Vista’yi bilgisayar sistemine kurmak baya bir uzun sürüyor. Peki bu kurulumu kısaltmak sizin elinizde olduğunu biliyor muydunuz. İhtiyacınız olan tek şey 4 Gbyte kapasiteli bir USB disk ve sistemi USB’den Boot eden bir anakart.
Windows Vista’yi USB bellekten kurmak sanıldığından çok daha kolay.
Vista CD’sini USB belleklere yükleyip, kurulumu buradan çalıştırmak size önemli bir zaman kazandırır. Bu oldukça optik sürücüsüne sahip olmayan sistemler için büyük bir avantaj. Örneğin Netbook sistemler optik sürücüsüne sahip değiller. Fakat birçok kişi bu sistemlere nasıl Vista kuracağını bilmiyor.
Oysa yapmanız gereken tek şey sizlere adım adım anlatacağımız yöntemi aynen uygulamak ve kurulumu da başlatmak.
{pagebreak::USB Belleği Sisteme Takın}
USB Belleği Sisteme Takın
İlk olarak en az 4 Gbyte büyüklüğünde olan USB belleği sisteme takın. Bu belleğin sistem tarafından kurulmasını bekleyin ve başlat menüsünde yer alan komut satırına “CMD” komutunu girin.
“Diskpart” komutunu yazın.
Bu komutu girdiğinizde size DOS ekranı açılacak. İşte bu ekrana “Diskpart” komutunu yazın.
{pagebreak::Sistemdeki Diskleri Görmek}
Sistemdeki Diskleri Görmek
Sistemdeki diskleri görmek için “List Disk” komutunu mutlaka yazın. USB belleğin hangi disk’e göre atandığını bulmanız gerekiyor. Aksi takdirde ezbere yapacağınız bir iş dosyaların var olduğu başka bir disk’i silebilir.
“List disk” komutunu mutlaka çalıştırın.
Burada sisteme bağlı olduğunuz USB belleği tanımanız gerekiyor. Bizim örneğimizde 8 GByte’lık bir disk kullandık. İşte bu disk burada disk 1 olarak görünür.
{pagebreak::Diskleri Seçmek}
Diskleri Seçmek
USB belleğimiz disk 1 olarak göründü. Sistemimizde tek bir sabit disk var. Sabit disk burada disk 0 ve USB bellek de disk 1 olarak göründü. İki sabit diskli sistemde USB bellek disk 2 olarak görünecektir. Bu yüzden mutlaka dikkat edilmeli.
“Select Disk (USB belleğin atacağı harf)” komutunu girin.
Örneğimizde USB bellek disk 1 olarak göründü. Aynı pencereye “select disk 1” komutunu girmeniz gerekiyor.
{pagebreak::Diski Temizlemek}
Diski Temizlemek
Sıra geldi USB belleğin içini temizlemek. USB bellek “Clean” komutu ile silinir. Burada yapacağınız bir hatanın geri dönüşü yok. Bu yüzden dikkat edilmeli.
Diski temizlemek için “Clean” komutunu kullan.
Clean, USB belleğin birimini siler. Delete gibi iş görmez.
{pagebreak::Birimi oluştur}
Birimi oluştur
USB belleğin içi tamamen silindi. Şimdi bu belleğin birimini oluşturmamız gerekiyor. Bunun için “Create Partition Primary” komutunu yazın.
“Create Partition Primary” komutu birimi yeniden oluşturur.
Burada fazla bir müdahalae etmiyoruz. 32 GByte’lık bir ürün olsa bile farklı birimler oluşturmuyoruz. Bu oldukça önemli.
{pagebreak::Birimi Seç}
Birimi Seç
Birimi oluşturmamız lazım. Tek bir birim oluşturduğumuz için “select partition 1” komutunu kullanmamız gerekiyor. Bu komut yine aynı pencereye yazılıyor.
“Select Partition 1” komutunu kullan.
Bu işlem profesyonel olmayan kullanıcılar için. Bu yüzden de tek bir birim oluşturduk. Birçok birim kullanıldığında Select Partition 1 yerine farklı sayılar kullanılabilir.
{pagebreak::Birimi Çalıştır}
Birimi Çalıştır
Tabi birimi oluşturmak ve seçmek yeterli değil. Bu ürünü aktif hale getirmek gerekir. Bunun için “active” komutunu girmek gerek.
Aynı pencereye “active” komutunu yaz.
Bu oldukça önemli bir komut. Bu komutu yazmazsanız bir sonraki adımlar boşuna yapılmış olur.
{pagebreak::Birime Format İşlemi}
Birime Format İşlemi
Sıra geldi format işlemine. Burada Fat32 dosya formatını kullanmak şart. Bunun için de “format fs=fat32” komutunu kullanın.
Disk’i biçimlendirmek şart. “Format fs=fat32” komutunu kullan.
Fat32 dosya sistemini kullanmanız şart. NTFS ve FAT16’de bu işlem çalışmıyor.
{pagebreak::Birimi Atama}
Birimi Atama
Format işlemi bitti. Geriye pek bir şey kalmadı. Yapmanız gereken “assign” komutu ile birimi atamak. Bu yapıldığında USB belleğiniz sistem tarafından bir harf alır.
“Assign” komutundan sonra pek bir şey kalmadı.
USB belleğinizin harfini mutlaka bilmeniz gerekiyor. Masaüstünde yer alan Bilgisayarım ikonun çift tıkladığınızda USB belleğiniz görebilirsiniz. USB belleğin harfini buradan okuyabilirsiniz.
{pagebreak::Vista’yı USB Belleğe kopyala}
Vista’yı USB Belleğe kopyala
Sıra geldi son işleme. Vista CD’sini USB belleğe kopyalamalısınız. Xcopy (Optik sürücüye atanan harf):*.* /s/e/f (USB belleğe atanan harf): komutunu kullan.
Bu örneğimizde optik sürücümüz “D” harfini USB belleğimiz de “E” harfini kullanıyor. Bu halde komutumuz “Xcopy d:*.* /s/e/f e:” olarak yazılmalı.
Normal şartlarda “Xcopy d:*.* /s/e/f e:” komutu kullanılır.
Vista CD’sini sabit disk’e (Örn: C:vista) kopyalayan kişilerde durum biraz daha farklı. Burada Vista klasörünün C sürücüsünün altında olduğunu varsayalım. O zaman “ “Xcopy c:vista*.* /s/e/f e:” olarak değiştirilmeli.
Hepsi bu kadar. Anakartın BIOS’undan USB-HDD Boot seçeneğini işaretleyin. USB belleği sisteme takın ve Vista kurulum işlemini buradan başlattın.
:: USB bellekten Vista kurulum deneyiminizi burada paylaşabilirsiniz?
Anakartın BIOS’undan USB-HDD Boot seçeneğini işaretlemeyi de resimleriyle ekleseydin çok güzel olacaktı. Çünkü ben bu işlemi bir türlü yapamıyorum
xp için işe yararmı
çok teşekkürler
İİDE XP İÇİNDE VARMI FLASHTAN YÃœKLEME
xp için de yükleyebilirmiyiz
gerçekten mükemmel olmuş ellerinize sağlık.
çok güzel devamını bekleriz………..
Aynı işlemlerle XP pro kurulabilir mi?
vista yerine nasıl xp yi yüklerimm
işe yarıdı ço k süperrrrr
bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim, ama bir de sayfalarınıza “tavsiye et” şeklinde bir seçenek eklerseniz çok makbule geçecek 🙂
sadece vista mı yoksa diğer butun işeltim sistemlerini kurabiliriz.
Teşekkürler Ecevit Bıktım emeğine sağlık
Bayım, “baya” değil, “bayağı”. Dikkatiniz için teşekkürler…
hic bişey anlamadım :SSS
HOCAM XP İÇİNDE AYNI İŞLEMLERMİ YAPILIYOR
Bu islemleri XP icinde kullanabilir miyiz?
Yav iyi de widows çökerse yani hiç açamazsak bu bi işe yaramaz ki ne anladım o zaman ben bundan 🙂
güzel
faydalı oldu
güzel paylaşım sağolun
dediklerinizin hepsini yaptım, ancak bilgisayarda Usb-Hdd özellliği olduğu halde flashtan başlamıyor..var mıdır bir çaresi?
Merhaba…
List disk yazdığımda sadece hdd yi görüyor.USB bellek listede görünmüyor.Bu sorunu nasıl gideririm.Tşk.ederim
Siz bunun calistigindan emin misiniz? Ben “NTFS” formatli USB flash/hdd uzerinde dahi multiboot XP install, BartPE, Slax ve Hiren calistirabiliyorum fakat Vista sorun cikartti hep. Yukleme baslayip ulke ayarlari v.s. gectikten sonra ( autounattanded’e gecmedim, sorun onunla ilgili degil yani )kaynak bulunamadi mesaji geliyor. Gozat i secip USB surucuyu gosterdigimde de gecersiz olarak belirtiliyor. FAT32’de de farketmiyor. Islemi denediyseniz dosya kopyalamasindan bir screenshot alabilir miyiz?
kısa sürüyor demişsiniz 11 sayfa anlatım. tak cd yi kursun vistayı bunla kim uğraşır allah aşkına.
16 gblık kingston marka flash diskimi diskpart ta list disk komutuyla göremiyorum? Ne yapmam lazım
aman ne kolay be 😀 cok fazla yazi var gereksiz yazılari cıkart ve konuyu tekrar ac lutfen…
teşekkürler
list disk komutuya flash diskimi göremiyorum
butun asamalari gecip is vista cd sini kopyalamaya kaldiginda Xcopy c:vista*.* /s/e/f e:†yontem ile degilde cd nin icindeki dosyalarin hepsini kopyalayip usb bellege yapistirsak ayni isi yapmaz mi? cunku ben o komutlar ile kopyalamayi basaramadim usb driver ismini falanda bilmeme ragmen ??
son aşamaya kadar geldim ama bi türlü vistayı usbye yollayamadım, komutu yazıyorum, ekrana komut listesi geliyor: flash diskin harfine, vistanın harddiskteki konumuna dikkat ediyorumama bi türlü olmuyor
süpersiniz vallahi süpersiniz
kuruyorum oldu saolun süper xp cok ugrastırıodu yha 2 gn sürdü o bu ise 30 dk 😀 😀 çokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk saolunnnnnnnnnnnnn
saol arkadaşım ellerine sağlık güzel ve acıklamalı anlatımın için
Eline sağlık,ok?
Anakartın BIOS’undan USB-HDD Boot seçeneğini işaretlemeyi de resimleriyle ekleseydin çok güzel olacaktı. Çünkü ben bu işlemi bir türlü yapamıyorum
arkadaşlar biraz eski bi konu ama ciddi şekilde lazım olduğu için soruyorum xcopy den sonra dosyaları kopyalarken sources/isnstal wim. yazdıkdan sonra hata verip donuyor
kardeşim son aşamadaki kopyalama işini bir türlü yapamadım
son aşamadaki kopyalama işlemini yapmak için eit yazıp diskparttan çıkın.
assign komutundan sonra exit komutunu unutmayın son komut msdos yani cmd.exe penceresine yazılıyor paylaşan arkadaş bunları unutmuş yinede güzel paylaşım ellerine sağlık
Teşekkürler emeğinize sağlık. ancak bunu daha basitçe yapabilecek bir program yok mu?
benim 4 adet flash dikim var fakat hepsini takıyorum yinede görmüyor. lütfen yardım edin 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
son adımı ben de yapamıştım.ama şöyle olmalı.exit yazıp çıkıyoruz
yeni cmd açıp kopyalama komutunu oraya yazıyoruz.sonra ok
Sayfalar: « Önceki12345…1011 Sonraki »
Bu kısımdan ilerlerseniz anlatımı görebilirsiniz.
çok güzel. emeğinize sağlık.
İlk vista cd sini pc ye takıp sonra bu işlemi yaparak cd deki dosyaları mı usb ye atıyoruz ?
Vista’yı USB Belleğe kopyala, kısmına kadar olan işlemleri kısaca flash belleğe sağ tıklayıp fat32 olarak biçimlendirme, yani o kadar kodla uğraşmaya gerek yok, kopyala işlemi içinde cd ise ctrl+a yapıp kopylayın, eğer iso dosyasıysa winrar la flashın içine çıkarttırın 🙂
olm isin mi yok la 6 yıl sonra yazmassin.