Avrupa’nın en büyüğü olacak Doğu Anadolu Gözlemevi veya kısa adıyla DAG Teleskobu için geri sayım başladı. Bir süredir devasa boyutlardaki lenslerin yurt dışında üretiminin tamamlanması bekleniyordu. Zira Covid-19 pandemisi nedeniyle bu tip projelerin planlanan tarihleri en az bir iki yıl sarktı. Fakat önümüzdeki Ağustos ayı itibariyle test süreci başlıyor.
Doğu Anadolu Gözlemevi Teleskobu için geri sayım başladı!
İlk olarak Atatürk Üniversitesi tarafından hayata geçirilen proje neticesinde Erzurum’un Palandöken ilçesinde 3.170 metre rakımda 2012 yılında inşa edilmeye başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi içerisine Avrupa’nın en büyük teleskobu yerleştirildi.
Bu teleskobun lensleri özel olarak İtalya’da üretildi. 4 metrelik özel kaplamaya sahip aynası ise Rusya’dan getirtildi. Yani tüm dünyadan son teknoloji ürünler bilim insanlarının isteği üzerine toplandı. Bu sayede de hem Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük kızılötesi teleskobu kurulmuş oldu.
NASA yayınladı: İşte James Webb’den yeni renkli fotoğraflar
Başlangıçta 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanıyordu. Ancak belirttiğimiz gibi pandemi gibi sorunlar tüm işleyişin sarkmasına neden oldu. Bu nedenle açılışı da ilk önce 2021 yılına, sonra da 2022’ye ertelendi. Fakat bu bekleyiş nihayet sonlandı. Çünkü Ağustos ayında ilk testleri yapılacak.
Fakat bu gözlemevini erkenden ziyaret etmek isteyenler için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank güzel bir haber verdi. 22-23 Temmuz günlerinde Erzurum’un Palandöken ilçesinde, Doğu Anadolu Gözlemevi’nin bulunduğu konumda bir gökyüzü gözlem etkinliği düzenlenecek.
4 metrelik lenslere sahip kızılötesi teleskoplar olmasa da gökyüzü ve uzay oldukça net bir şekilde gözlemlenebilecek. Bu etkinliğin bir benzeri de 9-12 Haziran tarihleri arasında Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilmişti.
Bizzat katılım sağladığımız videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Aslında bu tarz etkinlikler çok daha önceleri Türkiye’nin dört bir tarafında yapılmalıydı. O anlamda biraz geç kalındı ama umarım bundan sonra planlı bir şekilde bu tarz etkinlikler yaygınlaştırılarak devam ettirilir. Kendimizi, dünyamızı ve dahi tüm evrenin yaratılışını daha iyi anlayabilmemiz için gökyüzünü incelememiz şart. Gökyüzüne ilgi duyan, gökyüzünü tanımak isteyen ve ileride bu anlamda kendini geliştirecek olan insanları yetiştirebilmemiz için şimdiden özellikle çocuklara ve gençlere gökyüzü inceleme fırsatı tanımalıyız. Avrupa’nın en büyük teleskobunun Türkiye’de kurulmuş olması büyük bir şans ve büyük bir gurur. Bu teleskoptan hakkıyla faydalanacak olan gökbilimciler, astronomlar, astrofizikçiler yetiştirmeliyiz; tabi bunun için de her şeyden önce bunlara ilgi duyan çocuklara ve gençlere ulaşmalıyız.
Gök e bakmak, sadece ve sadece, Geçmişe bakmaktır, Mesafe demek , zaman farkı demektir, Bize en yakın, dibimizdeki yıldız, Güneşin bile sekiz dk. Öncesine bakıyorsak, Varın gerisini, siz düşünün. Gök/Evren, Nostaljik Koca bir sinema perdesidir..
Gerçek, zamanda şu anki eşlenik evrenimiz, acaba, Nasıl, Ne halde ve Ne durumda?????
Bakıp da, bize Dört milyar yıl uzaktaki “O “ Galaksinin, hala orada, hala o halde, hala o yerde ve hala gördüğümüz şekliyle olduğunu kimse düşünmüyordur herhalde…
Gerçek Evren nasıl ve ne şekilde, hiç bilemeyeceğiz..
Ondan sonra da dönüp soruyorlar, “Simülasyonda olabilirmiy mişiz?? “ Simülasyondan, kasıt, “Sanallıksa”
“Biz Simülasyonun zaten dibiyiz.”
İyi günler diliyorum.abd nin en büyük yalanı aya gittik,,i curutmenin ve gidilmedigini ispatlama in tek yolu,,Nasa nın yazılı ifadelerinde de yer aldığı gibi,,aya götürdükleri 4 tekerlekli akülü arabayı,,ay da biraktiklari.lutfen bu yeni teleskopunuz ile,,bu aracın olmadığını ve aya gidilmedigini kanıtlayarak,dünyaya ve insanlığı,bu utanmaz ve büyükçe yalanı açığa çıkarma önceliğini kazanın.