Son zamanlarda artış gösteren siber saldırıların ardından Avrupa Birliği harekete geçti. AB, büyük ölçekli siber saldırı mücadelesi için Ortak Siber Birim kurma planlarını açıkladı.
Avrupa Komisyonu, İrlanda ve ABD‘de yaşanan fidye yazılımı olaylarının ardından odağının arttığını söyledi. Komisyon ayrıca, Avrupa’daki olayların 2019’da 432’yken 2020’de 756’ya yükselmesiyle siber saldırıların ulusal bir güvenlik tehdidi olduğunu savundu.
AB siber saldırı için çok uluslu bir sistem kuracak
BBC‘nin haberine göre Alınana karara göre çok uluslu siber güvenlik uzmanlarından oluşturulacak bir ekip, ciddi saldırılar sırasında Avrupa ülkelerine yardım sağlanması için harekete geçecek.
Konuyla ilgili önerilerin fikir babası olan Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Margaritis Schinas, geçen ay ABD’nin akaryakıt kaynaklarına yapılan saldırının ardından “Hazırlanmamız gereken bir kabus senaryosu” ifadelerini kullanmıştı.
Fidye yazılım korsanları, bir şirketin bilgisayar verilerini kurcalamak ve çalmak için kötü amaçlı yazılımlar kullanıyor. Daha sonrasında ise ele geçirdikleri bilgileri iade etmek için kurbanlarından para talep ediyor.
Geçen ay Darkside isimli bir siber yazılım çetesi, Colonial Pipeline‘ı yaklaşık bir hafta boyunca devre dışı bırakarak akaryakıt kıtlığına neden oldu. Ayrıca dünyanın en büyük et dağıtıcısı olan JBS de saldırılardan nasibini aldı.
Saldırıların Avrupa ayağında ise, İrlanda’nın sağlık hizmetlerine yönelik fidye yazılımı atakları gerçekleştirildi. İrlanda hükümeti siber saldırıların ulusal güvenlik sorunu olduğunun başka bir işareti olarak nitelendirdi.
Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi de, fidye yazılımlarının Birleşik Krallık için en büyük siber tehdit olduğu konusunda uyarılarda bulunmuştu.