Apple bugün engelleri olan kullanıcılara yön bulmanın, bağlantı kurmanın ve Apple ürünlerinden en iyi şekilde yararlanmanın yeni yollarını sağlayan yenilikçi yazılım özelliklerinin önizlemesini sundu.

Bu güçlü güncellemeler şirketin geliştirdiği en yeni teknolojileri bir araya getirerek kullanıcıları benzersiz ve özelleştirilebilir araçlarla buluşturuyor ve Apple’ın herkesin işine yarayan ürünler geliştirme konusunda uzun süredir sergilediği kararlılığı temel alıyor.

Apple, navigasyon, sağlık, iletişim ve daha fazlası için yazılımsal çözümler sunuyor

Donanım, yazılım ve yapay öğrenme teknolojisinde elde edilen gelişmeler sayesinde, görme engeli veya görme bozukluğu olan kişiler iPhone ve iPad’lerindeki Kapı Algılama özelliğini kullanarak hedeflerine kalan son birkaç metrede yönlerini bulabiliyor. Sesle Denetim ve Anahtarla Denetim gibi yardımcı özelliklerden yararlanabilecek, fiziksel ve motor engelleri olan kullanıcılar Apple Watch Yansıtma özelliğiyle Apple Watch’larını tamamen iPhone’larından kontrol edebiliyor.

Apple’dan sosyal medya şirketlerinin yaptıklarını ortaya çıkaran reklam!

Apple’dan sosyal medya şirketlerinin yaptıklarını ortaya çıkaran reklam!

Apple, Uygulama İzleme Şeffaflığı ve veri gizliliği konusunda gizliliğe vurgu yapan yeni reklam filmini yayınladı.

İşitme engeli veya işitme bozukluğu olan kullanıcılar ise iPhone, iPad ve Mac’te Canlı Alt Yazı özelliğinden yararlanabiliyor. Apple ayrıca sektör lideri ekran okuyucusu VoiceOver için sunduğu desteği 20’den fazla yeni dil ve bölge ile genişletiyor. Bu özellikler bu yılın ilerleyen günlerinde tüm Apple platformlarında yapılacak yazılım güncellemeleriyle kullanıma sunulacak.

Görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcılar için kapı algılama

Apple, görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcılar için en yeni teknolojilerle geliştirilmiş bir navigasyon özelliği olan Kapı Algılama özelliğini kullanıma sunuyor. Kapı Algılama sayesinde kullanıcılar yeni bir hedefe ulaştıklarında kapının nerede olduğunu bulabiliyor ve kapıdan ne kadar uzakta olduklarını anlayabiliyor.

Bu özellik kullanıcıların kapı özelliklerini tanımlamasına da yardımcı olarak kapının açık veya kapalı olduğunu, ne zaman kapandığını, iterek mi, tokmağı çevirerek mi yoksa kolu çekerek mi açıldığını bilmelerini sağlıyor. Kapı Algılama ayrıca bir ofisteki oda numaraları veya erişilebilir giriş sembolleri gibi, kapının çevresindeki işaret ve sembolleri de okuyabiliyor.

LiDAR teknolojisinin, kameranın ve aygıt içi yapay öğrenme teknolojisinin güçlerini bir araya getiren bu yeni özellik, LiDAR Tarayıcısı’na sahip iPhone ve iPad modellerinde kullanılabilecek. Kapı Algılama özelliği, Apple’ın görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcılara destek olmak için tasarladığı yerleşik Büyüteç uygulamasındaki yeni Algılama Modu içinde sunuluyor.

Kapı Algılama, Kişi Algılama ve Resim Açıklamaları özelliklerinin her biri, görme engeli olan kişilerin yön bulmalarına ve çevrelerine dair zengin açıklamalara erişmelerine yardımcı olan özelleştirilebilir araçlara tek bir noktadan ulaşma imkanı sunan Algılama Modu’nda tek başına veya aynı anda kullanılabiliyor.

Büyüteç’teki navigasyon araçlarının yanı sıra, Apple Harita uygulaması da VoiceOver kullanıcılarının yürüyüş için yol tarifinin başlangıç noktasını belirlemesini sağlayan sesli ve dokunsal geri bildirimler sunuyor.

Apple Watch için fiziksel ve motor erişilebilirliği artırma

Apple Watch Yansıtma özelliği Apple Watch’u fiziksel ve motor engelleri olan kişiler için her zamankinden bile erişilebilir hale getiriyor. Bu özellik sayesinde, Apple Watch’u eşleştirilmiş bir iPhone ile uzaktan kontrol etmek mümkün oluyor. Apple Watch Yansıtma ile kullanıcılar, Apple Watch’larını iPhone’daki Sesle Denetim ve Anahtarla Denetim gibi yardımcı özellikleri kullanarak kontrol edebiliyor.

Apple Watch ekranına dokunmaya alternatif olarak sesli komutlar, sesli eylemler, kafa izleme veya harici Made for iPhone anahtarları gibi girişleri kullanabiliyor. Apple Watch Yansıtma özelliği, aralarında AirPlay’deki yerleşik yeniliklerin de yer aldığı çeşitli donanım ve yazılım entegrasyonlarından yararlanıyor. Böylece, mobilite özelliklerine ihtiyaç duyan kullanıcıların Kanda Oksijen, Kalp Atış Hızı, Farkındalık ve daha birçok benzersiz Apple Watch uygulamasından yararlanmasını sağlıyor.

Üstelik kullanıcılar basit el hareketleriyle Apple Watch’u kontrol ederek daha da fazlasını yapabiliyor. Apple Watch’taki yeni Hızlı Eylemler sayesinde iki kez kıstırma hareketiyle telefon aramaları yanıtlanabiliyor veya sonlandırabiliyor, bildirimler kapatılabiliyor, fotoğraf çekilebiliyor.

Şu An Çalınan uygulamasında medyalar oynatılabiliyor ya da duraklatılabiliyor ve antrenmanlar başlatılabiliyor, duraklatılabiliyor veya sürdürülebiliyor. Bütün bu özellikler Apple Watch’taki AssistiveTouch’ta kullanılan yenilikçi teknolojiyi temel alıyor. Bu teknoloji, üst beden uzuvlarında farklılıkları olan kullanıcılara ekrana dokunmak zorunda kalmadan, kıstırma veya yumruk yapma gibi hareketlerle Apple Watch’u kontrol etme seçeneği sunuyor.

İşitme engeli veya işitme bozukluğu olan kullanıcılar canlı alt yazılar geliyor

Apple, işitme engeli veya işitme bozukluğu olan kullanıcılar için iPhone, iPad ve Mac’te Canlı Altyazılar özelliğini sunuyor.3 Kullanıcılar ister telefon veya FaceTime aramaları sırasında, ister video konferans ya da sosyal medya uygulamalarını kullanırken ve yanlarındaki biriyle sohbet ederken tüm sesli içerikleri daha kolay bir şekilde takip edebiliyor.

Ayrıca yazı tipi boyutunu okumayı kolaylaştıracak biçimde ayarlayabiliyorlar. FaceTime’daki Canlı Alt Yazılar özelliği, otomatik olarak metne dönüştürülen diyalogları aramadaki katılımcılarla ilişkilendiriyor. Böylece görüntülü aramalar, işitme engeli olan kullanıcılar için daha da kolay hale geliyor.

Canlı Alt Yazılar Mac’te kullanıldığında, kullanıcılar cevap yazma ve yazılan cevabın sohbetteki diğer kişilere yüksek sesle okunmasını sağlama seçeneklerinden yararlanabiliyor. Canlı Alt Yazılar aygıt içinde oluşturulduğu için kullanıcı bilgileri gizli ve güvenli kalmaya devam ediyor.

Apple’ın görme engeli ve görme bozukluğu olan kullanıcılar için geliştirdiği sektör lideri ekran okuyucusu VoiceOver; Bengalce, Bulgarca, Katalanca, Ukraynaca ve Vietnamca dahil 20’den fazla ekstra dil ve bölgeye destek vermeye başlıyor.4 Dileyen kullanıcılar, tüm dillerde kullanılabilen yardımcı özellikler için optimize edilmiş onlarca yeni ses seçeneği arasından tercih yapabiliyor.

Bu yeni diller, bölgeler ve ses seçenekleri Seçimi Seslendir ve Ekranı Seslendir gibi erişilebilirlik özellikler için de kullanıma sunulacak. VoiceOver’ı Mac’te kullananlar ayrıca yeni Metin Denetleyici aracından yararlanarak birden fazla boşluk veya yanlış yerde kullanılmış büyük harfler gibi sık rastlanan biçim sorunlarını tespit edebiliyor. Böylece belgeler veya mail’lerin kontrol edilip düzeltilmesi daha da kolay hale geliyor.

Şirketin engelli bireylere yardımcı olmak için sunduğu diğer özellikler ise şu şekilde:

  • Arkadaş Kumanda özelliği sayesinde kullanıcılar bakım sorumlularından veya arkadaşlarından oyun oynamalarına yardımcı olmasını isteyebiliyor. Arkadaş Kumanda, iki oyun kumandasını tek bir kumanda halinde birleştirerek birden çok kumandanın tek bir oyuncunun girişleriyle yönlendirilmesini sağlıyor.
  • Siri Duraklama Süresi, konuşma engeli olan kullanıcıların Siri’nin bir isteğe yanıt vermeden önce ne kadar bekleyeceğini ayarlamalarına olanak veriyor.
  • Sesle Denetim Yazım Modu, kullanıcılara kelimeleri harf harf girerek özel yazım şekillerini dikte etme seçeneği sunuyor.5
  • Ses Tanıma; eve özel alarm, kapı zili veya ev aletleri gibi, bir kişinin bulunduğu ortama özel sesleri tanıyacak şekilde özelleştirilebiliyor. 
  • Yeni temalar sunmaya başlayan Apple Books uygulaması daha da erişilebilir bir okuma deneyimi için metni kalınlaştırma ve satırlar, karakterler ve kelimeler arasındaki boşluğu ayarlama gibi özelleştirme seçenekleriyle geliyor.

Apple, Dünya Erişilebilirlik Farkındalığı Günü’nü kutluyor 

  • 19 Mayıs’ta Kanada’da kullanıma sunulacak olan SignTime servisi, Apple Store ve Apple Destek müşterilerini Amerikan İşaret Dili (ASL) çevirmenleriyle buluşturuyor. SignTime servisi şu anda ABD’de Amerikan İşaret Dili (ASL), Birleşik Krallık’ta İngiliz İşaret Dili (BSL) ve Fransa’da Fransız İşaret Dili’ni (LSF) kullanan müşterilere sunuluyor.
  • Dünyanın dört bir yanındaki Apple Store’larda hafta boyunca, müşterilerin iPhone’daki erişilebilirlik özelliklerini keşfetmelerine yardımcı olacak canlı etkinlikler düzenlenecek. Apple Destek sosyal medya kanallarında ise “nasıl yapılır” içerikleri yayınlanacak.
  • Kullanıcı tercihlerine göre erişilebilirlik özelliği önerilerinde bulunan bulunan Erişilebilirlik Yardımcısı kestirmesi bu hafta Mac ve Apple Watch’taki Kestirmeler uygulamasına geliyor.
  • Bu hafta Apple Fitness+’ta antrenör Bakari Williams, Amerikan İşaret Dili kullanarak fitness aktivitelerini herkes için erişilebilir hale getirme çalışmaları kapsamında kullanıcılara sunulan özellikleri tanıtıyor. Bu özellikler arasında görme engeli veya görme bozukluğu olan kullanıcıları desteklemeye yönelik kısa ve açıklayıcı sözlü işaretler içeren Sesli İpuçları özelliğinin yanı sıra Yürüme Zamanı ve Koşma Zamanı antrenmanlarının tekerlekli sandalye kullanıcıları için “Yürüme veya İtme Zamanı” ve “Koşma veya İtme Zamanı” adıyla yayınlanacak bölümleri yer alıyor. Ayrıca Fitness+ antrenörleri Amerikan İşaret Dilini her antrenman ve meditasyon seansına dahil ediyor. Tüm videolarda altı dilde açıklamalı alt yazılar bulunuyor ve antrenörler farklı seviyelerden kullanıcıların katılabilmesi için her antrenmanda hareketlerin modifiye edilmiş versiyonlarını gösteriyor.
  • Apple Harita uygulamasında, kullanıcıların ABD’deki parklarda sunulan erişilebilirlik özelliklerini, programlarını ve servislerini keşfetmelerine yardımcı olmak üzere National Park Foundation tarafından hazırlanan “Park Access for All” adlı yeni bir rehber yer alıyor. İşitme engeli, işitme bozukluğu ve hem işitme hem görme engeli olan öğrenciler için dünyanın en önde gelen üniversitesi olan Gallaudet University tarafından hazırlanan rehberlerde işitme engelli kullanıcılara ve işaret dillerine değer veren, kucak açan ve öncelik sağlayan işletme ve kuruluşlar listeleniyor.
  • Kullanıcılar App Store’da erişilebilirliğe odaklanan uygulamaları ve uygulama geliştiricilerinin aktardığı etkileyici hikayeleri keşfedebilecek, Apple Books’ta engelleri olan kişiler tarafından ve bu kişiler hakkında anlatılan hikayelerin yer aldığı “Transforming Our World” koleksiyonuna göz atabilecek ve Apple Podcasts’te teknolojinin erişilebilirliği ilerletmek için yararlandığı yaratıcı yollar hakkında bilgi edinebilecek.  
  • Apple Music’te her biri farklı bir sese odaklanan Saylists adlı çalma listeleri koleksiyonu öne çıkarılacak. Bu çalma listelerinden birini seçip şarkılara eşlik etmek, vokal seslerle pratik yapmanın veya konuşma terapisi uygulamanın eğlenceli ve ilgi çekici bir yolunu sunuyor.
  • Apple TV uygulamasında, engelleri olan kişilerin özgün bir şekilde temsil edildiği en yeni popüler filmler ve programlar öne çıkarılacak. Üstelik izleyiciler Marlee Matlin (“CODA”), Lauren Ridloff (“Eternals”), Selma Blair (“Introducing, Selma Blair”), Ali Stroker (“Christmas Ever After”) ve daha birçoğunun aralarında bulunduğu, erişilebilirlik topluluğundan tanınmış aktörlerin özel olarak derlediği koleksiyonları keşfedebilecek.