Türkiye, uzun yıllardır Savunma Sanayii alanında yaptığı yatırımların bir sonucu olarak, uzaya gitmesini sağlayacak roketlerin kapısını araladı. Yaklaşık 40 yıllık bir sürenin ve binlerce kişinin alın terinin ardından, sonunda ROKETSAN çatısı altında yakın gelecekte görebileceğimiz bir roket ortaya çıktı.
ROKETSAN, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi için roket geliştiriyor!
Şu anda Göktürk uyduları başta olmak üzere yerli ve ithal sahip olduğumuz tüm uyduları başta SpaceX olmak üzere yabancı şirketler aracılığıyla uzaya gönderiyoruz. Hatta önümüzdeki yıl Ay’ın yüzeyine ilk teması gerçekleştireceğimiz programda da yerli olarak geliştirilen uzay aracını da atmosferin dışına Elon Musk’ın Falcon 9 roketi taşıyacak.
Fakat ROKETSAN, MUFA (Mikro Uydu Fırlatma Sistemi) adında yeni bir roket geliştiriyor. İlk olarak ise 2026-2027 yıllarında test fırlatması yapılacak. Fakat ROKETSAN İleri Teknolojiler ve Sistemler Genel Müdür Yardımcısı tarafından paylaşılan bilgiye göre rokette bazı yapısal değişiklikler yapıldı.
İlk tasarlanan versiyonda 100 kilograma kadar olan yükü, 400 km’ye taşıması planlanıyordu. Yani LEO yörüngesine götürmeye yetecekti. Fakat yapılan geliştirmelerin ardından yük kapasitesi 400 kilograma kadar çıkartıldı. Menzili ise 550 km civarında olacak.
Bunu başarabilmek içinse kriyojenik roket motor teknolojilerinin ağırlıklı olarak kullanılacağı belirtiliyor. Tabii bu sistem yalnızca mikro uyduları taşımak için tasarlanıyor. Yine geliştirme aşamasında olan ve tahminen 2030’a kadar testlerine başlayacak diğer 2 roket ise hem menzil hem de yük taşıma kapasitesi olarak 3 veya 4 katına ulaşacak.
Bunun yanı sıra bir diğer gelişme TÜBİTAK tarafında yaşanıyor. TÜBİTAK SAGE Enerjik Sistemler Koordinatörü Ömer Sümer, tekrar kullanılabilir, dikey inişli roket çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Tabii bu noktada donanım kadar yazılımın da oldukça önemli olduğunu SpaceX’in denemelerinde gördük.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Anlıyorum.
Hadi hayırlısı, umarım hedefimize ulaşırız. Bir de yazılım ve teknoloji işlerine el atsak iyi olacak. İntel ME olayını araştırın hak verirsiniz bana. Donanımda yerlilik önemli. İşletim sistemi olarak zaten Linux tabanlı dağıtımlar var, örnek olarak Pardus var.
Helal olsun. İşte büyük Türkiye’miz! 2023 hedeflerimize adım adım ! Böyle haberler daha çok olsun lütfen !!
Pardon nerde ben göremiyorum da
Ne içtin de okuduğunu bu derece anlamayan biri oldun. Bir daha oku. Ama sen de haklısın. Roketsan neden akşam yemeğinden sonra gelip sana özel sunum yapmadı ki?
İmzalar atıldı kardisim fransa bizim😇😇Rte Böyük kumandan🤑
tr yüzyıl erken geldii
Ben roket düşüncesinin dünyadaki tahtını yıkmaya çalışırken onlar bu ilkel roket teknolojisini geliştirmek için çaba harcıyorlar. Çok yazık, emeklere yazık diyorum. Umuyorum ki, ülkemiz roket teknolojisinin başarısını göremeden ben kapalı sistem itki teknolojisini insanoğluna sunmuş olacağım. Bu proje adına yavaş da olsa çalışmalarımı düzenli olarak sürdürmekteyim. Son olarak proje adına bugün ne yaptığımı da açıklayayım; uçan araç prototipi için oluşturmaya çalıştığım elektrik motorunun bobinlerinin kutuplarını teyit ettim. Hedefim tek motorlu kapalı sistem itki sistemli bir uçan prototip oluşturmaktır. Geleceğin havacılık ve uzay teknolojisi ilkel roketler değil, kapalı sistem itki teknolojisidir.
İtki teknolojisini biraz açıklar mısınız
Ne kadar cahilsin , itki sistemi hocanın askerlik arkadaşı , Elinle itiyorsun 🙂
😬😬😬
İtki teknolojisi; motor ve manyetizma bileşkeli bir sistemdir. Projenin ifşası sayılacağından daha fazla ayrıntı veremediğim için üzgünüm. .
Arı kanadı uçuş sistemi değil mi, evet biliyorum ben de
Tamam genç sakın ol.
Ben şahsen bu firmanın space-x i bırakın vestel buzdolabını bile geçemeyeceğinden eminim
Roketsan’ın hedefi mikro uydu fırlatma roketi,
SpaceX’in hedefi Mars’a koloni kurmak.
Evinde amatör roket yapanı roketsan ne kadar umursuyorsa SpaceX de Roketsan’ı o kadar umursamıştır.
Bakış açısına bak ! Bir yerden başlamış adamlar sonuçta. Daha önce üretemediğimiz herhangi bir ürünü üretmek kardır. Elimizde olmayan teknolojiyi geliştirmek kardır. Bugün emekleriz belki ama bakarsın yarın koşarız. Sizin bakış açınızla baksaydılar TB2’de olmazdı. Bugün TB2’yi örnek verdim belki 3-5 yıl sonra TOGG’u örnek vereceğim, Siper’i örnek vereceğim…
Space e rakip oluyor gibi iddialı bir başlığa ne gerek var peki.
Denemeden başaramayızı söyleyenlerdenseniz,Siz zaten bu dünyayı boşuna işgal etmek için gelmişsinizdirYazdığım cümleyi bile zor okuyorsan senden bişey olmaz..,Açıklıyorum iyi oku.Başarı veya başarısızlık ( DENEME ) yapıldıktan sonraki sonuçturBak bunu aklının bir köşesine yaz..
Seçim öncesi yerli uçağımız göklerde gibi olmuş biraz
Yanlış bilgi vermeyin önümüzdeki sene aya göndereceğimiz aracı uzaya kendi roketimiz ile fırlatacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan :
“İnşallah Ay’a gidiyoruz. İlk aşamada 2023 yılı sonunda yakın Dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrid roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. İlk fırlatmayı uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz. Böylece ikinci aşama Ay misyonu için de gerekli bilgileri toplamış olacağız. 2028’de gerçekleştirmeyi planladığımız ikinci aşamada ise aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı bu kez kendi milli roketlerimizle yapmayı ve yumuşak inişi planlıyoruz. Böylece Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri konumuna geleceğiz.”
Bence gayet net Yıldırım bey
Samani ithal ediyoruz !! Uzaya cıkacak ilk türk Astronot ta Ayşe teyze , Dogal gazida ilk biz bulduk , ilk buz dolabi ve tv 2000 li yillarda biz kesfettik ve urettik , musk abi gel sana Roooket satalim..
SpaceX, bizim ülke ekonomisini kaça katlar. Bizim roketsan da kendi kendine oyalanır işte
Hacı ülke cökmüş hastanelerde doktor kalmadı üretim bitmiş ev kiralari olmuş 5000 birakin bu isleri , her secim ayni terane milli yerli araba yok roket uzay yok dogal gaz yok yerli ucak 20 yil oldu hacimm pancar seker ureten ülkem seker ithal eder oldu..
Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE’ler yapalım İnşallah.
Evet.Savunma Sanayi ve Teknolojisi ve Havacılık ve Uzay teknolojisi en iyi çalışma ve başarı alanımız.Çalışanları ve destekleyenleri tebrik ederim.Cumhurbaşkanı mızın açıklaması gayet net.Hedefler çok mantıklı.Başarılar diliyorum yürekten.
Paranın buharlaşacağı bir ortam yaratılmasından korkarım.
Amerika bile sürdürülebilirlik maliyetini karşılayamadıgı bir alan bu.
SEÇİM YAKIN ANLAŞILAN
Ahahah çok komik😄 başlığı gördüm karnım ağrıdı
adamlar daha kıtalar arası balistik füze yapamıyorlar uzaya mı fırlatcaklarmış 😀 bide adamların bütçesi ne sizin bütçeniz ne neyin özgüveni bu 😀
kıtalar arası füzenin ilk adımı uzaya çıkmaktır. uzaya çıkamadan yapamazsın. bu kadar ezik kafa yapısı bu ülkeyi bu hale getirdi, kendi adam olmayan herkes bu ülke adam olmaz deyip duruyor. nefret ettirdiniz bu zihniyetinizden.
Vatana ve millete hayırlı olsun
Ne kadar devletinize uzaksınız. Pubg oynamaktan beyin iptal olmuş. Üzülüyorum sizin adınıza. Azıcık vatan sevdası bünyeye zarar vermez.
😆😆😁😄🤣😂
Kimilerine siyaseti bir kenara bırakıp da ülkesi için sevinmek zor geliyor. Korkmayın. Bu sizi bir partili değil vatanperver yapar.
Roketsan ve Tübitak gurur duyduğumuz bircok başarıyı gerçekleştirdi. İnanıyorum ki daha ileri teknolojileri başarabilecek bir donanimdalar dışarıdan hissettiği mız .Kolaylıklar diliyorum.
Bence tek asamali uzaya gidip süzülerek geri dönen uzay mekigi en iyisi.
Havai fişek fırlatma istasyonu kuruyor. Ne gezer bizde uydu yapacak para
Rakip mi? Adam prof, sen çırak 😁
Yaw kardeşim;bak ne güzel işler yapıyor bizim millet helal olsun o roketi yapan mühendise ve diğer tüm çalışanlara diyeceğinize işi neden siyaset boyutuna taşıyorsunuz.Bu kadar ucuz olmayın.Bu işi yapan oradaki çalışanlar devlet büyüklerinin tek yaptığı bizim verdiğimiz vergilerle onlara fon sağlamak.Yiğidin hakkını yiğide vericeksin.Yokda devlet adamları kolları sıvayıp “dur bi roket yapıp uzaya göndereyim” diyip roket yapmıyor.
Umarım 180 milyar doları aşıp artmaya devam eden dış borcumuz ödenemediği zaman bu övündüğümüz savunma sanayi şirketleri dahil pek çok kamu şirketini satmak zorunda kalmazlar
Roketlerle ilgili projem var yksye hazirlaniyorum suan 8 gunum var iyi bir puan yapip uzay ucak muhendisligi bolumune gidersem eger bu ulke projeme destek verirse cok ciddiyim buyuk isler basarabilirim