Belki de tarihte ilk kez iki ülke arasındaki savaşın etkisi uzayda hissediliyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’nın işgali nedeniyle uyguladığı yaptırımlara karşı Rusya’dan uzay tehditleri gelmeye devam ediyor. Rusya ve ABD arasında roket motoru krizi yaşanabilir.
Rusya, daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ABD veya Avrupa’nın üstüne düşebileceğini söylemesinin ardından şimdi de ABD’ye roket motoru vermeyi iptal etti. Ayrıca İngiliz şirket OneWeb’in uydusunu taşıyan Soyuz roketinden Batılı ülkelerin bayraklarını kaldırdı.
Rusya, ABD’ye roket motoru satmayı durdurdu
Rusya devletine bağlı uzay ajansı Roscosmos tarafından gelen son açıklamaya göre, Ukrayna kaynaklı Rusya’ya uygulanan yaptırımlar uzaya taşındı. Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin, ABD’ye roket motoru satışını durduracaklarını dile getirdi.
ABD’ye satışı durdurulan roket motorlarıyla ilgili olarak Rus devlet televizyonuna konuşan Rogozin, “dünyanın en iyi roket motorlarını” ABD’ye veremeyeceklerini dile getirdi:
“Böyle bir durumda Amerika Birleşik Devletleri’ne dünyanın en iyi roket motorlarını sağlayamayız. Bırakın başka bir şeyle, örneğin süpürgeleriyle (Harry Potter’ın süpürgesinden bahsediyor) uçsunlar, şimdilik (ABD fırlatışlarına) ne olacağını bilmiyorum.”
Ayrıca Rusya tarafından iptal edilen tek iş birliği bu değil. Roscosmos Başkanı’nın paylaştığı son videoda, Soyuz roketiyle fırlatılması planlanan OneWeb uydusundaki ABD, Japonya ve İngiltere bayraklarının kapatıldığı görüldü. Ancak Hindistan bayrağına dokunulmamış olması da sosyal medyada merak uyandırdı.
“Baykonur Uzay Üssü’ndeki arkadaşlarımız, bazı ülkelerin bayrakları olmadan roketimizin daha güzel görüneceğine karar verdi.”
Soyuz roketi, OneWeb projesi kapsamında çeşitli ülkelere geniş bant internet bağlantısı sağlayacak 36 uydu taşıyor. Proje, yörüngeye 648 uydu fırlatmayı hedefliyor ve bugüne kadar bunların 428’i Soyuz aracı kullanılarak fırlatıldı.
Ancak son kararla birlikte OneWeb ve Rusya arasında da ipler gerildi. Rusya yönetimi, uyduların askeriyeye hizmet etmeyeceğine dair garanti isteyince İngiliz şirket OneWeb’den misilleme geldi. İngiliz hükümetinin de pay sahibi olduğu OneWeb, Baykonur Uzay Üssü’ndeki fırlatmaları iptal ettiğini dile getirdi.
Rusya ve ABD arasındaki roket motoru krizi hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Biden’ın arka saçlarının altı neden düz? Hep merak etmişimdir 🤔
Bazı medya organları yangına körükle gidiyor buda bölgesel etnik çatışmalar doğuruyor Ukrayna bazı ülkelerin gazına gelip kendi huzurunu ve güvenliğini tehlikeye attığı gibi? ? ?
Elon mısk biryerleriyle gülüyor şimdi