Geçtiğimiz günlerde Rusya merkezli Ural Hava Yolları’na ait bir Airbus A320 tipi uçak, bir buğday tarlasına acil iniş yapmıştı. İnişten sonra herhangi bir ağır hasar, ölüm ve yaralanma kaydedilmedi. Peki acil durumda tarlaya sağ salim inen bu uçak tekrar nasıl uçacak? Tarla üstünden kalkış yapabilmesi mümkün mü? Gelin konuya daha yakından bakalım.
Ural uçağı tarlaya indi peki kalkış nasıl olacak?
Rus Ural Hava Yolları’na ait bir uçak, 2019 yılında kuş sürüsüne girmesi ve akabinde motorlarını kaybetmesi neticesinde bir mısır tarlasına acil iniş gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz günlerde şirket, ikinci tarlaya acil iniş vakasıyla karşı karşıya kaldı. Bu seferde uçuş esnasında hidrolik sistem arızası yaşayan bir Airbus A320 buğday tarlasına acil iniş yaptı. İniş sonrasında uçakta ufak çaplı hasarlar oluşurken herhangi bir can kaybı ve yaralanma haberi ise bildirilmedi.
Uçak için nasıl bir yol izleneceği araştırılırken hasarlı bölgelerde uzmanlar tarafından onarılıyor. İniş esnasından motora giren toprağın temizlendiği ve hasarlı motor pervanelerinin de tamir edildiği belirtildi. Ayrıca iniş takımları ve hidrolik sistem arızaları da kısa süre içerisinde tamir edilecek.
Uçağın tarlada bulunduğu alan çitlerle çevrilmiş vaziyette. Toprağın kalkış için yeterli seviyede sertleşmesi beklendiği ve uçağın muhtelif hasarlarının giderilmesinin ardından tarladan kalkış yapabileceği düşünülüyor. Uçağın yanına yer güç ünitesi (GPU) getirilmesi de bu ihtimali güçlendiriyor.
Tarladan kalkış yapmak mümkün mü?
Bu sorunun cevabını örnek bir olayla açıklayalım. Takvimler 1988 yılını gösterirken TACA şirketinin 110 sefer sayılı uçağı, uçuş esnasında teknik bir sorundan ötürü motorlarını kaybetti. Uçuş ekibi durumu olabildiğince düzeltmek için havada çeşitli denemeler yaptı.
Fakat netice değişmedi ve motorlar aşırı ısındığı için yine kapandı. Acil durum ilan eden ekip eldeki şartlar dahilinde geri dönmek mümkün olmadığı için çevrede inilebilecek olası alanlara bakmaya başladı. Sonunda çim kaplı düz bir arazi gören pilotlar uçağı buraya indirdi. Uçağın indiği bu yer NASA’nın arazisiydi.
İnişten sonraki süreçte ise uçağın motorları olduğu yerde değiştirildi. Uçağın profesyonel bir ortamda bakıma ihtiyacı vardı. Bakım için gideceği Moisant Field’a ulaşması için bir miktar yakıt konuldu. Ardından uçak indiği sahadan havalanarak oraya ulaştı. Mart 1989 tarihine kadar aynı şirkette hizmet vermeye devam eden uçak,2016 yılında ömrünün nihayetinde Southwest Hava Yolları’ndan emekliye ayrıldı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Sizce Ural Hava Yolları’nın Airbus A320 uçağı da tarladan kalkış yapabilecek mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Air bus 320 nin tarladan havalanması çok zor. İmkansızdan değil. Uçağın kalabilmesi için run way lazım. Eğer arazi yeterli düzlükte ise tekerleme denk gelen istikamete dar bir run way yapılabilitse, uçak pistte yeterli hıza ulaşabilir kalkar.
Sanırım ilk kez işi bilen biri yorum yapiyor
Oraya uçağın kslkabileceği uzunlukta bir pist yapılır. Kucakta havalanır.
Kalkar zemin iş makinalarıyla hazırlanır iyice sıkıştırılr yeterli mesafe de olursa kalkar
Zemini sertleştirir ve duzeltirseniz ne diye kalkmasin
Belki toprak doğduğu zaman kalkış yapabilir.
muhtemelen donmasını bekleyecekler. Biraz da suladıkları zaman beton gibi buzdan bir pist ortaya çıkar.
Evet tekrar uçar dört tarafına duron pervaneleri takılarak yardım alabilir
Toprak donduğu zaman kalkar.Rusyada bir çok hava alanı toprak zemin.
Mümkün. Minimum mürettebat ve yakıt yüküyle lastik başına düşen basınç 10 ton civarında olur. Normal karayolu bile 15 tonluk basınca dayanabiliyor. Toprak iyice sıkıştırılırsa uçağın ağırlığını taşımaması için bir neden yok.
Ağırlık yine fazla gelirse kalbindeki koltuklar ve sökülebilecek hayatı olmayan parçalar sökülür, ağırlık iyice azalır. Zaten 10 15 dakika ötedeki havalimanina gidecek.. Öyle çok aşırı yakıt yüklemesi olmayacak.
Uçak oradan kalkar, bir sıkıntı olmaz.
Tarlaya asfalt pist yaparlarsa ucak kalkar.
Bence Uçağın kalkış yapacağı bir pist oluşturup ofisten uçağa onadıktan sonra kaldırabilirler
Parçalara ayırıp tırlara yükleyip götürsünler normal bi havalanı olan yerde tekrar birleştirilerek tekrar uçar
Çok film seyrediyorsunuz galiba!!
yahu ne kalkmasi saka mi yapiyorsunuz, kanatlar govdeden ayrilir ve buyuk tirlarla sevkiyat saglanir. ruzgar tribunu tasima islemi gibi
Bence toprak zemin sert olunca ucak rahatlık ile Havanir
Önüne bir tane tır tak çeksin götürsün. Bu uçakları kendi basina çeken insanlar vardı. Tırla zor olmaz.
Kalkmasına kalkar da, asıl soru: O uçağı oradan hangi pilot kaldırır?
Yorumabgerek yok. Motoru bozuk. Mecburi iniş. Sonuçta orada neyinintamir edeceklerbde risksiz havaalanına gidebilecek. Salak bir pilot lazım
Bütün bakımları yapılıp uçmaya elverişli olması durumunda yer şartları uygun olursa evet bu uçak tarladan kalkış yapabilir.
Uçak kalkar asfalt atsın tarlaya kalkış yapilecek yere kadar kalkar
Maşallah herkes uzman. Zeminin sertleşmesi bir şeyi değiştirmez aynı zamanda düz de olması lazım. Yakında düz bir otoyol varsa oraya taşınıp kalkabilir belki veya kanatları sökülüp havaalanına geri taşınabilir.
Hiç bir uçağın kanadı sökülemez gövdeye tam bağlantıdadır uçak kanatları genelde hurda taşınmasında gövdeden kesilir tekrar birleşse bile en ufak basınçta kırılacağı için uçuşa o saatten sonra izin vermezler
Depoya redbul doldur şunlar🤣🤣
Düşük ağırlık ile masrafsız kalkış mümkün
Tarladan kalkış yapması mümkün değil. Havalimanı pistleri bile çok farklı şekilde inşa ediliyor. Küçük bir uçak olsa belki ama devasa bir uçak tarladan kalkamaz. Uçağı oradan kurtarmanın en iyi yolu kırkayak ismi verilen tırın üstüne vinç yardımıyla yerleştirmek ve en yakın havalimanına taşımak. Belki de bu kadar uğraşmak yerine oraya terk edilir atıl vaziyette kalır
Önce tarlaya uçak pisti yapın uçak havalandıktan sonra kazıyın pisti tarlaya devam
Tarlanın zemininde yeterli sertlik elde edilirse, uçağın havalanmasi muhtemel… Kanaatimce.
Araziye detaylı tahkimat yapılırsa,çevre önlemleri de alınırsa tekrar aynı yerden havalanabilir diye düşünüyorum
Kalkış için tarlaya asfalt dökecek
O kadar
Havalimanını tarlaya taşısınlar (!).
Afrika’dan pilot getirecekler uçağı kaldıracak adamlar tarlaya inmede kalkmada tecrübeliler.
JATO ekleseler güzel olur.
Mazot lambası devamlı yanıyor .Köyden 23 km şehire nasıl gideceğimi düşünüyorum.Rusyadaki uçak nasıl gidecek buna mı kafa yorayım
Artık kanalı ve türbinli uçaklara son verilmeli .yerine UFO- teknolojili araçlar yapılmalıdır. Dünya alt teknolojisi yeterli.
BİZZ TÜRKLERDEN YARDIM İSTEYİN O UÇAGI ANCA BİZ TÜRKK LERR KALDİRABİLİRİZ ORDAN .
O uçsğın kalkması için ancak kara denizli yani bir laz uşağının oraya gtmesi lazım gerisi faso fiso
Bir defalık için toprak zemin kalkışa uygun hale getirilir.
Zemini serlestirip kalkabilr bence
Dal sarkar kartal kalkar, kartal kalkar dal sarkarsa tarla sarkar uçak kalkar.
Çok rahat kalkar tabi tarla sıkıştırılır uygun hale gelmesi lazim
nasil inmişse öylede havalanar ucak sikinti yok
indiyi lasdik izinden giderse havalanar
Uçak çekilecek
Uçak çekilerek taşınacak uzun ve meşakkatli olacak taşıma işlemi coğrafi olarak mümkün değilse parçalar halinde taşınacak
Türk pilotlar kaldırır, hatta bayan pilotlar daha kolay hallederler
Zor ya. Cıkk. Bence kalkmaz
Pilot ucağı oraya nasıl indirdiyse o kaldırsın
Orada kalsın restorant yapın
Bence o ucagı yola kadar bir veya iki cekici yardımıyla tasıyıp öyle uçurmak daha mantıklı
Göndersinler iki tane TC vatandaşı THY pilotu izlesinler nasıl kalkıyormuş ✈️🛫
Hollandada rijplat denilen
Bi demir var 1 buçuk km uzunluğunda o rijplatı sererler uçak kalkar sonra da toplarlar çok basit bi çözüm.
Ben o uçağın kalkmasını sağlayabilirim
Fast and furious ekibini çağırsınlar uzay bile adamları kesmiyor artık 2 turbo bir nos lastikleride AT lastik yaparlar off🤪 olduğu yerden dikey kalkar 😁😁
En iyi çözüm sahayı sertleştirmek, böylece kalkış yapabilir.
Bizim adanali bir pilotumuz vardi kimsenin inemedigi havaalanına inmisti o bu uçağı havalandirir ondan başkası için biraz zor olur diye düşünüyorum
Uçağı parçalayarak parçalar halinde taşımak lazım sonrasında gerekli montajlama ve gerekli revizyon ve bakımları yapılarak tekrar uçuşa hazırlana bilir Buda olmassa benim tanıdığım mahallemizde Aksaraylı hurdacı musa abi var ona satarız güzel bir paraya:)))
ruslarda o uçağı rahatça kaldırabilecek kapasitede helikopterler var alır en uygun yere götürür, sorun olmaz
Helal olsun kaptana diyecek sin👏👏
Uçağı tarladan kaldıramazsak uzaya giden araçlar oradan nasıl kalkıp geri dünyaya geliyor orada hiçbir tesis yok bu yazıyı okuyunca yoksa aya insan hiç gitmedi mi dedim
En uygun çözüm: pist yapılacak ve uçak kaldırılacak
Çıkarma gemilerinden tank ve paletli araçları indirmek için kullanılan hasır setleri vardır. Kum üzerinde düz yol gibi giderler ya o şekilde bir sistem kullanacaklar ya da çoğunluğun dediği gibi toprağın donmasını bekleyecekler.
Tarlaya asfalt yo yapılır
Tarla imara açılır
Sonrasında tarla sahibi köşe
Tarlaya asfalt yol yapılır
Tarla imara açılır
Sonrasında tarla sahibi köşe
4 tane helicopter kaldiramazmi baglasalar havalimana kadar
TARLADA OLSUN PROBLEM YOK VURDURARAK ÇALIŞ TIR İTELEMEY LE HAVA LANIR HİÇ Mİ KAFANIZ ÇALIŞ MIYOR )))))
Türkiye,de olsaydı O çiftçi
Ucakğa el koyardı
Vay anasını herkez pist uzmanı inşaat uzmanı oldu 😂😂😂😂😂😂
Beton panellerden geçici bir pist düzenlenecek uçak kalkış yaptıktan sonra tekrar toparlanacak zor olanı kaptan yapmış gerisi mühendislik ve çözülür kolayca.
Uçak ayakları üzerine inmiş tekrar kalkması için profesyonel bir inşaat firması silindir ve benzeri ekipmanlarla zemini teker için düzleyebilir ve uçakta tekrar kalkabilir
Hadi ya
Kışın buz ve don gerçekleşirse sert zeminden kalkar.
Yolcu olmadığından ve münimum yakıt ile çok hafif olarak rahatca kalkabilir!
kalkar
Zeminin düzeltilmesi yetmez. Aynı zamanda nota toz toprak gitmemesi de önlenmelidir. Pervaneli uçak olsa sıkıntı olmazdı. Jet motoru olduğu için yabancı madde hasarı oluşmaması için uçağın kalkış yaptığı bölge asvaltlanmalıdır. Veya daha az masraflı olan vinç yardımı ile uygun havaalanına taşınması gerekir.
Bu uçak toprakta gitmiyor mu
Çağırın Vecihi’yi. Değil tarladan okyanusun üzerinden uçağı kaldırsın.
Ben o tarlaya yapay pist yaparım
👍
Evet indiği gibide aynı alandan biraz rütüşklarla kalka bilir
Tarla kime aitse uçakta tarla sahibine kalır
pist yapılır herhalde
Tarlaya asfalt atalar
Orada havalimanı yapsınlar 😊
Kim indirdikten o kaldirir
TACA uçağı indiği pistten kalkmadı. Yakındaki NASA üssüne karadan götürüldü ve eski bir Taksi Yolundan (beton) kalkış yaptı….
Arkadaş hepinizin ağzına sağlık
Güzel ve yapıcı yorum bilgiler var
Merakla okudum
Zemin Greyder ile düzleştirilecek ardından silindir toprağı sıkıştıracak ve uçak havalanacak
Zemin Greyder ile düzleştirilecek ardından silindir toprağı sıkıştıracak ve uçak havalanacak
Herkes pilot oldu
Pist yapılır bu kadar net.
Rus kadın pilotlar kaldırır
Tarladan kalması riskli bir durum F.O.D tehlikesi var her an herşey olabilir. Uçak kanatları bilir kişiler tarafından tarlada sökülebilir vinçler yardımıyla karayolu ile en yakın hava limanına götürülür kanatları tekrar takılır bütün bakım ve arızaları giderilir uçuşa hazır hale getirilir motor ve yer testleri yapılır ve uçak uçar tabi bir sene veya bir seneyi geçebilir.
Derdi bizimi ferdi.
Bizim çocukluğumuzda topu dışarı atan getirirdi
Bu uçağı tarlaya kim indirdiyse o düşünsün
Alanda bir pist uzunluğunda sertleştirme yapıldıktan sonra uçak kontrolü bir şekilde havalanır.
Kalkar
Buğday tarlasına neden yol yapmayı düşünüyorlar ki, çok mu önemli? parçalayıp yeni uçak yapsınlar.
Ucagin onundeki yolu greyder ile temizleyip sikistirip gerekirse 300 metre 500 metre asfalt dokerler ucagi ucururlar olmayacak birsey yok
Lan bütün makaleyi okudum. Yine de başlıktaki sorunun cevabı yok. O cevap için açtım yazıyı. Yazının sonunda da utanmadan bana soruyo kalkabilecek mi diyr püüüü
Nissan navara çeksin
Once ucagi biyuk bir bakima aliniz, sonra oraya
ya mutevazi bir havaalani yapiniz,
veya ucagi sokup goturunuz.
Sonra havaalaninda tekrar montajini yaparsiniz
Tamda Urfalı işi bu verin uçağı bak nasıl uçurur😆
Altıdı görele. Kanaleşe hirele. Kıymasevi yeva. Bariteri tempo. Vereliniyeraga. Kanal
Uçak tekrar havalanacak durumda olsa tarlaya inmez zaten
Daha güçlü araçlarla kaldırılsın yada pacalayıp yeniden topladinlar ya nebilelim biz pilot işini bilir😁😁👤👤
Uçağın teker genişliğinde pist yapılmalı
Tas… Klı biri kaldırır kesin neticede Rus bunlar
Ben uçururum u uçağı çamurdan çok tofaş çıkardım
Bence Uçak Tekrar Uçabilir Tabiki tarlanın uzunluğu ve zemin.elverişli olması lazım Birde Uçağı Havalandırıcak Babayiğit Pilot lazım.
Tarla havalar sıcakken makinelerle tesviye edilirse kışın Ocak ayı ortalarında donmuş zeminden rahat kalkar.
Hava eksi derecelere düştüğünde greyderle düzleyip sulayıp toprağı sertleştirip kalkar
Sen bi omuz atarsan çıkar
Uçağın genişliği kadar, gayet düzgün sıcak asfalt kalınca ve uzun bi asfalt kalkar