Intel Core Ultra 9 185H işlemcisinin özellikleri resmi olarak doğrulandı. Maksimum 5.1 GHz hızına ulaşan işlemci, 16 çekirdek ve 22 iş parçacığına sahip olacak. Core Ultra 9 185H için ortaya çıkan son performans testlerine göre de i9-13900H’den bile iyi performans sergiliyor. İşte detaylar…
Intel Core Ultra 9 185H özellikleri ve performans testi sonuçları!
Intel, “Meteor Lake” işlemcilerini bilgisayar üreticilerine dağıtmaya başladı. Core Ultra 9 185H de 15 Aralık’ta tanıtılacak. Ancak ürünün dağıtımı erkenden gerçekleştiği için performans testleri ve özellikleri şimdiden ortaya çıktı.
Birçok sızıntıda olduğu gibi bu işlemcinin özellikler de yine Weibo’da paylaşıldı. Core Ultra 9 185H’nin CPU-Z ve AIDA64 bellek gecikme test sonuçları şuan için oldukça ilgi çekici gözüküyor. 2049 FCBGA soketine uygun tasarlanan Core Ultra 9 185H, 28W TDP’ye sahip kardeşlerinden farklı olarak 45W TDP ile geliyor.
Bu mobil işlemci, 5.1 GHz hızında sorunsuzca çalışabiliyor. İçinde 6 Performans, 8 Verimlilik ve 2 Düşük Güç olacak şekilde 16 çekirdekli bir yapıya sahip. Ayrıca 22 iş parçacığı ile destekleniyor. Peki bu donanım performans testlerine nasıl yansıyor?
Benchmark test puanlarına baktığımızda Core Ultra 9 185H, CPU-Z’de 767.2 tek çekirdek ve 8096.9 çoklu çekirdek skoruna ulaşıyor. 5.4 GHz’de çalışan ve 14 çekirdek ile 20 iş parçacığına sahip olan Core i9-13900H ise aynı testten 860 ve 7452 puan alıyor.
Yani her iki alanda da zirveye yerleşiyor. AIDA64 bellek testinde ise 133.4 nanosaniyelik bir gecikme sergiliyor. Tabii bu testin LPDDR5 belleklerle yapıldığını belirtelim. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.
ne olursa olsun fiyat önemli
İntel bu işlemcilerini mobil olarak üretiyor ama neden hep laptoplarda kullanılıyor. Telefonlarda kullanïlsa fena olmazdı. Birde telefonlarda ekran kartı neden kullanılmıyor.
Telefonlarda ekran kartı yokmu,eminmisiniz?
Mevcut android sürümleri ARM mimarili işlemcilere uygun olarak geliştirilmiştir. Androidi x64 mimarisine göre derlerseniz bu işelcilerde de çalıştırabilirsiniz. Bu işelmciler kullanılsaydı cep sobası olarak kullanabilirdiniz telefonunuzu. Telefonlarda harici ekran kartı kullanılmamasının sebebi gerek olmaması. Daha üst bir performans istiyorsan bilgisayar alacaksın. Dahili olarak yonganın içinde mevcut oluyor. Snapdragon’da Adreno mesela. Farklı GPU üreticileri var fakat bunlar blok şeklinde yongaya gömülüyor. Yani aslında grafik kartı değil, grafik çipi var.
Mobil işlemci: laptop işlemcisi. Bu kadar güçlü bir islemciyi küçücük telefonda calistiramazsin alev alır. Telefonlarda islemcinin içindeki dahili gpu kullanılıyor.
48 w ile çalışıyorsa telefon bataryası kaç dakika dayanabilir?
Akıllı telefonlarda soc denilen arm tabanlı bir işlemci çipi kullanılır bu çip hem işlemci birimini hem de gpu (ekran kartı çipi) içerir yani binevi apu sistem CPU ve gpu bir arada. Sıradan x86 işlemciler ve gpu lar aşırı güç tüketimi ve ısı oluşturacağından telefon gibi cihazlarda kullanılamaz. Unutma arm mimarisi hâlâ gelişiyor belki ileride bizleri neler bekliyor