Apple, iOS cihazlarında rakip uygulamalara izin vermediğinden son yıllarda oldukça fazla eleştiri alıyor. Şirketin kendi web tarayıcısı olan Safari dışındaki diğer tarayıcı şirketleri, rekabeti önlediği gerekçesiyle Apple’ı birkaç yıldır suçluyor.
Bu kez bir grup uygulama geliştirici, Apple’ı iOS cihazlarda diğer tarayıcıları kullanmaya zorlayacak bir proje başlattı. Teknoloji devi yine büyük bir baskı altında gibi görünüyor. İşte ayrıntılar…
Apple, iPhone SE 3’ün tanıtılmasıyla o modelin fişini çekecek!
Apple, iPhone SE 3 modelinin çıkış yapması ile ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir modelin fişini çekecek. İşte ayrıntılar...
Apple, iPhone SE 3’ün tanıtılmasıyla o modelin fişini çekecek!
Apple, iPhone SE 3 modelinin çıkış yapması ile ülkemizde de sıklıkla tercih edilen bir modelin fişini çekecek. İşte ayrıntılar...Apple, tarayıcı konusunda baskı altında
Open Web Advocacy isimli proje ile, iOS cihazlar için üçüncü taraf web tarayıcılara izin vermesi amaçlanıyor. Geliştiriciler her ne kadar bunu Apple’dan istese de, şirket buna yanaşmıyor. Bunun sebebi ise şirketin Safari‘ye güveniyor oluşunun yanında, Apple’ın işletim sistemindeki tüm web içeriğine güç sağlayan WebKit‘in de olması.
MacOS’ların aksine iOS uygulamalarının tarama motoru olarak WebKit kullanması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, aslında iOS’ta bulunan her web tarayıcısı ya da web uygulaması Safari, yalnızca başka bir dış görünüme sahip.
İngiltere merkezli geliştiriciler Stuart Langridge, ve Bruce Lawson tarafından oluşturulan grup Open Web Advocacy (OWA), The Register’a grubu kurarken amaçladıkları şeyden bahsetti. Lawson, şu cümleleri kurdu:
Grubun amacı, Apple’ı iOS’ta diğer tarayıcı motorlarına izin vermeleri gerektiğine ikna etmeye çalışmak, böylece iOS modern web için şeyler geliştirmek için daha iyi bir platform olabilir. Çünkü şu anda, Chrome, Firefox veya Edge rozetli olsun, iOS’taki her tarayıcı, yalnızca Safari’nin markalı bir görünümüdür ve iOS’ta hiçbir rekabeti olmadığı için diğer tarayıcılarda geride kalıyor.
Grubun amacı kısaca, Apple’ı bir politika değişikliğine gitmesi gerektiğini ikna etmek. Bunu yapmak için ise konu hakkındaki düşüncelerini Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu‘na (UK Competitions and Markets Authority – CMA) iletmeyi planlıyorlar.
Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Apple, üçüncü taraf tarayıcılara izin vermeli mi, yoksa Safari ile yoluna devam mı etmeli? Fikir ve görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.