Fiyatlar yüksek olunca ürünlere sahip olmak için çeşit çeşit yollar düşünüyoruz. Aslında bir LCD TV’ye çok daha ucuza sahip olabilirsiniz. İsterseniz LCD teknolojisini tanıyarak başlayalım yazımıza. LCD teknolojisi sıvı kristal yapıya uygulanan farklı voltaj akımlarına göre görüntü oluşturma tekniğidir. LCD TV’lerde ise görüntü iki cam tabaka arasında bulunan likit kristal yapıların harekete geçirilmesi sayesinde oluşur.

Bu teknoloji, tüplü TV’lere göre daha az güç harcaması, az yer kaplaması ve görüntünün daha net ve parlak olması gibi avantajlara sahiptir. Bu özellikleri sayesinde birçoğumuzun hayalini kurduğu bu TV’lerin fiyatları el yakıyor. Uygun fiyatlı bir LCD TV’ye sahip olmak istiyorsanız bizi okumaya devam edin.


LCD monitörleri görmek için resme tıklayın

{pagebreak::Kaç inç LCD Gerekli}
Sizlere bu yazımızda üç farklı donanımı birleştirerek LCD TV oluşturmayı anlatacağız. Amacımız büyük ekran (32 inç, 42 inç gibi) LCD’lerden ziyade daha ufak ekran büyüklüğüne sahip LCD monitörlerden TV yapmak. Bu çözüm fiyat açısından da uygun bir seçenek oluşturuyor. Türkiye’de satılan LCD monitörler arasında, televizyon olarak kullanmak için en uygun ürünler 22 inç görüntü alanına sahip LCD monitörler. Televizyona göre yaklaşık 55 ekrana denk gelen bu monitörler, ortalama 2 – 5 ms arasında tepki sürelerine sahip ve 1680 x 1050 piksel çözünürlükte çalışabiliyorlar.


LCD monitörleri görmek için resme tıklayın

{pagebreak::Monitörden TV’ye Dönüşüm}
Monitörden TV’ye Dönüşüm
Monitörünüzü TV’ye dönüştürmek için harici bir TV kutusu ve ses içinde hoparlörlere ihtiyacımız var. Burada önemli olan harici TV kutusu seçerken D-Sub girişi modellere yönelmeniz. Çünkü bu kutuyu monitöre bağlarken D-Sub veya DVI girişini kullanacağız. Tuner seçimi size kalmış. Televizyonunuzda hangi yayınları (analog, uydu, dijital) izlemek istiyorsanız ona göre TV kutusu almanız gerekiyor.


TV kutularını görmek için resme tıklayın

{pagebreak::Analog mu, Dijital mi?}
TV kutuları Analog tunerli, DVB-S (uydu) tunerli ve DVB-T (dijital karasal) tunerli olarak satılmakta. Bazı kutularda iki tuner birden de olabiliyor. Bu TV kutularının fiyatları biraz pahalı olsa da iki yayın türünü birden izleyebilmeniz oldukça büyük bir avantaj. Türkiye’de bu tarz ürünleri piyasaya süren belli başlı birkaç marka var. Bunların teknik özellikleri birbirlerine oldukça yakın ama PIP (görüntü içinde görüntü) özelliğini destekleyen bir ürünü seçmenizde fayda var.

Çünkü bu özellik ekranınızın köşesinde takip etmek istediğiniz başka bir kanalı küçük bir çerçeve içinde görmenize olanak sağlıyor. Tabii ki, bu tarz ürünlerle gelen uzaktan kumanda da TV üzerindeki hâkimiyetinizi artırıyor.


TV kutularını görmek için resme tıklayın

{pagebreak::Sıra Geldi Hoparlöre}
Sıra Geldi Hoparlöre
LCD monitör ve TV kutusunu belirledikten sonra sıra geldi hoparlör setine. Tabii ki burada şunu da düşünebilirsiniz. LCD monitörünüz üzerinde hoparlör varsa başka bir hoparlör seti almanıza gerek yok. Bana sorarsanız LCD monitör üzerindeki hoparlörler yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden en az 2+1 hoparlör seti alın derim. Çünkü harici TV kutularının üzerinde 5+1 çıkış olmadığı için bu tarz hoparlör setlerinden alacağınız verim düşecek ve boşu boşuna fazla bedel ödemiş olacaksınız. uzak durmalısınız.

Piyasada oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan 2+1 ürün grubunda seçim yapmak için alacağınız hoparlörleri denemekte fayda var. Bu hoparlörleri uzun süreli kullanacağız için bir mağazaya gidip deneme yapabilirsiniz.


Hoparlör setlerini görmek için resme tıklayın

{pagebreak::Avantajlar}
Avantajlar
22 inç ekran büyüklüğüne sahip bir LCD TV yaklaşık 700 TL gibi bir fiyatla satılıyor. Bizim topladığımız üç ürün ise: LCD monitör yaklaşık 260 TL. TV kutusu yaklaşık 50 TL. 2+1 hoparlör seti ise yaklaşık 40 TL. Tabii ki bu fiyatlar sizin seçtiğiniz ürünlere göre farklılık gösterebilir. Uzun lafın kısası bizim oluşturduğumuz ürünlerin toplam bedeli 350 TL. Yani 22 inç ekran büyüklüğüne sahip bir LCD TV’den yaklaşık 350 TL daha ucuz.

Yarı fiyatına elde ettiğiniz bu TV’nin avantajları bununla da sınırlı değil. LCD monitörünüzü bilgisayarınıza bağlayıp aynı monitör üzerinde hem TV, hem de bilgisayarınızı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca harici TV kutusuyla televizyonunuzda olmayan ek özelliklere de kavuşmuş oluyorsunuz.


LCD monitörleri görmek için resme tıklayın

PIP özelliği LCD televizyonlar üzerinde yok. Oluşturduğunuz LCD TV’nizle seçtiğiniz TV kanalını izlerken, ekranınızın köşesinde takip etmek istediğiniz başka bir kanalını küçük bir çerçeve içinde görebilirsiniz. Kullandığınız hoparlör setinin gücünü LCD TV’lerin üzerindeki hiçbir hoparlörden alamazsınız. Basit bir 2+1 sistem bile en az 30 Watt güdünce.

LCD monitörleri görmek için buraya tıklayın.

TV kutularını görmek için buraya tıklayın.

Hoparlör setlerini görmek için buraya tıklayın.

:: Önerililerinizi ve düşüncelerinizi buradan paylaşın.