıyı reddetti. Şirketin bazı kilit isimlere mektup yazdığı da öğrenildi.
Apple’a sahte iPhone şoku!
Apple'dan 1 milyon dolar değerinde iPhone toplayan dolandırıcıya 26 ay hapis cezası verildi. İşte sahte iPhone ile yapılan dolandırıcılık.
Apple’a sahte iPhone şoku!
Apple'dan 1 milyon dolar değerinde iPhone toplayan dolandırıcıya 26 ay hapis cezası verildi. İşte sahte iPhone ile yapılan dolandırıcılık.Apple, dışardan uygulama teminine karşı
App Store‘un kapsamlı bir değerlendirme sürecine sahip olduğunu belirten şirket, olası yasa ile kullanıcı güvenliğinin tehlikeye girebileceğini aktardı. Kendi platformu üzerinden bu durumu engellemeye çalışan şirket, olası bir kabul durumunda ise sistemin “sideloading” (yan yükleme) yapısına geçebileceğini belirtti. Android cihazlarda gördüğümüz “sideloading” (yan yükleme), dışarıdan APK uzantılı dosyaları rahatlıkla cihazınıza sokmanıza yardımcı oluyor.
Kullanıcılarının güven duyduğu sistemin bozulmamasını savunan şirket, yazdığı mektupla da senatörlerden son bir kez daha düşünmelerini istedi:
Mevzuatın değiştirilmedikçe, büyük sosyal medya platformlarının Apple App Store‘un tüketici yanlısı uygulamalarından kaçınmasını kolaylaştıracağından ve her zamanki gibi işlerine devam etmelerine izin vereceğinden derinden endişe duyuyoruz. Yan yükleme, kötü aktörlerin uygulamaları kritik gizlilik ve güvenlik kontrolleri olmadan dağıtarak Apple‘ın gizlilik ve güvenlik korumalarından kaçmasına olanak tanır. Bu hükümler kötü amaçlı yazılımların, dolandırıcılıkların ve veri istismarının çoğalmasına izin verecek.
Her ne kadar firmanın güvenlik nedeniyle bu tarz bir eylemi engellemek istediği görülse de, mali kayıp ihtimali de bir hayli fazla. Hali hazırda uygulama geliştiricilerinden yüzde 15 ile yüzde 30 arası bir komisyon alan Apple, yeni tasarının ardından bu komisyonlarından da olabilir. Geliştiricilerin çokça şikayet ettiği meselenin, senato tarafından bu şekilde çözülebileceği düşünülüyor.
Öte yandan Apple‘a karşı düzenlenen bu yasa tasarısı, daha önceden de birkaç kere denenmişti. Ancak firma her seferinde bu durumdan senatörleri vazgeçirmeyi başardı. Bakalım ilerleyen günlerde bizleri neler bekliyor olacak, bekleyip göreceğiz.
Peki sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Apple, iOS uygulamalarının kontrolünü kaybeder mi? Görüşlerinizi ve konuyla ilgili teorilerinizi bizlere aktarmayı unutmayın.