ABD’nin en ünlü SİHA’larından MQ-9 Reaper’ı geliştiren General Atomics, yeni bir platform üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bu yeni hava aracı, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın geçtiğimiz aylarda duyurduğu Bayraktar TB3 benzeri özellikleri ile dikkat çekti.

Hangi ülkelerin Bayraktar TB2 aldığı belli oldu!

Hangi ülkelerin Bayraktar TB2 aldığı belli oldu!

Baykar tarafından 2014 yılından günümüze kadar üretilen toplam Bayraktar TB2 sayısı ve hangi ülkelere ne kadar ihraç edildiği belli oldu.

General Atomics, Bayraktar TB3 tipi SİHA’sını tanıttı!

Bayraktar TB3, dışarıdan bakıldığında biraz daha büyük hacimli, güçlü ve daha çok yük taşıyabilen bir TB2 gibi gözüküyor. Uçak gemilerinde kullanılabilmesi için de özel geliştirilmiş katlanır kanat yapısına sahip. General Atomics de buna benzeyen bir yol haritası çiziyor.

MQ-9B STOL

Yapılan paylaşıma bakıldığında GA, MQ-9B Reaper’ın katlanır kanatlı ve MQ-9B STOL ismini alacak bir varyantını hayata geçiriyor. Motor ve diğer özellikler konusunda fazla bir geliştirme yapılması beklenmiyor. Ancak katlanır yapısına uygun olacak şekilde bir flap sistemi yapıldığı dikkat çekiyor.

General Atomics tarafından yapılan paylaşımda ise şunlar söylendi:

MQ-9B’nin yeni kısa kalkış ve iniş kabiliyetini sunan MQ-9B STOL. Bu gelişen yetenek ile MQ-9B, sınıfında büyük güverte amfibi kalkış ve inişini mümkün kılan ve denizde sınırsız potansiyelin kilidini açan ilk SİHA olacak.

Her ne kadar katlanır kanatlı uçak gemisi için özel üretilen ilk SİHA’yı Baykar tanıtmış olsa da GA ilk yapan olmak istiyor. Fakat bu açıklamanın ardından Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar iddialı bir şekilde şu sözlerle yanıt verdi:

Dün bir Amerikalı firma kısa pistli gemiler için ilk SİHA’yı biz yapacağız diye paylaşım yaptı. Bakalım kim önce yapacak.

İki hava aracı da henüz prototiplerini sergilemediği için belirli bir oranda kıyaslama yapabiliriz. Örneğin MQ-9B STOL, diğer Reaper modellerine oldukça benzer özellikler sunacak. Hız ve yük taşıma kapasitesi tarafında bir gelişme beklenmiyor. Yalnızca modüler bir yapıya sahip olacak.

TB3 ise selefine göre her anlamda daha büyük ve gelişmiş olacak. Tabii içerisinde kullanılan yapay zeka, yazılım ve diğer teknolojilerin aynı veya oldukça yakın olması bekleniyor. Ancak yük taşıma kapasitesi ve hız konusunda önemli bir artış olacağını belirtelim.

Öte yandan MQ-9 Reaper TB3’den ziyade AKINCI’ya yakın bir platform. Fakat maliyet anlamında ABD’nin kesenin ağzını fazla açtığını söyleyebiliriz. Zira geçtiğimiz yıl Avustralya’ya tanesi 137 milyon dolardan 12 adet satışı yapıldı.

Bu durumda kabaca bir tahminle TB3, TB2’nin 2 katına mal edilse bile yine de MQ-9B STOL 10 kat pahalı olacak. Özellik anlamında kağıt üstünde daha kabiliyetli gözüküyor olduğunu belirtelim. Ancak oyunu değiştirecek bir artısı bulunmuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!