Tüm internet standartları latince belirlenmiştir. Bir internet sitesine girmek için latin alfabesinden yararlanırız. Aynı şekilde alan adı işlemleri, ya da subdomain yazarken yine latin alfabesini kullanırız. HTTP:// bile latin alfabesini kullanıyor. Bunun sebebi, tüm dünyada latin alfabesinin standarta en yakın alfabe olması şüphesiz ki. Fakat ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), bu durumu değiştirmeyi planlıyor. İnternet ile ilgili tüm işlerle global anlamda ilgilenen ICANN, arap, çin, kiril, hint alfabelerini de internet standartlarına dahil etmek için çalışmalara başlamış durumda.
Bu hafta Güney Kore‘nin başkenti Seul‘da toplantı yapacak olan ICANN yetkilileri, bu konu üzerine detaylı bir toplantı yapacak. ICANN Genel Başkanı Peter Dengate yaptığı açıklamada, “40 yıllık internet tarihi boyunca, en büyük değişikliğe hazırlanıyoruz. İnternet kullanıcıları, bu gelmiş geçmiş en büyük değişikliği deneyimlemeye hazır olsun. Bundan sonra sadece latin alfabesi değil, diğer alfabeler de internet standartlarında geçerli olacak” diyor.
Diğer alfabelerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte
Lorem ipsum egemenliği sona erecek.
Eğer toplantı sonucunda, düşünülen proje hayata geçirilirse, 2010 senesinin ortalarına doğru yeni standartlar belirlenecek ve farklı alfabelerdeki domain’lerin (alan adı) kullanımına başlanacak. Farklı alfabeye ait alan adları latin alfabesi ile yazılan versiyonları ile aynı olacak. Yani ShiftDelete.Net’in rus alfabesiyle yazılan versiyonu, farklı bir alan adı olmayacak ve yine sitemize, yani ShiftDelete.Net‘e yönlenecek. Alfabeler arası çevirme işlemlerinin başlanması ve tamamlanması konusunda ICANN, “Sistemin tamamlanması birkaç seneyi bulur” diyor.
Konuyla ilgili Google’da yayınlanan basın açıklamasını okumak için buraya tıklayın
:: Sizce bu büyük değişiklik gerekli mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.
süper olur internete kısıtlama getirelemez zaten