TCP/IP protokolünün beyin takımından olan ve şimdilerde Google’da çalışan internetin babası Vint Cerf, 2010 yılına gelindiğinde eğer bir şeyler yapılmazsa IP adreslerinin tükeneceğini öne sürdü.

İnternet erişimi olan mobil cihazların da günden güne katlanarak artmasıyla IP adres sıkıntısının çok daha kritik bir hal aldığını belirten Cerf, buna bir de dünyanın sadece %20’sinin internete bağlandığını ekledi.

1977’den Miras Teknoloji

Tüm interneti tek bir ağ protokolü üzerine bina etmenin o yıllarda parlak bir fikir olduğunu belirten Vint Cerf, “1977’de 128 bit adres alanı bile yeterli görünürken, internetin çalışıp çalışmayacağı bile belli değilken bu yapılanma gerçekleştirildi.” şeklinde çalışmasına sahip çıktı.

32 bit adresler kullanan IPv4‘ün yerini alması beklenen 128 bit IPv6 protokolü, yaklaşık olarak 340 trilyon tekil adres sağlayabiliyor.

Ancak bu geçiş o kadar sert ve çabuk olmayacak. Tahminler, IPv4 ve IPv6‘nın uzun yıllar bir arada kullanılacağı yönünde. Bakalım IPv6’ya geçiş esnasında, hesapta olmayan ne gibi sorunlarla karşılaşacağız.

:: Konuyla ilgili görüşlerinizi forumda paylaşın.