Facebook‘un bir gün mahkemede görgü tanığı olarak kullanılabileceği aklınıza gelir miydi? Amerikalı Rodney Bradford, bize bunun mümkün olabileceğini gösterdi. Harlem‘de yaşayan Bradford, hırsızlık suçundan mahkemeye verilmişti. Dava sürerken Bradford’un, suçun işlendiği esnada orada olmadığını kanıtlaması gerekiyordu. O da, aklına gelebilecek en güvenilir yolu seçti ve Facebook’u görgü tanığı olarak gösterdi.

Suçun işlendiği esnadan bir süre önce, Bradford, Harlem’deki babasının evinden Facebook iletisini (status) pankeklerle ilgili bir cümleyle güncellediğini iddia etti. Savcı, bu iddianın üzerine Facebook ile iletişime geçti ve zanlının o esnada girdiği iletinin gerçekten de Harlem’deki evinden girilip girilmediğini soruşturmaya başladı. Facebook da bu bilgiyi onaylayınca Bradford, suçun işlendiği esnada, Harlem’deki evinden suç mahaline gelemeyeceğini ispatladı ve dava düştü.

Sosyal ağların gücü böylece bir kez de hukuki meselelerde ortaya çıktı. Facebook’un bu tür bilgileri herkesle her an paylaşmaması, mahkemenin talebi üzerine paylaşması da olayın etikliğinin sorgulanmamasına sebep oldu. Zira Facebook, deyim yerindeyse mahkemede görgü tanıklığı yapmış ve Bradford’u aklamış oldu.

:: Sizce Facebook’un görgü tanığı olarak kullanılması, ülkemizde de mümkün olabilir mi?