Yeni düzenlemeler sayesinde Apple, Avrupa Birliği’nde alternatif iPhone uygulama mağazası oluşturacak. Bunun için teknik şartlarını teknoloji şirketleriyle paylaştı. Ancak bu durum bazı teknoloji şirketlerinin pek hoşuna gitmedi. Meta da onlardan yalnızca biri. Mark Zuckerberg ve Apple arasındaki gerilim tırmanıyor. İşte detaylar..
Apple’ın AB’deki iPhone uygulama mağazası fikrine Meta sıcak bakmıyor!
Apple Avrupa Birliği’nde iPhone uygulama mağazası açacak. Geçen ay Apple Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) mevzuatına uyum sağlamak için birkaç değişiklik önerdi. Ancak diğer teknoloji şirketlerinden beklediği desteği göremedi. Mark Zuckerberg’in de aralarında bulunduğu pek çok geliştirici ve teknoloji şirketi, Apple’ın önerdiği değişikliklere olumlu yaklaşmadı.
Meta CEO’su Zuckerberg perşembe günü düzenlenen etkinlikte konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Geliştiricilerin Apple’ın AB’de belirlediği yeni zahmetli şartları kabul edeceğinden şüphe duyduğunu söyledi.
Meta’dan gençleri üzecek haber! Ebeveyn denetimi yolda!
Sosyal medya kullanma yaşının son zamanlarda hızla düşmesinden dolayı Meta kendi platformlarında ebeveyn denetimi özelliği getirecek.Ayrıca Zuckerberg, “Apple olayının bizim için bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü bunu uygulama şekliyle herhangi bir geliştiricinin sahip olduğu alternatif uygulama mağazalarına girmeyi seçmesi beni çok şaşırttı. Bunu o kadar külfetli hale getirdiler ki ve bence AB düzenlemelerinin amacına o kadar aykırı. Biz de dahil olmak üzere herkesin orada ne yaptığını gerçekten ciddiye almasının çok zor olacağını düşünüyorum.” dedi.
Özetlemek gerekirse Apple, AB’deki geliştiricilerin komisyonu %17’ye kadar düşürmesine izin verecek. Bu, App Store aracılığıyla yapılan her satış için tahsil edilen geleneksel %30’luk komisyondan çok daha az. Ancak bazı sorunlar var.
Bu modeli tercih edenler, uygulamaları 1 milyondan fazla kuruluma ulaştıktan sonra başka bir sorunla karşı karşıya kalacaklar. Şirketler yıllık kurulum başına Apple’a 0,50 Euro tutarında Temel Teknoloji Ücreti (CTF) ödemek zorunda kalacak. Geliştirici bir uygulamayı Apple App Store dışına çıkarsa bile yine CTF ödemeye devam edecek. Bu ücretler göz önüne alındığında teknoloji şirketleri Apple’a App Store’daki gibi hatta daha fazla ödeme yapacağını düşünüyor.
Bu duruma karşı çıkanlar arasında başka şirketler de var. Epic Games CEO’su Tim Sweeney de bu fikri eleştirdi. Bu durumu “önemsiz ücretlerle dolu rekabete aykırı bir program” olarak nitelendirdi. Microsoft, Spotify ve Mozilla gibi diğer şirketler de Apple’ın tekliflerine karşı çıktılar.
Facebook, Twitter ve Google yerinde olsam çekerim ios desteğini bu aç gözlü firmadan. Bak o zaman apple hisseleri nasıl çakılıyor.
Apple kaliteli işler yapar, fahiş fiyata satar. Geri kalan kırıntıları kimin paylaştığı ile ilgilenmez ve haksız rekabet de umurunda olmaz. Nokia tam da bu yüzden battı. Burnu kaf dağında, bencil ve bağnaz davrandı. Şu haliyle de özellikle iPhone modelleri, beş seneden fazla ayakta kalamaz. Bunun en büyük diğer nedeni ise Çin’li markaların çıtayı daha yukarılara taşıyacak olması. Trump Huawei’yi hileyle yarış dışına itmeseydi, bugün çok farklı bir tablo olacaktı. Apple şimdilik rahat olsa da bu durum uzun sürmeyecek. Özellikle u.s.a parçalandıktan sonraki süreçte bu yıkım çok daha hızlı olacak…