AMD uzunca bir süredir masaüstü ve sunucu işlemcileri konusunda Intel‘i birkaç adım geriden takip etmek zorunda kaldı. Hem 45 nanometre üretim sürecine geç gelmesi, sebebiyle hem de saat hızına göre performans konusunda geri kalması, AMD’nin orta ve üst seviye işlemciler konusunda çuvallamasına sebep olmuştu. Şimdi ise, Phenom serisi, hatalardan sıyrılarak ve 45 nanometre üretim sürecinden geçerek Phenom II olarak karşımıza çıkıyor. Test merkezimize uğrayan Phenom II X4 940‘ı, Intel’in Core 2  Quad Q9550 işlemcisiyle benzer platformlarda kıyasladık.

{pagebreak::Yeni Phenom II}
AMD’de Neler Var?

45 nanometre üretim sürecine inen AMD, Phenom II serisinde mimari açıdan oldukça fazla optimizasyon yapmış durumda. Bunun yanında, gözle görülür farklardan bir tanesi de ön belleğin artması. Daha önceki seride sadece 2 MB’ta kalan üçüncü seviye ön bellek, Phenom II‘de 6 MB‘a çıkmış durumda. Üçüncü seviye ön bellek özellikle çok çekirdekli uygulamalarda, AMD için bir çapraz bağlantı birimi görevi gördüğü için çok önemli bir hale geliyor. Görünüşe göre, 6 MB üçüncü seviye önbellek, çekirdek başına 512 KB ikinci seviye ön bellekle birlikte daha verimli çalışıyor.

 

Overclock’a Uygun

200 MHz temel saat hızı yanında 15 çarpanıyla 3 GHz’ erişen Phenom II X4 940, AMD’nin başlangıç frekansı olarak oldukça iddialı geldiği bir ürün oldu. Aklımızdan geçen düşünce, 3,5 GHz’e kadar fabrika hızına sahip Phenom II işlemcileri bu sene piyasada görebileceğimiz yönünde.

{pagebreak::Rakip: Intel Core 2 Quad}

Dişli Rakip

Şu anda Phenom II X4 940‘ın en büyük rakibi Intel’in Core 2 Quad ailesinin son üyeleri. Core i7 tarafında da ekonomik rakipler var fakat bu noktada platform maliyetini hesaba kattığımızda, basit bir CrossFire çözümü kurayım derseniz, kontağı anakart için 300 dolar ve yanında DDR3 bellekle açıyorsunuz. Dolayısıyla biz de test merkezimizdeki birçok testte gördüğünüz Intel Core 2 Quad Q9550 işlemcisini kullandık. Bu işlemcide 12 MB önbellek ve 2,83 GHz çalışma frekansı bulunuyor. Fiyat olarak ise yurt dışıyla kıyasladığımızda Phenom II X4 940‘tan biraz daha (15-20 Euro) daha pahalı.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test sistemlerimizi, Intel ve AMD‘nin dostluk mütarekesi olan CrossFireX teknolojisini destekleyen anakartlarda yapmak istedik. Her iki platformda da fiyatları ve yetenekleri birbirine sistemleri kullandık. İki tane 8x PCI Expreess veriyolu barındıran sistemler için Intel tarafında MSI P45 Platinum, AMD tarafında ise Gigabyte GA-MA790GP-DS4H tercih ettik.

Geri kalan bileşenlerde ise bellek olarak OCZ tarafından sağlanan 2×1 GB DDR2 Platinum bellekleri 5-5-5-15 gecikme süreleriyle kullandık.  Güç kaynağımız ise 1500 Watt In Win Commander olarak kullandık. Ekran kartlarımız ise bir tane Sapphire ve bir tane de PowerColor olmak üzere HD 4870 modelleriydi ve sürekli CrossFire olarak çalışıyorlardı.

Şimdi testlere geçelim.

{pagebreak::wPrime}

{pagebreak::Super Pi}

 

{pagebreak::WinRAR}

{pagebreak::Everest CPU – 1}

{pagebreak::Everest CPU – 2}

{pagebreak::7Zip Sıkıştırma}

{pagebreak::7Zip Açma}

{pagebreak::3D Mark Vantage}

{pagebreak::3D Mark Vantage – CPU}

{pagebreak::Cinebench – Tek Çekirdek}

{pagebreak::Cinebench – Çok Çekirdek}

{pagebreak::Everest Bellek Okuma}

{pagebreak::Everest Bellek Yazma}

{pagebreak::POV-Ray}

{pagebreak::DivX Sıkıştırma}

{pagebreak::PC Mark Vantage}

{pagebreak::PC Mark Vantage – Ayrıntılı Skorlar}

{pagebreak::Yorumlar}

İşlemci Sağlam!

Testlerden gördüğünüz üzere eşit platformlarda, yer yer saat hızının yerine göre de verimli mimarinin getirisiyle Core 2 Quad Q9550‘yi geride bırakabiliyor. Aradaki fiyat farkına baktığımızda ise Intel’in işlemcisinin Avrupa’da 10 Euro daha pahalı olduğunu görüyoruz.

AMD’nin Geri Dönüşü

AMD, bu defa bir şeyler yapmış. Phenom II‘nin piyasaya girişinde sunduğu ürünlerle kullanıcıları (ve bizleri) oldukça etkiledi. Her ne kadar Core i7 seviyesinde bir çözüm sunmasa da, Core 2 Quad serisini sonraki işlemcilerle daha da zorlayabilir. Bunun yanında yine kullanıcılara sunulan Dragon platformu anlamında da AMD gayet başarılı bir iş çıkartmış durumda. Tabii Dragon’un temelini oluşturan 790GX yongasının gerçekten işe yaradığını görmek için uzunca bir süre beklemiş olduk; ama buna değdiğini düşünüyoruz. Özellikle de SB750 ile gelen ACC (gelişmiş saat kalibrasyonu) şu sıralarda süregiden overclock çılgınlığının ibresini AMD’ye doğru çevirmeye başladı.

Platform İncelemesi Yakında

ShiftDelete.Net olarak AMD’yi Phenom II’de yarattıkları sıçrama sebebiyle kutlarken, yeni modelleri görme konusunda sabırsızlandığımızı da belirtiyoruz. Her ne kadar Inte Core i7 seviyesinde bir çözüm sunulmasa da, orta seviyede ve trilyonlar harcamayacağınız oyun sistemlerinde Phenom II’ye yer açmanızı öneriyoruz.

Yakında yapacağımız platform testlerinde Intel Core 2 Quad işlemciler ve P45 yongasının mı yoksa AMD Dragon’un mu daha iyi sonuçlar verdiğini inceleyeceğiz.

:: Phenom II AMD’yi kurtaracak mı?