Geçen ay bahsettiğimiz "Dergi Savaşları" şiddetlenerek devam ediyor. Fiyatı neredeyse 6 YTL’yi bulan dergilerin hedef kitlelerinin büyük çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor. Öğrencilerin, çıkan bütün dergileri almak gibi bir lüksü yok. Dergiler arasındaki rekabet hem eklere hem de dergi ile beraber verilen CD/DVD’lere yansıyor. İşte Türkiye’deki bilgisayar dergilerinin Mart sayıları.
PCNet
PCNet, kapak konusu ile bizi şaşırtmış durumda. Genelde son kullanıcıya yönelik faydalı kapak konularına alıştığımız derginin bu ayki kapak konusu, her şirkete bir web sitesi. Bu konu, uzun zaman önce de gündeme gelmişti ancak web sayfası sahip olmanın ne demek olduğunu bilmeyenler için bu konunun gündeme gelmesi herhangi bir şeyi değiştirmemişti.
Dergi içeriğine geçmeden önce derginin giriş sayfasında diğer rakip dergiler hakkındaki iddiaların PCNet’e yakışmadığını ve bu sayfalarda eskisi gibi okurları güzel ve iyi konulara yönlendiren yazılar görmek istediğimizi hatırlatalım.
Dergide ileri teknoloji ürünler yakın markaja alınırken sitemizde de sık sık yer verdiğimiz Barcelona’daki 3GSM fuarından da bilgiler alabileceksiniz.
Donanım sayfalarında ise okuyucuları iki güzel test karşılıyor. Fiyatları düşen 19 inçlik LCD monitörler ve kapasiteleri artan 2.5 inçlik sabit disklerin karşılaştırmalı testini bulabilirsiniz.
İnternet sayfalarında ise sesli iletişimin yükselen markası Gizmo’dan ve SDN okurlarının da yakından takip ettikleri MSN Space hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Derginin Internet Explorer 7 Beta 2’den bahsetmesi iyi güzel ama güvenlik açıklarından bahsetmemesi ise ilginç. Dergi ile beraber bir DVD ve 3 tane de CD veriliyor. Bu eklerde toplam 8 adet tam sürüm yer alıyor.
Bu arada PCNet ve SDN ile ilgili güzel bir haberi önümüzdeki haftalarda duyurmayı planlıyoruz.
Web: http://www.pcnet.com.tr
Fiyat: 5.9 YTL
Chip
Yenilenen web sitesi ve değişen tasarımı ile gerçekten göz dolduran Chip, içeriği ile de bu ayın en popüler dergileri arasında yer alacak gibi. Dergiyi alanlar, Chip’in 10. yılı nedeni ile dağıtılan hediyelerden de nasiplenme şansı bulacaklar. Kapak konusu ise dikkatimizi çeken ve güncel konulardan biri; Mobile Win XP. İşletim sistemini bir USB belleğe nasıl sığdıracağınızı ve acil durumlarda nasıl kullanacağınız, adım adım açıklanmış.
PCNet gibi, Chip de Internet Explorer 7’ye geniş yer vermiş durumda. Sekmeli tarayıcının nihai sürümü, gerçekten de çok ses getireceğe benziyor. En azından dergiler, bu konuda fazlasıyla gazlı 🙂
Bill Gates’in Türkiye ziyareti ile ilgili konulan fotoğraf ise bizi bizden almaya yeten içeriklerden biriydi. Yine sitemizde de bahsettiğimiz CES (Son kullanıcı elektroniği fuarı) ile ilgili bilgilerin yer aldığı dergide Intel’in yeni eğlence platformu Viiv hakkında da bilgiler verilmiş.
Office 2007 başlığını ilk kullanan dergi olan Chip, bu güncelliğini Google’ın gelecek projeleri ve popüler iPod yazılımları ile de desteklemiş. Diğer dergilerde olmayan yazılım testlerine Chip’te sık sık rastlamamız mümkün. Bu ay, CD ve DVD’den veri kurtarma yazılımları kapışıyor.
Plazma ve LCD TV’leri satın alırken bilmeniz gerekenlere yer veren Chip, bir DVD ve 2 CD veriyor. Bu medyalarda toplam 3 tane ücretsiz tam sürüm bulabiliyorsunuz.
Web: http://www.chip.com.tr
Fiyat: 5.9 YTL
Byte
Son zamanların yıldızı giderek parlayan dergisi Byte, bu gelişmeyi hem içeriği hem de çift katmanlı DVD’sine borçlu olsa gerek. 8.1 GB’tan bahsediyoruz. Bu rakama, satış rakamları diğer dergilere oranla daha fazla olan Chip ve PCNet henüz ulaşamadı.
Byte’ın kapak konusu oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Evde video. Fiyatı düşen video kaydedicilerle arşivinizi en güzel şekilde oluşturmanız ve düzenlemeniz için bilmeniz gerekenlerin anlatıldığı dergide bu konu için gerekli olan yazılımları DVD’de bulabilirsiniz.
Faydalı ipuçlarını beğeneceğinizi tahmin ettiğimiz dergide ilginç pratik uygulamalar yer alıyor. Örneğin web kameranızı kullanarak evinize güvenlik sistemi kurmak gibi. Beğendiğimiz bir diğer konu da internet üzerinden yayın yapan bir radyo kurmak için bilinmesi gerekenlerin anlatıldığı yazı.
Yazın yaklaşması ile birlikte çektiğiniz fotoğrafları evinizde bastırmak için bir foto yazıcı almak istiyorsanız Byte’ın bu sayısındaki testi mutlaka incelemelisiniz. Donanım sayfasında yakından incelenen ürünler ise oldukça ilgi çekici. Derginin fiyatı ise 5,5 YTL olarak diğer dergilerden daha düşük.
Byte ile ilgili dikkatimizi çeken bir diğer gelişme de web üzerinden satın alınan PC dergileri arasında en fazla tercih edilenlerden olması. D&R’ın yalancısıyız. Byte’ın tasarımına yön verenler yorumlarımızı ne kadar ciddiye alır bilmiyoruz ama yine de söylemeden geçmeyelim istedik. Bu içeriğe bu tasarım, eksik kalıyor gibi. Özellikle de kapak tasarımında ciddi değişiklikler yapmanın zamanı geldi.
Web: http://www.byte.com.tr
Fiyatı: 5,5 YTL
PC Tech
Dergilerin kızışan rekabeti verilen DVD’lere yansırken PC Tech’in neden hala CD’lerde ısrar ettiğini anlamış değiliz. 2 CD ile verilen dergi, ipuçlarını kapak konusu olarak belirlemiş. Bu ipuçlarını CD’de paylaşan derginin bizi şaşırtan konularından biri de internetten arkadaş bulmakla ilgili. Gördüğümüzde, "Acaba, biz mi yanlış okuduk" demekten kendimizi alamadık. Siberalem.com’un bir haftalık Gold üyeliği de dergiyi alanların yalnızlıklarına son vermek için tuz, biber oluyor. MSN 8 ya da MSN Live’ı mercek altına alan dergide Internet Explorer 7 de kendine yer bulmuş. Dikkatimizi çeken bir diğer konu da E-posta adabının anlatılması.
PC Tech’in donanım sayfalarında ise SDN okurları tarafından da merak edilen "Hangi webcam’i alalım" sorusuna cevap veren bir karşılaştırmalı test bulunuyor.
Derginin kapak tasarımına ise diyecek söz bulmıyoruz. Son birkaç aydır harika kapaklarla çıkan derginin grafikerini de buradan tebrik ediyoruz.
Web: http://www.pctech.com.tr
Fiyat: 5,5 YTL
PC World
Henüz aktif bir web sitesi olmayan PC World, kapağını gören herkesi cezp ediyor. PC World’ün web sayfası ise yılan hikayesine döndü. Şu anda http://www.pcworld.com.tr adresi ODTÜ’nün alan adı yönetim sayfasına gidiyor. İçimizden "Be adamlar, ülkemizde kaç çeşit PC World dergisi çıkıyor da bu adresi acaba kime versek diye düşünüyorsunuz" diyesimiz geliyor ama neyse…
Derginin içeriğine geçmeden önce dakikalarca kapağındaki yazıları okuyabiliyorsunuz. Köşe yazarlarını severek okuyacağınıza şüphemiz yok. Dergi, her ne kadar USB bellekleri kapak konusu yapsa da aslına bakılırsa diğer içerikler daha da ön plana çıkıyor. İlginçtir, web üzerinden arkadaşlık konusunda PC World de değinmiş. Okunmasını tavsiye ettiğimiz bir diğer yazı da MAC OS’un PC’lerde çalıştırılması ile ilgili bir yazı.
Web sayfası sahip olmak isteyenler eğer bu konuda herhangi bir birikime sahip değillerse PC World ile beraber verilen DVD’deki hazır tasarımlardan yararlanabilirler.
Aynı dergi gurubunda olduğundan tıpkı Byte gibi PC World de çift katmanlı DVD vererek 8.1 GB’lık geniş bir içeriği dergi ile beraber ücretsiz olarak veriyor.
Donanım yazılarında biraz daha üst seviye kullanıcılara hitap eden dergi, cep telefonu kullanıcıları için de güzel bir yazı ile cep telefonundan PC’yi uzaktan kontrol etmenin yollarını açıklıyor.
Web: http://www.pcworldturkiye.com
Fiyat: 5.5 YTL
Yeni kardeş geliyor
PC dergileri giderek kan kaybederken ve bu kaybı hediyeler, değişik kampanyalar ile kapatmaya çalışırken aralarına yeni bir derginin daha katılması gerçekten de ilginç. Adı Hardware Plus. Dergi, şu sıralar bayilere çıkıyor olması lazım. Elimize geçmediği için bu yazıya yetiştiremedik. Dergi ekibine başarılar diler, uzun soluklu olmasını orta ve üst seviye donanım yazılarında özelleştiği için en kısa zamanda hedeflediği kitleye fayda sağlamasını diliyoruz.
Sizin yorumlarınızı da bekliyoruz
Dergiler hakkında ilk bakışta edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaştık. Ama asıl beklediğimiz yorumlar ise sizlerden. Dergiyi satın alan SDN üyeleri de kendi yorumlarını bu sayfaya belirtirlerse seviniriz. Zira biliyoruz ki, buradaki yorumları birçok dergi yöneticisi ilgi ile takip ediyor. Bekleyen sadece bizler değiliz 😉
SDN
PC World’ü kaliteli buluyorum. Bu ay Byte ve PC World alacağım.
Ben yılların Pcnet’cisi olarak merak ettiğim husus; o diğer dergiler hakkındaki yazı… Pcnet yapmazdı öyle şeyler ama vardır bi bildikleri…Ne yazmışlar acaba? :eek
Chip dergisindeki mobile XP yazısı ilgimi çekti açıkcası buna ek olarak da bir de yanılmıyorsam kendi sitelerinde gördüm web tasarım ile ilgili bir ekleri de var. O da oldukca güzel, kapsamlı. Bence ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Sanırım bu ay gönlüm hepsinden yana ama mali açıdan CHİP diyorum. Okuyunca yorumlarımı yazarım dostlarım.
Mobile XP için dergiyi alma yane burada orjinali var. http://www.tomshardware.com.tr/howto/20050916/index.html
Pc World’ün içeriği gerçekten kaliteli oluyor. Byte almadım hiç bilmiyorum. Chip’in yazılmasına sanırım çok erken başlanıyor. Genelde içinde önceki ayın ilk günlerinden haberler, yazılımlar oluyor. PcNet’i ise çok taraflı buluyorum. Bazı markaları fazla öne çıkarıyor. Chip’te de bariz bir şekilde var bu tutum.
bu dergilerin acaba abonelik için en uygun olanı hangisi onlar hakkında da bir inceleme yapabilir misiniz koşullar, gecikme, ücret politikası en iyi hizmet v.s. tşk
ii olmuş