Artan kur ve vergi oranları ile birlikte sıfır telefon almak giderek zorlaşıyor. İkinci el telefon almak bu durumda yapılacak en mantıklı seçeneklerden bir tanesi. Ancak işin bir de farklı boyutu var. Replika yani sahte, fake telefonlar. Aktif bir sosyal medya kullanıcısıysanız çok büyük ihtimalle replika telefon reklamlarına denk gelmişsinizdir. Peki replika telefon gerçekten alınır mı? İşte sizin için cevabımız…

Replika, sahte telefon alınır mı?

Haberimizdeki sebepleri sıralamadan önce bu soruya net cevabımızı verelim. Tabiki de hayır. Biz ShiftDelete.Net ailesi olarak hiçbir kullanıcıya replika, sahte telefon almayı ve kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü en başta bu telefonlar sizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehdit ediyor.

Replika telefon dediğimiz cihazlar aslında Çin gibi ülkelerde eski cihazların sağlam parçalarının bir araya getirilerek oluşturulan telefonlar. Bu bazı kullanıcılar için “aa tamam işte eski telefonları bir araya getirip yeniden yapıyorlar demek ki zararlı değil” algısını oluşturmakta. Bu algı tamamen yanlıştır. Şunu unutmamak gerekir: Bir telefon için özel olarak üretilen bir parça başka bir telefonda doğru çalışmaz.

Google, ChatGPT’den iki kat güçlü yapay zeka geliştirdi!

Google, ChatGPT’den iki kat güçlü yapay zeka geliştirdi!

Google DeepMind CEO'su Gemini hakkında konuştu. ChatGPT'yi geçeceğini belirten CEO, sürpriz özellikler sunacaklarını söyledi.

Bahsi geçen bu eski parçalar bir araya geliyor ve merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde o dönem piyasada hangi telefonlar revaçtaysa aynı tasarıma sahip şekilde toparlanıyor. Ve ardından dünyanın çeşitli yerlerindeki toptancılara yollanıyor. Replika cihazlar için herhangi bir tasarım, ar-ge vb. çalışmadan geçmedikleri gibi laboratuvar ortamında da test edilmiyor.

Her telefon bahsi geçen laboratuvar testlerine girmeli. Çünkü elektronik cihazların neredeyse tamamı belirli oranlarda radyasyon yayarlar. Bu radyasyon oranları insan sağlığına zararlı olan eşiği aştığı anda ciddi rahatsızlıklar yaşamanız söz konusu. Replika cihazların yaydıkları radyasyon oranıysa üreticileri tarafından bile bilinmiyor.

Bir diğer husus kaliteden yoksun olmalı. Evet sizin satın aldığınız model örnek verelim dış tasarım olarak bir iPhone 14 Pro Max modeline birebir olarak benziyor olabilir. Ancak asla onun kadar kaliteli olamayacaktır. Çünkü belirttiğimiz gibi bu cihazların donanımları eski telefonlardan oluşmakta. Ayrıca Android sürümleri de en eski sürümler. İşin replika iOS’larına gelirsek onlarsa sadece Android işletim sistemlerine giydirilmiş birer iOS arayüz kopyası. Yani gerçek iOS değiller ve bu imkansız.

Günün sonunda replika telefon alınır mı sorusunu tekrar yanıtlarsak yine “hayır” cevabını alıyoruz. Birçok kullanıcı sadece pahalı telefon kullanıyormuş gibi kendini çevreye lanse etmek istediği için bu teknoloji ve kullanıcı sağlığı düşmanı cihazları alıyor. Açıkçası replika telefonlar yerine satın alabileceğiniz uygun fiyatlı düşük segment Android telefonlar hem replika telefonlardan çok daha kaliteli olacaktır hem de kullanırken sağlığınızdan size şüphe ettirmeyecektir.