Dijital dönüşümün hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde, ana gündem maddelerimizden birisi de kripto paralar. Gün geçtikçe işlem hacmini ve popülaritesini artıran bu varlıklar, ülkeler tarafından artık resmi olarak kabul ediliyor ve bunlara özel yasalar çıkarılıyor. Peki kripto para piyasasında adını sıklıkla duymaya başladığımız Stake etme işlemi nedir? Staking nasıl yapılır? İşte bu soruların cevabı!
Stake etmek nedir?
Kripto paralarla uzaktan yakından ilgisi olan kişilerin hayatında en az bir kere duyduğu kavramlardan biri de Staking diyebiliriz. Kripto para madenciliğinin daha az kaynak gerektiren bir alternatifi olarak lanse edilen işlem, blockchain ağının operasyonlarını destekleme amacıyla cüzdanlarda bulunan varlıkların belirli bir süre boyunca kilitlenmesidir.
Stake işlemine tabi olan bir kripto para cüzdanında bulunan varlıkların belirli bir süre boyunca transfer edilmemesi, harcanmaması, kısaca kullanılmaması durumunda yatırımcılara ödül kripto paralar verilir.
Kilitlenerek belirli bir süre boyunca kullanılmayan kripto varlıkların madenciliğin temellerini oluşturan, yüksek miktarlarda hesaplama döngüsü ve elektrik gerektiren Proof of Work’a alternatif olan ve kripto paralara göre işlem gücü ayıran Proof of Stake mekanizmasının bir parçası haline gelerek kullanıldığını belirtelim.
Staking nasıl yapılır?
Bu işi yapmak isteyen yatırımcıların hangi kripto paranın Stake işlemi için daha uygun olduğunu belirlemesi gerekiyor. Burada Ethereum, Cardano, Solana, Palkadot ve Tezos gibi varlıklar tercih edilebilirken, söz konusu işlemden yıllık yüzde 5 ila 20 aralığında pasif gelir elde edebilirsiniz.
Kripto para borsaları aracılığı ile Staking işlemi mümkün. Burada işlemin platformlar arasında benzerlik gösterdiğini belirtmekte fayda var.
Staking işlemi için iki yöntem mevcut. İlki işlemi gerçekleştirmek için asgari bir yatırım (örneğin ETH 2.0 için 32 ETH) gerektirmektedir. Buna ek olarak güvenli, istikrarlı bir teknik altyapı, uzmanlık ve bilgisayar sistemlerine sahip olunması gerekiyor.
İkincisi çoğu yatırımcının tercih ettiği Coinbase ve Binance gibi platformlar diyebiliriz. Burada platform aracılığıyla Staking havuzuna altından kalkabileceğiniz miktarlarda katkı sağlayarak Staking işlemine başlayabilirsiniz.
Böylelikle yatırımcıların giriş eşiğini büyük ölçüde düşürerek ilk seçenekte olduğu gibi kendi bilgisayar donanımlarını çalıştırmasına gerek kalmadan kripto varlıkların belirli bir süre boyunca kilitleyerek ödül kripto para kazanma süreci başlamış oluyor.
Bunun yanı sıra Stake ödüllerinin hesaplanma kriterleri ise şöyle;
- Stake edilen kripto para miktarı
- Ne kadar süre aktif Stake işlemi yapıldığı
- Ağda toplamda stake edilen kripto para miktarı
- Enflasyon oranı
- Diğer faktörler
Sorumluluk reddi beyanı: ShiftDelete.Net’in bu içeriği, yatırım tavsiyesi ya da önerisi niteliğinde değildir. Bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Daha önce hiç Staking işlemi yaptınız mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.