Avrupa Birliği’nden Apple’a karşı yeni bir antitröst soruşturması açıldı. Teknoloji devi, Apple Pay isimli mobil ödeme sistemi aracılığıyla rakiplerine ayrımcılık yapmakla suçlanıyor. Şirkete, önümüzdeki hafta yeni bir antitröst davası açılacağı belirtildi.

AB ve Apple arasındaki son gerginlik ile ilgili Financial Times’a konuşan yetkililere göre Apple, Apple Pay’i kullanma biçimiyle AB yasalarını çiğnemiş olabilir. Milyonlarca iPhone’da birincil ödeme hizmeti olarak belirlenen Apple Pay inceleme altında.

Apple, iPhone 13 üretimine yeni bir ülkeyi daha dahil etti!

Apple, iPhone 13 üretimine yeni bir ülkeyi daha dahil etti!

Gelen yoğun talebin ardından üretimi arttırma kararı alan Apple, Hindistan'ın ardından yeni bir ülkede daha iPhone 13 üretimine başladı.

AB, Apple Pay için antitröst soruşturması başlattı

Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen dava, temassız ödeme yapmak için kullanılan NFC teknolojisini ele alıyor. AB tarafından yürütülen soruşturmalar, Apple’ın NFC ödeme teknolojisini üçüncü taraf ödeme sistemlerine sunmayı reddetmesinin ardından geldi. AB yetkililerine göre bu, Apple’ın hizmetlerini kullanan rakipleri ile olan rekabeti baltalayabilir.

Halihazırda üçüncü taraf ödeme hizmetlerine NFC kullanma hakkı tanımayan Apple, bunu kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini korumak için yaptığını söylüyor. Ancak Avrupa Komisyonu, Apple Pay için kullanılan NFC’nin diğer şirketlere açılmamasının “kurallara aykırı” olduğunu düşünüyor.

Apple, App Store’un kitap ve müzik hizmetlerinin rekabete zarar verip vermediği de dahil olmak üzere birtakım antitröst davalarıyla boğuşuyor. Brüksel’de çeşitli soruşturmaların odak noktası haline gelen şirkete, son davayla birlikte ağır yaptırımlar uygulanabilir.

Forbes verilerine göre 2.5 trilyon dolar değerinde olan Apple, ödeme hizmetiyle ilgili suçlamaların onaylanması halinde cirosunun yüzde 10’unu da kapsayacak şekilde para cezalarına çarptırılacak.

Reuters’e göre Apple, Mart sonu itibarıyla 45 milyon euronun üzerinde para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca bir diğer dikkat çeken ceza ise Hollanda’daki Tüketiciler ve Piyasalar Kurumunun Ocak ayından bu yana şirkete haftalık 5 milyon euro para cezası vermesi oldu.

Apple CEO’su Tim Cook daha önce dünya çapında karşılaştıkları artan düzenleyici baskısını eleştirmişti. Politikacıların App Store’a müdahale ettiğini söyleyen Cook, verilere aç şirketlerin gizlilik kurallarını ihlal edebileceğini düşünüyor.

Peki siz AB tarafından Apple Pay için başlatılan bu dava hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.