Otomotiv sektöründeki değişim hız kesmeden devam ediyor. Tesla gibi elektrikli ve otonom araçları ile başarıya ulaşan şirketlerin ardından yıllardır sektörde faaliyet gösteren otomobil devleri de akıma ayak uydurmaya başladı. Bu kapsamda kısa süre önce otonom araçlarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İşte ayrıntılar…
Otonom araçlar için direksiyon ve pedal zorunluluğu kalktı
Otonom araç teknolojilerinin gün geçtikçe yetenekli hale geldiği su götürmez bir gerçek. Araçların sürücü gerektirmeden kendi kendine kolaylıkla gidebilmesine imkan sağlayan bu teknoloji, henüz tam anlamıyla hazır olmadığı gerekçesiyle birçok ülkede bazı kısıtlamalara tabi.
Otonom araçlarda bugüne dek potansiyel bir sorunda sürücülerin hızla devreye girebilmesi için direksiyon, pedal ve vites gibi manuel sürüş kontrolleri zorunlu tutuluyordu. Tesla’nın Full Self-Driving sistemi gibi tam otonom araç teknolojilerinin güvenlik konusunda henüz beklenen etkiyi yaratamaması da bunu doğrular nitelikteydi.
Bu noktada kısa süre önce otomotiv sektörünün kaderini doğrudan etkileyecek bir gelişme yaşandı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, perşembe günü otonom sürüş teknolojisine sahip araçlardaki manuel kontrollerin zorunluluğunu ortadan kaldıran yeni kuralları yayınladı. Böylelikle ülkedeki otomobil üreticilerinin direksiyonsuz, vitessiz ve pedalsız kısaca manuel sürüş kontrolleri bulunmayan otonom araçlar piyasaya sürmesinin önü açıldı.
Son olarak Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Twitter’dan yaptığı açıklamada otonom araçların yaygınlaşması ile trafik sorununun daha da artacağını ifade etti. Bunun nedenini ise insanların kendi kendine gidebilmesi nedeniyle bu teknolojiye sahip otomobillere yönelmesi ve yollardaki araç sayısını artırması şeklinde açıkladı.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce manuel sürüş kontrollerine sahip olmayan kendi kendine gidebilen otomobiller, güvenlik konusunda ciddi sorunlara neden olabilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.