AB, çip krizi için devreye giriyor

0

Piyasalarda baş gösteren çip krizine yönelik planlarında revizeye giden Avrupa Komisyonu, on yılın sonuna kadar son teknoloji bilgisayar çiplerinin üretimini artırmak için iddialı bir hedef belirledi. Böylelikle AB 2020’de yüzde 10 seviyesinde olan çip krizi için birlik içindeki payı 2030 yılına kadar yüzde 20’lere çıkarmak istiyor.

Dünya, çip krizi konusunda AB makinelerine bağımlı

Gelişme, arzın talebi karşılayamadığı ve araba üreticilerinden telefon pazarındaki şirketlere kadar patlak veren tedarik sıkıntısının üst noktaya çıktığı bir zamanda geldi. Öte yandan ABD ve Çin’in alandaki hakimiyetlerini artırma girişimleri de etkin bir rol oynadı. Konuyla ilgili konuşan Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Margrethe Vestager, Avrupa’nın bu türden teknolojilerin çoğunu kullandığı paradoksal bir durumda olduğunu, ancak çok az üretim yaptığını vurguladı. Vestager ayrıca çip üretiminin Avrupa’da üretilen makinelere bağlı olduğunun altını çizdi.

ab-cip-krizi-icin-devreye-giriyor-uretim-payi-artacak

Avrupa eskiden gelişen bir yonga yapım endüstrisine sahipti. Ancak firmaların çoğu üretimlerini dış kaynak olarak kullanma yoluna gitti. Son teknoloji fabrikasyon tesislerin oldukça pahalı olduğu düşünüldüğünde ve ABD’nin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) tarafından geçen yıl yayınlanan raporuna bakıldığında, büyük bir tesisin kurulması 20 milyar dolar tutabilir. Bu tesislerin kar elde etmesi de uzun yıllar alabilir.

Darboğaz testi ile doğru donanım nasıl belirlenir?

AB’nin tüm bu konulardaki yeni hedefi, Digital Compass 2030 adlı geniş bir plan dahilinde anlatıldı. Planda, ilk kuantum hızlandırılmalı bilgisayarın 2025 yılına kadar geliştirilmesi, geliştirilmeler için tüm hanelerin gigabit internet hızlarına erişmesini sağlamak ve on milyon BT uzmanı istihdamı gerçekleştirmek yer alıyor.

Birliğin en önemli endişelerinin arasında ise iki süper gücün arasındaki ticaret savaşında nasıl bir etkiye maruz kalacağı olarak görülüyor. Zira Trump yönetimi, ürünleri silikon levhalarda transistörleri oymak için özel ışık kullanan bir Hollanda firması olan ASML’nin en gelişmiş makinelerini Çin’in yonga üreticilerinden SMIC’ye ihraç etmesini engellemişti.

Kaynak: BBC

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version