Otomotiv sektöründe son yıllarda birçok farklı alanda yenilikçi denemelerin yapıldığını görüyoruz. Fabrika çıkışlı garantili ikinci el otomobil satışı da buna dahil. Türkiye’de de binek araçların artan satış fiyatı nedeniyle bir süredir bu alana yönelik istek vardı. Bugün ise Renault, iç pazara öncülük eden adımı attığını söyledi.
Renault, fabrika çıkışlı garantili ikinci el otomobil satacak!
Covid-19’u unutmaya başladığımız bu günlerde otomotiv başta olmak üzere tüm teknoloji sektörü pandeminin ardında kalan enkazı temizlemeye çalışıyor. Öyle ki çip üretimi ve lojistik sektörü hala yoluna girmiş değil.
Dolayısıyla sıfır otomobil üretiminden satışına kadar her bir alanda aksamalar devam ediyor. Otomotiv devleri de çareyi 2. el binek araçları elden geçirmekte görüyor. Öyle ki bir süredir Fransa ve İspanya’da fabrika çıkışlı ikinci el otomobil satışı yapılıyor.
Bugün Emre Peynirci’nin paylaştığı habere göre, Bursa’da üretim yapan Oyak Renault önümüzdeki yılın nisan ayında deneme üretimine başlayacak. İlk etapta 6 yaşına kadar ve Türkiye’de üretilmiş olan ikinci el otomobillerin satışını yapacak.
Daha sonra ithal modeller devreye girecek. Tabii önümüzdeki yıl diğer yerli üretim yapan markaların da bu sektöre girdiğini, hatta yaş aralığının arttığını görebiliriz. Fakat şu an için kesinleşen tek şey Renault’un yılda 30 bin otomobili sıfır gibi olacak şekilde yenileyip garantili bir şekilde satışa sunacağı.
Potalsiyel aralığa baktığımızda ise şu anda Türkiye’de aktif trafikte 600 bine yakın 0-6 yaş arası Clio, Megane, Symbol ve Captur gibi Renault modelleri olduğunu görüyoruz. Ancak her ne kadar yoğun talep olacağı şimdiden aşikar olsa da tek başına bir markanın piyasayı canlandırması oldukça güç.
Fakat yerli üretim yapan diğer markaları da işin içine kattığımızda sektörde kalıcı bir etki yapabileceğini görüyoruz. Ancak Türkiye’de trafikte yer alan 13.8 milyon binek otomobilin yüzde 40’ının hurda olduğunu hatırlatmak lazım.
Markaların fabrika çıkışlı garantili ikinci el otomobil için kullanabileceği 0-6 yaş arasına giren araçların sayısı ise kabaca 3.7 milyon civarı diyebiliriz. Aktif trafikteki 13.8 milyon binek otomobilin yaşlara göre dağılımı şu şekilde:
- 1 yaş altı: Yüzde 1.26
- 1 yaş: Yüzde 4.21
- 2 yaş: Yüzde 4.24
- 3 yaş: Yüzde 2.07
- 4 yaş: Yüzde 3.47
- 5 yaş: Yüzde 5.66
- 6 yaş: Yüzde 5.73
- 7 yaş: Yüzde 5.16
- 8 yaş: Yüzde 3.86
- 9 yaş: Yüzde 4.30
- 10-15 yaş arası: Yüzde 20.04
- 15 yaş ve üzeri: Yüzde 40
Trafiğe kayıtlı otomobillerin markalara göre dağılımı – Mayıs 2022 TÜİK
- Renault : yüzde 16,2
- Fiat : yüzde 14,8
- Volkswagen : yüzde 12,8
- Toyota : yüzde 7,1
- Hyundai : yüzde 6,2
- Dacia : yüzde 5,1
- Honda : yüzde 3,8
- Mercedes-Benz : yüzde 3,7
- Citroen : yüzde 3,4
- Kia : yüzde 3,2
- Ford : yüzde 2,8
- Skoda : yüzde 2,7
- Audi : yüzde 2,7
- BMW : yüzde 2,5
- Nissan : yüzde 2,4
- Opel : yüzde 2,1
- Seat : yüzde 1,8
- Peugeot : yüzde 1,7
- Volvo : yüzde 1,3
- Cupra : yüzde 0,5
- Diğer : yüzde 3,2
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
İyice artıkcı yaptılar bizi
Şu vergilere indirim yapsınlar daha iyi yabancı arabaların Türkiye’ye giriş fiyatları ucuz malesef bizim ülkemizde iki katı oluyor sebebi sağolsun devletimiz vergi sayesinde 2 araba parasını kendine almış oluyor neden bu ülke yıllardan beri kendi arabasını üretmesini istemediği nurdan belli yani demem o ki Avrupa’da arabalar neden ucuzda burda pahalı çünkü devletleri bizim gibi 2 araba parası vergi almıyor ve 2.el arabalarda sudan ucuza satılıyor bilmem anlata bildimmi kalın salıcakla
Bence muazzam bir hareket evet firmalar kar amaçlı hareket edecekler tüketici ne kadar memnun olacak bilinmez aancak dünya genelinde “en yenisini almak, kullanmak modası” üzerine yaratılan tüketim alışkanlığının değişmesi gerekiyor… hiç yokken yaratılan ihtiyaçlarla deliler gibi tüketmenin ne bir sonucu ne de sonu var!
Bize bunu layık gören hükümete saygılarımı sunarım
Gotu boklu Gürcistan Batum adamlar ne lüks hayat yaşıyor
Piyasada satılan ağır hasar kayıtlı ve pert e çıkmış araçlar nasıl toplanıp yapıldığını bilmediğimiz halde satılırken vede piyasa fiyatlarının çok az altında satılırken orjinal patçaları ile tamamen yenilenmiş ve garantili satılacak olan araçlar fiyat avantajı sağlarsa başarılı bir olay olacağına inanıyorum bende araç almak için bunu bekliyorum
Peki şimdiden hasarlı alıp bekleyip fariksya yaptırmak mi yoksa farbirakadan çıkacak olan modeli mi almalı hangisi daha avantajlı olur sence?
Ne hale geldik 40 yaşında ki bir araç 10000 lrde o parayı bir araya getirmek ne zor Türkiye de
Sıfır araçlarını uygun fiyata satsalar bunlara gerek kalmaz.
Satıcıyla alakası yok. Ötv ve zincirli kdv vergisi araç fiyatının çoğunluğunu oluşturuyor. Arakadaşın biri gürcistanda lüks araçla yaşıyorlar diye. Doğru buradaki 400000 tllik aracı orada rahatlıkla bizim para ile 40000 tl ye alırsınız. Fiyatlar tamamen devlet vergilendirmesiyle alakalı
Tebrik ederim Başarılı bir girişim devamını diliyorum
otoplus satıyo zaten garantili 2. el
Şu rezalete bak ! Elin oğlu bedavaya çatır çatır arabaya binerken bize reva görülen içi boş baklava yağı alınmış süt peynirimsi zımbırtı vs den sonra sıfır görünümlü 2. el otomobil.
Her markada olursa daha iyi olabilir geçerli bir fikir kesinlikle katılıyorum
Çok iyi olur 0 araba alamayanlar için garantili güvenli araç alabiliriz
Hindistan bunu beğendi
Hurdalara ne zaman yapip bindirecekler bakalim
Avrupa’da 0 ve 2 el arasında uçurum var ve yenileme bir nebze anlaşılabilir…. Türkiye’de 2. El araçlar 0 dan pahallı birde yenileme maliyetini koyunca nasıl olacak bu iş? Ben işin içinden çıkamıyorum çıkabilen varsa anlatsın.
Umarım onu da yetkili namuslu bayiler üzerinden satmazlar..,,!!!!!!
Bu ülkede ÖTV kalkmadığı sürece hiçbir şey olmaz. Aracın ötvsiz fiyatı 285 bin. ÖTV li fiyatı 607 bin. Böyle bir insafsızlık olurmu ya. Bukadarda vergi mi olur?
TOGG açın halinden ne anlar 😀
şunu yapsınlar avrupadan araç getirmek 1 yıllığına serbest olsun ama 2el varya piyasa ne çöker
Ne düşüneyim 2 yil önce 150 t l sıfır olan araç 7 kat artmış çöplük araçlar şu anda 300 bin T L insanları bu duruma getiren utansın