Dünyada çip üretiminde kullanılan yarı iletken neonların yarısından fazlasını üreten iki Ukraynalı şirket, Rusya’nın ülkelerine açtığı savaş sebebiyle üretimi durdurmak zorunda kaldı. Bunun sonucunda TSMC ve Samsung gibi büyük şirketler 2 ay yetecek kadar stokları olduğunu belirtse de küçük şirketler iflas etmenin eşiğine geldi. Bugün ise çip krizi nedeniyle Ford SUV’lerde bulunan bazı özelliklerin çıkartıldığı bilgisi paylaşıldı.

Teknoloji üretimi durabilir: Çip krizi de Rusya’dan nasibini aldı!

Teknoloji üretimi durabilir: Çip krizi de Rusya’dan nasibini aldı!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş, bazı şirketlerin kepenk indirmesine ve çip krizi problemlerinin tekrar ortaya çıkmasına sebep oldu.

Çip krizi nedeniyle Ford, araçlarından arka ısıtmayı kaldıracak

Küresel teknoloji pazarında pandemi ile birlikte başlayan tedarik zincirindeki aksamalar, hammadde üretimi ve çip krizi gibi durumlar, fabrikaların üretimi durdurmasına sebep oluyordu. Ancak 2023’e kadar bu sorunların aşılması bekleniyordu.

Fakat Rusya, Ukrayna’ya savaş açtığı için dünyanın en büyük iki yarı iletken neon tedarikçisi kepenk indirdi. Bu da gelecek dönemde teknolojik ürünlerin fiyatlarının artması ve de stok problemlerinin başlaması anlamına geliyor.

Zira bugün Ford tarafından yapılan açıklamaya göre şirket, çip krizi nedeniyle Explorer serisi SUV’larını arka klima ve ısıtma kontrollerine güç veren çipler olmadan yani bu özellikleri araçtan geçici olarak çıkartarak satışa sunacak.

Ford Explorer

Ancak önümüzdeki yıl içinde firmanın eline çipler ulaştığında, müşteriler araçlarını bayilere tekrar getirip bu ısıtma sistemlerini taktırabilecek. Tabii aracı alırken bu ısıtma sistemleri olmayacağı için daha uygun bir fiyat etiketiyle karşılaşacak olsalar da muhtemelen 1 yıl içerisinde araçlarını geri getirdiklerinde bu ödemeyi yapacaklar.

Geçtiğimiz yıl içerisinde de Ford, çip krizi nedeniyle ABD’nin en popüler kamyoneti olan F-150’nin üretimini durdurmuş, ardından üretim bandında sayıları geriye çekerek tekrar başlatmıştı. Fakat aracı almak isteyen kişilere start-stop sistemi olmadan satışını gerçekleştirmişti.

Ford F-150

Benzer bir şekilde tedarik zincirindeki bu aksama sebebiyle GM, araçlarından kablosuz şarjı, HD radyoları ve araçların daha verimli çalışmasını sağlayan yakıt yönetim modülünü çıkarmak zorunda kaldı. Hatta Tesla bile USB bağlantısı noktası olmayan araçları piyasaya sürerek (Ford benzeri bir yöntemle daha sonra takılabilir) bu problemi aşmaya çalışıyordu. Cadillac ise Escalade modelinde eller serbest sürüş özelliğini kaldırdı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!