Max Planck Enstitüsü, Georg August Üniversitesi ve Sonneberg Gözlemevi’ndeki bilim insanlarının hazırladığı yeni bir araştırma makalesi yayınladı. Araştırmacılar, daha önce astronomlar tarafından keşfedilmeyen 18 ötegezegen olduğunu ortaya koydu. Yeni keşfedilen gezegenlerden 2 tanesinde su olduğu ve uzayda yaşam ile ilgili ipuçları içerebileceği açıklandı.
Uzayda yaşam var mı? Bilim insanları 2 yeni gezegen keşfetti
Keşfedilen 2 gezegen hakkında merak uyandıran şey, kayalık bir çekirdek olan Europa’ya olan benzerliği olarak nitelendiriliyor. Diğer 2 gezegenin yıldızlarına Europa ve gezegeninden daha yakın olduğu belirtiliyor. Bu nedenle bilim insanları, gezegenlerin yüzeyinin büyük olasılıkla sıvı su ve buhar arasında bulanıklaştığına inanıyor.
Bilim insanları, sistemdeki dış gezegenlerin atmosferleri hakkında araştırma yapmak için ideal olduklarını belirtti. Daha derine inmek için araştırmacılar, Hubble ve Spitzer uzay teleskopları tarafından yakalanan sistem verilerine baktı. Gezegenler çok yakın olduklarından, gökbilimcilerin “geçiş zamanlaması varyasyonları” adını verdikleri durum meydana geldi. Geçiş zamanlaması varyasyonlarının gezegeni yörüngenin normalde onu oraya götüreceği zamanda görünmediği anlamına geldiğini belirtmekte fayda var.
Dünya’yı bu açıdan hiç görmediniz! İşte o fotoğraflar
Japonya'nın özel uzay görevi Hakuto-R, Dünya'nın yeni görüntülerini gönderdi. Ay'a fırlatılan araç, oldukça ilginç kareler yakaladı.
Dünya’yı bu açıdan hiç görmediniz! İşte o fotoğraflar
Japonya'nın özel uzay görevi Hakuto-R, Dünya'nın yeni görüntülerini gönderdi. Ay'a fırlatılan araç, oldukça ilginç kareler yakaladı.Araştırmacılar, bu durumda bir sistemdeki gezegenlerin geçişine bakılarak toplanan herhangi bir verinin hiç bir şekilde senkronize olmayacağının altını çizdi. Bununla birlikte araştırmacılar, su birikintisine sahip gezegenlerin keşfinden sonra Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarından toplanan verilere bakarak yedi yıllık bir zaman çizelgesi oluşturmayı başardılar. Bu sayede Kepler’de bulunan dünyalar hakkında daha fazla ayrıntı elde edildi.
Konu hakkında açıklama yapan bilim insanı Björn Benneke, “Daha önce Dünya’dan biraz daha büyük olan gezegenlerin, Dünya’nın ölçeklendirilmiş versiyonları gibi büyük metal ve kaya topları olduğunu düşündük ve bu yüzden onlara süper Dünyalar adını verdik. Ancak, şimdi bu iki gezegenin, Kepler-138c ve d’nin doğaları gereği oldukça farklı olduklarını gözlemledik. Hacimlerinin büyük bir kısmı muhtemelen sudan oluşuyor. İlk kez astronomlar tarafından uzun süredir var olduğu teorize edilen bir tür gezegen olan su dünyaları olarak güvenle tanımlanabilen gezegenleri gözlemliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.