Eğer bilgisayarınız ve bilgisayarınızın içinde dev bir medya arşiviniz varsa, DVD veya Blu-ray oynatıcıya kimin ihtiyacı var? Dev ekran televizyonunuzda illa ki bilgisayardan bir şeyler izleyebilirsiniz. Peki bilgisayarı da devreden çıkartmak isterseniz ne yapacaksınız? Minik bir medya oynatıcı kutu işinizi görecektir. Full HD filmlerin keyfini çıkartmak için kullanacağınız televizyonunuza eşlik eden ürünün gösterdiği uyumu fark edince keyfiniz katlanacak.
WD TV sanki biraz küçük
WD TV, minik bir kutuda size herhangi bir USB depolama aygıtında bulunan video ve müzikleri oynatmaya yarayan bir ürün. Bu minik üründe herhangi bir depolama birimi bulunmuyor. Bu hem iyi hem de kötü. Kötü çünkü her zaman bir depolama aygıtını bu sisteme bağlamak zorundasınız. İyi, çünkü içinde depolama sistemi olmayan WD TV, hem ucuz hem de çok minyatür bir ürün olarak her yerde kullanılabiliyor.
{pagebreak::Desteklenen Biçimler}
WD TV, sanırız popüler tüm biçimlere destek veriyor. Bunla arasında HD videoların şu an en yayın şekilde dağıtıldığı MKV biçimi de mevcut. Ses biçimleri konusunda ise FLAC biçiminin bile desteklenmesi bizi sevindirdi. Çünkü bu biçim, Creative gibi büyük müzik çalar üreticilerinin bile atladığı bir müzik dosyası türü. Fotoğraf izlemek ister misiniz bilemiyoruz ama eğer böyle bir hedefiniz varsa JPEG, GIF, TIF, BMP ve PNG biçimini desteklediğini söylemeliyiz. WD TV’nin oynatabildiği video ve müzik biçimlerini de burada listeleyelim:
Video biçimleri: MPEG1/2/4, WMV9, AVI (MPEG4, Xvid ve AVC codec’leri), H.264, MKV, MOV (MPEG4 ve H.264 codecleriyle),MTS, TP ve TS
Ses dosyası biçimleri: MP3, WMA, OGG Vorbis, WAV/PCM/LPCM, AAC, FLAC, Dolby Digital, AIF/AIFF ve MKA
{pagebreak::Alt Yazı Desteği }
Kullanıcılara sunulan alt yazı desteği de açıkçası bu tür medya oynatıcıları kendi aralarında ayrıştıran bir özellik. WD TV‘de de alt yazı desteği var; fakat bu konuda küçük bir sorun var: Türkçe karakter desteği yok. Birçok kodlama desteği varken, maalesef şu an için Türkçe desteği yok. Dosya isimlerindeki Türkçe karakterler de görüntülenemiyor ama bu dosyaların oynatılmasına engel değil.
Türkçe Dil ve Alt Yazı Desteği Ne Zaman Gelecek?
Her ne kadar bu konuda resmi bir bilgi olmasa da kulağımıza gelen şey, Türkçe alt yazı desteğinin on güne kadar geleceği. Bunun ardından ise Western Digital, Türkçe arabirim desteği için de çalışacak.
{pagebreak::Bağlantılar}
Üründe herhangi bir depolama aygıtı olmadığı için yalnızca USB bağlantısıyla takacağınız bir Flash veya mekanik diski tanıyabiliyor. NTFS, FAT32 ve HFS+ dosya sistemleri bu aygıt tarafından kullanılabiliyor. İki USB yuvasından iki farklı kaynağı WD TV’ye bağlayabiliyorsunuz.
HDMI’ın Gücü
WD TV‘yi kullanacaksanız bunu yapmanın en iyi yolu HDMI bağlantı teknolojisini destekleyen bir monitör veya TV kullanmanız olacaktır. HDMI üzerinden verilen görüntü ve ses, kablonuzda bir sorun yoksa sorunsuz şekilde Televizyona aktarılıyor. Kullanmak isterseniz, kompozit olarak anılan üç kablolu bağlantı da WD TV tarafından destekleniyor.
Çevresel ses almak istiyorsanız WD TV‘nin arkasındaki optik ses çıkışını kullanmak isteyebilirsiniz. Tabii bunun için bir de çözücü (decoder) kullanmanız gerekiyor. Sadece TV kullanacaksanız HDMI veya kompozit tek başına size yetecektir. Açıkçası kompozit bağlantıda çok fazla kalite beklemeyin diyoruz. HDMI‘da cam gibi olan menü ve video kalitesi, kompozit bağlantıya geçtiğinizde yılların getirdiği bir teknolojik engele takılıyor.
{pagebreak::Menüler ve Kullanım}
WD TV tamamen İngilizce menülere sahip ama kolay kullanılan bir ürün. Dil bilmeseniz bile arabirimde kaybolmanız zor. İsterseniz ayarlardan “media library” modunu etkinleştirebilirsiniz. Ama bu moda örneğin 500 GB‘lık, içi medya dosyaları dolu bir disk takarsanız, uzunca bir süre bu dosyaların bulunup dizine alınmasını beklemek zorundasınız. Ama bir kere alındıktan sonra her videoya hızlıca, klasör taramadan erişebilirsiniz.
Ürünün bütün kullanımı, iki tane AAA pille çalışan kumandayla gerçekleştiriliyor. Ürünün üzerinde herhangi bir tuş, resetleme haricinde bulunmuyor. Kumanda bazen (beklediğinizden daha) geç tepki verebiliyor, tuşlara sert basmanın bir faydası yok. 🙂
{pagebreak::Kutu İçeriği}
WD TV‘nin yanında, bir Western Digital 2,5 inçlik harici diski yan konumda tutabilecek bir ayak mevcut. Kutudan kompozit video bağlantısı için kablo da çıkarken bunun haricinde bir şey, örneğin HDMI kablosu çıkmıyor. Bunun yanında video çeviri yazılımı da kutu içinde mevcut; fakat bu yazılıma ihtiyaç duyacağınızı pek sanmıyoruz.
{pagebreak::Yorumlar}
Halihazırda bir harici diskiniz varsa ve HDMI girişli, yüksek çözünürlüklü görüntü verebilen televizyon sahibiyseniz, oturma odanıza bilgisayar sokmadan her türlü video, müzik ve fotoğrafı WD TV ile oynatabilirsiniz. RCA (kompozit) bağlantı da mevcut, fakat zorunlu olmadıkça kullanmanızı önermiyoruz. Ürünün fiyatı da yaptığı işe göre oldukça uygun. Bu sebeple, minyatür bir medya oynatıcı arıyorsanız, WD TV size göre. Şu sıralarda KDV oranı da düşen harici disklerden de bir tane alırsanız, seyir keyfinizden
{pagebreak::Teknik Özellikler}
WD TV
Meyda oynatıcı
Depolama alanı: Yok, USB Üzerinden
Disk biçimi: NTFS, FAT32 ve HFS+
Bağlantı arabirimi: USB 2.0 (iki tane)
Video biçimleri: MPEG1/2/4, WMV9, AVI (MPEG4, Xvid, AVC), H.264, MKV, MOV (MPEG4, H.264),MTS, TP, TS
Ses biçimleri: MP3, WMA, OGG, WAV/PCM/LPCM, AAC, FLAC, Dolby Digital, AIF/AIFF, MKA
Alt yazı biçimleri: SRT (UTF-8), SMI, SUB, ASS, SSA
Çalma listesi biçimleri: PLS, M3U, WPL
Çıkışlar: HDMI, RCA (kompozit) bağlantılar, Optik SPDIF ses çıkışı,
Üretici: Western Digital
Ülkemize getiren: Logosoft
Telefon: (216) 528 61 61
Güncel fiyatı öğrenmek ve ürünü satın almak için tıklayın
:: WD TV’ye salonunuzda yer var mı?
Geç gelen bi inceleme
fakat harkulade blueraya verilen para buna verilmeli bana göre
son çıkan 01.02.04 fw prerelease ile Türkçe altyazı sorunu tamamen ortadan kalktı.. Güzel bir şekilde Türkçe karakterleri görüntülüyor ve altyazı kaliteside mükemmelin ötesinde..
Altyazı renklendirme mümkün mü?
İnsanlar bu cihazı tam olarak algılayamadı. Haber7 de yazan yorumları görünce gülesim geldi. Adam diyorki bunun yerine oynatıcılı hardisklerden alın. Yahu arkadaşım bu cihazın esas maksadı ne biliyormusun ki bunun yerine bunu alın diyorsun. Hade desen ki bunun yerine popcorn un cihazını alın hem netten film de indirebilirsiniz. Hemde indirdiğiniz filmleri izlersiniz diye. İnsanlar bilmedikleri konularda atıp tutmayı çok seviyor. Hatta çoğu kişi iddia ediyorum evindeki lcd ve plazmalarda vcd player ile vcd film izliyordur. Ellerinin altındaki cihazı limitlerinde kullanamıyorlar yada tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorlar. Ben bu cihazdan aldım yeni fw da çıktı artık türkçe alt yazı desteğide var. Gerçekten çok memnunum önceleri plazmaya laptopu bağlıyordum artık bunun için uğraşmıyorum bile. Çıkarandan Allah razı olsun.
müthiş bi alet …
Lütfen ses codeclere ac3 desteklediğinide yazar mısınız ?
peki hangi sitede bu yazılım