Bu haberi okuyorsanız muhtemelen başlık ilginizi çekti ve sizde sorunun farkına vardınız. Evet teknoloji hayatın her alanına yayılmış durumda. Örnek vermek gerekirse bu haberi yazan kişinin işi tamamen sürekli gelişen ve yenilenen teknoloji evreniyle alakalı. Ancak bu durumun aşırıya kaçması kişilerde bazı bozukluklara yol açıyor. İşte bu yüzden bu hafta biraz teknolojiden arının ve hayatı dinleyin. İşte sizler için “Teknoloji detoksu nasıl yapılı?” sorusunun cevabı…
Adım adım teknoloji detoksu nedir ve nasıl yapılır?
Teknoloji detoksu nedir sorusuyla başlarsak aslında bir nevi hayata tekrar yoğunlaşma evresidir diyebiliriz. Özellikle iş ve okul hayatlarımızın artık tamamen online düzene geçtiği bu günlerde artık kalem ve kağıt ile not almak yerine tabletler ve onların sanal kalemlerini kullanıyoruz. Bu durum ilerleyen süreçlerde kişilerde kalıcı hasarlara neden oluyor. Örneğin her bildirimde telefona bakma hastalığı gibi ilk görünüşte basit ancak gündelik hayatta sorun çıkaran alışkanlıklar gibi.
Sorunu anladık. Peki bu teknoloji detoksu nasıl yapılır? Hayat bu denli teknoloji ile birleşirken ben nasıl teknolojiden uzak durabilirim? Aslında bu sorularında cevapları oldukça basit. Evet işiniz, okulunuz, akademik hayatınız teknolojiye bağlı olabilir. Ancak akşam sosyal medya platformlarında sadece yapacak bir aktivite bulmadığınız için harcadığınız vakitleri düşünün. İşte tamda bu sıralarda teknoloji detokslarını uygulayacaksınız.
Öncelikle telefonunuzun bildirimlerini kapatmakla başlayın. Boşverin Instagram’daki fotoğrafınızı kim beğenmişse beğensin. Ona bakarak neden vakit kaybedelim ki? Öncelikle bir plan oluşturun ve bu plan dahilinde ilerleyin. İş ve akademik hayat gibi gerçekten teknolojiye ihtiyaç duyacağınız saatleri ve telefonunuz için “alo desin yeter” saatlerini belirleyin. Tabi bu notları bir uygulama yerine gerçek kağıt kalem ile tutun.
İkinci olarak yemek yerken video izlemek yerine yanınızda o an varsa aile üyeleri veya arkadaşlarınız onlarla sohbet edin. Eğer kimse yoksa dışarı çıkın ve bir parkta akıp geçen insanları veya güzel manzaraları izleyerek yemeğinizi yiyin. Hayatın akıp gittiğinin farkına varın.
Üçüncü olarak ekran karşısında olmadan eğlenmenin yeni yollarını arayın. Bir hobi edinin mesela. Bir müzik aleti çalmayı öğrenin, spor yapın, puzzle gibi kendin yap oyunları oynayabilirsiniz. Tüm bu adımları yaptıktan sonra geriye sadece kararlı olmak kalıyor. Unutmayın her bildirimde telefona bakma zorunluluğunuz varsa aslında siz kabul etmeseniz de sizin ipinizi bu cihazlar tutuyor demektir.
Peki siz teknoloji detoksu hakkında ne düşünüyorsunuz?